Dag iedereen,
ik heb het forum doorkruist en internet uitgespit maar vind niet meteen een antwoord op mijn vraag.
Internet, werkgever en sociaal bureau geven (zoals gewoonlijk) een verschillende uitleg.
Mijn echtgenote (bediende - PC218/klasse D loonschaal 2) veranderde van werkgever en oefent volledig (echt volledig) dezelfde functie uit als bij haar vorige werkgever. Haar wettelijke en baremieke anciënniteit werden beide op 0 terug gebracht.
Voor zover ik het versta:
- Wettelijke anciënniteit is het aantal jaren/maanden dat men bij de werkgever werkt.
- Baremieke anciënniteit is het aantal jaren/maanden dat men in een bepaalde functie/barema tewerkgesteld is.
1. Haar nieuwe werkgever zegt dat hij (wettelijke gezien) haar anciënniteit niet mag overnemen. Klopt dit? (voor wat betreft baremieke als wettelijke anciënniteit)
2. Is de baremieke anciënniteit onafhankelijk van de werkgever? Stel ik ben bij 3 verschillende WG steeds baliebediende geweest en dat in totaal voor 12 jaar. Als ik opnieuw van WG verander, maar ook baliebediende blijf, behoud ik dan (wettelijke) het recht op mijn baremieke anciënniteit van 13 jaar?
3. Bijkomende vraag is hoe (en of) je loon wordt aangepast indien er een anciënniteitsaanpassing gebeurt op het minimum loon wanneer je net iets meer verdient dan dat minimum.
(cfr een forum vraag: http://www.juridischforum.be/forum/view ... 10&t=17681" onclick="window.open(this.href);return false; )
bv het minimum is 1.873 EUR maar jij verdient er 2.000 EUR. Het minimum wordt opgetrokken naar 1.972 EUR. Wat gebeurt er met jouw loon. Wordt die percentueel evenveel opgetrokken?
Dit is belangrijk want haar loon wordt bepaald op basis van de baremieke anciënniteit en deze werd nu van xx jaar naar 0j gebracht. Ze wordt wel een beetje boven haar barema betaald, maar nog steeds minder dan het barema-minimum van haar vorig aantal jaar anciënniteit.
Alvast bedankt om deze twee termen eens duidelijk te maken.