Schijnzelfstandigheid?

saluki
Topic Starter
Berichten: 6

Schijnzelfstandigheid?

#1 , 24 jul 2012 12:56

De case is de volgende. 3 personen richten in 2000 een bvba op om langs deze weg een overeenkomst voor vervoer te kunnen afsluiten met een fabriek. De overeenkomst houdt in dat er met een vrachtwagen/trekker opdrachten voor de opdrachtgever uitgevoerd zouden worden. De trekker met oplegger is het enige voertuig in bezit en er kan hiermee enkel voor die opdrachtgever gewerkt worden vermits de uitrusting van de oplegger door de opdrachtgever geïnstalleerd werd en hun eigendom is. Dit blijkt ook uit de sticker die op de installatie aangebracht werd.
De opdrachten leveren 'vast' werk op en worden volgens een vast stramien uitgevoerd waarvan niet afgeweken kan worden. Alle werk wordt opgevolgd middels een in het voertuig geïnstalleerd GPRS tracking systeem vanaf het moment van vertrek (= begin dagtaak) tot en met de thuiskomst (= einde dagtaak). Elke chauffeur heeft bij de fabriek een intern nummer. Hetzelfde werk wordt ook door andere vervoerders verricht, welliswaar met meerdere voertuigen en meer personeel, maar ook door 'eigen' personeel van de fabriek die resorteren onder een andere CAO - voeding, met dus gunstiger arbeids en verloningsvoorwaarden. Wij werden een vergoeding opgedrongen gebaseerd op afschrijving investering, vaste kosten en variabele kosten enz..enz...De ritten worden maandelijks aan de hand van deze kostprijsovereenkomst gefactureerd.
Nu heeft de fabriek de intentie om deze overeenkomst op een minnelijke basis te beëindigen zonder enige vorm van opzegvergoeding om dan de 3 personen/chauffeurs onder te brengen als werknemer in een andere grotere entiteit vervoersonderneming. Kan deze overeenkomst geherkwalificeerd worden als werknemersrelatie teneinde toch aanspraak te kunnen maken op enige sociale bescherming. In de overeenkomst is er sprake van een overeenkomst voor onbepaalde duur met mogelijkheid tot opzeg door één van de partijen mits een opzeg van 1 jaar.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 24 jul 2012 16:43

Kan deze overeenkomst geherkwalificeerd worden als werknemersrelatie teneinde toch aanspraak te kunnen maken op enige sociale bescherming.
je kan het proberen. Zal afhangen van alle details: wie doet het GPRS systeem, kan de uitrusting van de oplegger veranderd worden, wie bepaald het "vast" werk (wie bepaalt verlofplanning, ...), ... .

saluki
Topic Starter
Berichten: 6

#3 , 24 jul 2012 17:51

Bedankt voor je reactie.
GPRS systeem is van de fabriek en is gelinkt aan hun systemen.
Vast werk is opgelegd door fabriek.
De oplegger is specifiek voor dat bepaald werk aangeschaft en kan dus voor niets anders gebruikt worden.
Het werk loopt door,en wordt dus niet onderbroeken, het verlof wordt wel geregeld onderling door de 3 zaakvoerders/chauffeurs.

Reclame

denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#4 , 24 jul 2012 19:25

Ga eens naar de website van UNIZO daar hebben ze een vragenreeks en als je daar de 13 punten invult kan je zien als je een schijn zelfstandige bent!
Maar zo simpel is dit niet zoals door velen word voorgesteld, de klant is ook koning en geeft en stelt ook eisen aan zijn leveranciers !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#5 , 24 jul 2012 20:22

die UNIZO-methode is een handige manier om vlug te checken, maar is voor alle duidelijkheid NIET overgenomen als wetgeving. De wetgeving met "concrete" criteria is nu bijna klaar dacht ik.

Feit dat verlofplanning en regeling wie werkt door zaakvoerders zelfs kan bepaald worden, wijst wel wég van de richting van schijnzelfstandigheid. Kunnen de zaakvoerders ook zelf personeel aannemen om in hun plaats het werk te doen?

saluki
Topic Starter
Berichten: 6

#6 , 25 jul 2012 09:47

Wat het verlof betreft, daar trekt de opdrachtgever zich inderdaad niets van aan. Het werk moet doorgaan dus regelen de opdrachthouders dat onder elkaar. Personeel aannemen is geen optie want het inkomen is plus minus elke maand gelijk ( inkomen = gefactureerde diensten) dus nog eens een extern iemand bovenop de reeds bestaande lasten kan niet, maar dat is een andere kwestie.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#7 , 25 jul 2012 10:39

Het KAN wel, ook al is het economisch mss niet interessant. Dat is een belangrijk verschil. Je kan iemand in dienst nemen om in jouw plaats het werk te doen aan bvb 90% van de loonkost van jezelf, waardoor jij 10% overhoudt. Heb je 10 zo'n firma's, dan heb je ook een inkomen, uit het beheer van die vennootschappen (even héél simpel uitgelegd).

Hou er rekening mee dat je bij het overlopen van bvb die UNIZO criteria naar de effectieve mogelijkheid moet kijken, niet naar wat je zelf ideaal/haalbaar ziet. Als bvb die oplegger effectief wel gebruikt kan worden voor andere werken voor andere firma's (bvb mits het installeren van een opzetstuk/vloer/... op die oplegger), dan is het niet zo dat je die niet kan gebruiken voor andere zaken.

saluki
Topic Starter
Berichten: 6

#8 , 25 jul 2012 16:42

Wat WIJ doen als job is het volgende. Dit zal alles misschien iets verduidelijken. Wij hebben een trekker en een tankoplegger. Met deze combinatie halen wij bij veehouders de melk op voor melkfabriek 'X'. Deze melk MOET opgehaald worden volgens een bepaald strikt ophaalschema wat wettelijk door het FAVV en andere instanties vastgelegd is. Koeien stoppen niet melk geven dus moeten we ze ook voortdurend ophalen. Die tankoplegger is enkel voor melk en voor niets anders.De tankolegger werd gebouwd volgens specifieke criteria voor melkophaling. De pompinstallatie daarentegen en alle meet - en registratieapparatuur is geïnstalleerd door 'X' en is hun eigendom. Je kan dus zeggen haal die apparatuur eruit en ga voor een andere melkerij werken. Maar zo werkt het dus niet want in Belgie zijn er niet zoveel melkfabrieken. Wat 'X' voorstelt is dat wij dus stoppen als zelfstandig ophaler en gaan werken als bezoldigde mekophaler. Zij gaan die oplegger van ons afkopen. Dus vandaag is die oplegger nog van ons morgen is ze van 'X' en wij rijden rustig verder met materiaal dat ooit van ons was wel onder een ander sociaal statuut. Als dit doorgaat dan gaan wij zeker voor de herkwalificatie. Dat is dus hetgeen we gaan gebruiken als drukmiddel om onze eisen naar schadeloossteling toe te bekomen. Waarom ze ons zelfstandigenstatuut willen ongedaan maken is ons vooralsnog niet duidelijk dit zal blijken uit een vergadering die we binnenkort met 'X' zullen hebben.

mava105
Berichten: 22867
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#9 , 25 jul 2012 20:19

Hieruit maak ik op dat jullie vroeger als schijnzelfstandigen hebben gewerkt, en dat de melkfabriek die toestand ne wil regulariseren.

saluki
Topic Starter
Berichten: 6

#10 , 25 jul 2012 21:45

Dat is dus wat wij ervan denken!

bartvdv
Berichten: 1911

#11 , 25 jul 2012 21:48

Er zijn wel meer bedrijven die werken met toeleveringsbedrijven die uitsluitend werken voor dat ene bedrijf en zelfs op hun bedrijfsterreinen gehuisvest zijn, zoals bv. toeleveringsbedrijven autoindustrie.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#12 , 25 jul 2012 22:09

ik zou het ook niet zomaar als schijnzelfstandigheid beschouwen. Je zou echt alles moeten bekijken: wie beslist er bvb over de al dan niet vervanging van de oplegger, eventuele herstellingskosten, ... Het zou echter wel kunnen zijn dat de betrokken firma alle schijn van schijnzelfstandigheid wil voorkomen en dan maar direct kiest voor de gemakkelijkste oplossing (gezien de nieuwe wetgeving die aankomt en mss zal leiden tot een strengere aanpak dan momenteel)

Terug naar “Andere”