pesten op het werk - verjaring

Loria
Topic Starter
Berichten: 554

pesten op het werk - verjaring

#1 , 23 jun 2012 16:55

Iemand die ik ken, werd een kleine 5 jaar geleden zeer ernstig gepest op het werk. Is vandaag de dag nog altijd werkonbekwaam wegens psychische moeilijkheden daardoor en in behandeling.
Uit die periode heeft hij wel nog emails van niet-pestende collega's die het pestgedrag erkennen en duidelijk zeggen dat bepaalde collega's zijn te ver gegaan. Kan hier nog iets aan worden gedaan? Waar zich toe wenden? en wat valt eruit te halen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Loria
Topic Starter
Berichten: 554

#2 , 24 jun 2012 15:04

Niemand? vind dit toch wel een onderwerp waar niet licht mag overgegaan worden.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#3 , 24 jun 2012 15:21

Verjaringstermijn wanbedrijf is vijf jaar.

http://pesterijen.blogspot.be/" onclick="window.open(this.href);return false;
en zeker

http://www.belgium.be/nl/werk/gezondhei ... st_gedrag/" onclick="window.open(this.href);return false;

Reclame

Loria
Topic Starter
Berichten: 554

#4 , 24 jun 2012 16:13

als ik het zo lees, is het niet zonder risico voor de gepeste persoon. Voor hetzelfde geld leggen ze hem nog een schadevergoeding op.

Ik begrijp niet dat ze over 5 jaar spreken maar anderzijds werkt het niet met terugwerkende kracht vanaf 2011. Kan iemand die einde 2007 gepest werd daar da geen gevolg meer aan geven?

Als een psychiater verklaart dat de problemen voor een groot deel komen door dat pesten, geldt dat dan als een soort bewijs of heeft dat er niets mee te maken?

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#5 , 24 jun 2012 16:29

Uw vraag is te vaag .....
Standaard verjaren ALLE feiten die een wanbedrijf zijn na 5 jaar.
Dat wil zeggen dat er geen strafvervolging meer mogelijk is na die periode. Om correct te kunnen antwoorden zijn dus de meer concrete gegevens nodig. Burgerlijke schadevergoeding in een zaak is weer iets anders.
Als persoon aangesloten is bij een vakbond raad ik aan daar een s te gaan praten of met de vertrouwenspersoon.
Als de feiten nog voortduren dan zijn het ofwel nieuwe feiten ofwel is het een voortdurend misdrijf ofwel .......
En uiteraard zijn medische documenten een vorm van bewijs evenzo de mails, getuigenissen enz enz.....

Loria
Topic Starter
Berichten: 554

#6 , 24 jun 2012 16:56

Het gaat om 2 grote feiten van pesterijen:

eentje van bijna 5 jaar terug en eentje van een jaar terug. Bij dat eerste zijn er emails verstuurd en gaf zelfs de directie aan van: ze zijn te ver gegaan en kreeg hij een nieuwe kans in het bedrijf op een andere bureau, hetgeen hij weigerde omdat de pesters toch nog in de buurt waren en het kwaad reeds was geschied. Bij dat tweede niet en daar was ook niemand die hem verdedigde, dus als die ontkennen, is het lastig. Wel hebben ze hem daar in een colère eens op straat gezet en 2 dagen erna opnieuw aangeworven omdat ze niemand anders vonden met als officiële reden: eigenlijk deed hij zijn werk wel goed.. Dat geeft ergens toch wel weer dat hij zijn werk niet slecht deed.
De langdurige ziekte is voor het grootste deel daardoor veroorzaakt. De persoon heeft wel volgens psychiatrisch onderzoek ADHD waardoor het voor hem in sommige werkomgevingen lastig was om goed te werken. Is dat een verzachtende omstandigheid nd pesters toe?
Hij zit niet bij een vakbond. Het gaat dus om dingen uit het verleden met verregaande gevolgen. Zijn psychiater heeft zelf aangeraden om hier "verder" mee te gaan.
Wat is in dit geval het beste?

j.demoor
Berichten: 10360

#7 , 25 jun 2012 11:33

“Art.32nonies.De werknemer die meent het voorwerp te zijn van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk richt zich tot de preventieadviseur of de vertrouwenspersoon en kan bij deze personen een met redenen omklede klacht indienen volgens de voorwaarden en de nadere regels vastgesteld met toepassing van artikel 32quater, § 2. De in het eerste lid bedoelde werknemer kan zich eveneens richten tot de met het toezicht belaste ambtenaar bedoeld in artikel 80, die, overeenkomstig de wet van 16 november 1972 betreffende de arbeidsinspectie, onderzoekt of de werkgever de bepalingen van dit hoofdstuk alsook zijn uitvoeringsbesluiten naleeft.“Art.80.De inbreuken op de bepalingen van deze wet en van de uitvoeringsbesluiten ervan worden opgespoord, vastgesteld en bestraft overeenkomstig het Sociaal Strafwetboek. De sociaal inspecteurs beschikken over de in de artikelen 23 tot 39 van het Sociaal Strafwetboek bedoelde bevoegdheden wanneer zij, ambtshalve of op verzoek, optreden in het kader van hun opdracht tot informatie, bemiddeling en toezicht inzake de naleving van de bepalingen van deze wet en de uitvoeringsbesluiten ervan.”(4 AUGUSTUS 1996. - Wet betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk).

“Art.119.Met een sanctie van niveau 4 (=wanbedrijf;zie art.101)wordt bestraft, hij die in contact treedt met de werknemers bij de uitvoering van hun werk en die geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk begaat in overtreding op de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk“(6 JUNI 2010. - Sociaal Strafwetboek).

"Art.21.Behoudens...verjaart de strafvordering,door verloop van...vijf jaren...te rekenen van de dag waarop het misdrijf is gepleegd,naargelang dit misdrijf...een wanbedrijf...is..."(17 april 1878 Voorafgaande Titel Strafwordering).

“Het misdrijf van familieverlating is voortdurend zolang niet wordt betaald.Het wordt gekenmerkt door een materiële eenheid en betreft een ononderbroken strafbare toestand.De strafbaarheid in België en de bevoegdheid van de Belgische rechter voor een deel van het voortdurende misdrijf brengt de strafbaarheid en de bevoegdheid voor het geheel mee,terwijl de verjaring van de strafvordering wegens dit voortdurend misdrijf pas begint te lopen vanaf de beëindiging van de strafbare toestand“(Cass. 16 mei 1989,R.W. 1989-90,193-194,noot VANDEPLAS,A.).
Ook het misdrijf ‘pesterijen’ is mijns inziens ‘voortdurend‘.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Andere”