#7 , 25 jun 2012 11:33
“Art.32nonies.De werknemer die meent het voorwerp te zijn van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk richt zich tot de preventieadviseur of de vertrouwenspersoon en kan bij deze personen een met redenen omklede klacht indienen volgens de voorwaarden en de nadere regels vastgesteld met toepassing van artikel 32quater, § 2. De in het eerste lid bedoelde werknemer kan zich eveneens richten tot de met het toezicht belaste ambtenaar bedoeld in artikel 80, die, overeenkomstig de wet van 16 november 1972 betreffende de arbeidsinspectie, onderzoekt of de werkgever de bepalingen van dit hoofdstuk alsook zijn uitvoeringsbesluiten naleeft.“Art.80.De inbreuken op de bepalingen van deze wet en van de uitvoeringsbesluiten ervan worden opgespoord, vastgesteld en bestraft overeenkomstig het Sociaal Strafwetboek. De sociaal inspecteurs beschikken over de in de artikelen 23 tot 39 van het Sociaal Strafwetboek bedoelde bevoegdheden wanneer zij, ambtshalve of op verzoek, optreden in het kader van hun opdracht tot informatie, bemiddeling en toezicht inzake de naleving van de bepalingen van deze wet en de uitvoeringsbesluiten ervan.”(4 AUGUSTUS 1996. - Wet betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk).
“Art.119.Met een sanctie van niveau 4 (=wanbedrijf;zie art.101)wordt bestraft, hij die in contact treedt met de werknemers bij de uitvoering van hun werk en die geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk begaat in overtreding op de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk“(6 JUNI 2010. - Sociaal Strafwetboek).
"Art.21.Behoudens...verjaart de strafvordering,door verloop van...vijf jaren...te rekenen van de dag waarop het misdrijf is gepleegd,naargelang dit misdrijf...een wanbedrijf...is..."(17 april 1878 Voorafgaande Titel Strafwordering).
“Het misdrijf van familieverlating is voortdurend zolang niet wordt betaald.Het wordt gekenmerkt door een materiële eenheid en betreft een ononderbroken strafbare toestand.De strafbaarheid in België en de bevoegdheid van de Belgische rechter voor een deel van het voortdurende misdrijf brengt de strafbaarheid en de bevoegdheid voor het geheel mee,terwijl de verjaring van de strafvordering wegens dit voortdurend misdrijf pas begint te lopen vanaf de beëindiging van de strafbare toestand“(Cass. 16 mei 1989,R.W. 1989-90,193-194,noot VANDEPLAS,A.).
Ook het misdrijf ‘pesterijen’ is mijns inziens ‘voortdurend‘.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/