Professionele ongeschiktheid en laakbaar gedrag

HansSjon
Topic Starter
Berichten: 2

Professionele ongeschiktheid en laakbaar gedrag

#1 , 11 aug 2012 14:47

Hallo allemaal,

Ik ben een Nederlandse rechtenstudent bezig met mijn masterscriptie. Verplicht onderdeel van mijn civiele masterscriptie is een rechtsvergelijking met een ander land, gezien de taal heb ik gekozen voor het Belgische recht. Echter, onze universitaire bibliotheek heeft nauwelijks boeken over Belgisch arbeidsrecht, ik probeer momenteel dus te kijken hoe ver ik kom met puur internetgebruik.

In nederland kent men twee vormen van tekortkomingen in de arbeidsovereenkomst: wangedrag en disfunctioneren. Ik denk dat dit gedeeltelijk overeenkomt met wat ik in het Belgische recht ben tegengekomen als 'professionele ongeschiktheid' (Mario Coppens, Handboek Sociaal recht, p. 152) en 'gedrag van de werknemer' dat reden kan zijn voor ontslag, te weten: laakbaar gedrag, oftewel (nederlands:) wangedrag.

Als korte omschrijving van professionele ongeschiktheid kom ik hierop: niet voldoen van de prestaties van de werknemer

Voor het gedrag van de werknemer dat reden kan zijn voor ontslag geeft het boek een verscheidenheid aan mogelijkheden zoals onterechte werkweigering, onveroorloofd verlof, ruzie met de werkgever, vechtpartij, gebrek aan verstandhouding met overig personeel etc.

Ik onderzoek in mijn scriptie ten eerste de verschillen tussen deze vormen van tekortkomen in de nakoming van de arbeidsovereenkomst, daarnaast onderzoek ik de mogelijkheden van optreden naar aanleiding hiervan voor de werkgever. In het nederlandse recht kan de werkgever naar aanleiding van zowel wangedrag als disfunctioneren: functieverlagen (bij wangedrag noemt men dit degradatie), overplaatsen, ontslaan van de werknemer. (Hiernaast bestaan nog veel andere mogelijkheden die alleen van toepassing zijn op wangedrag, bijvoorbeeld de boete. Hierover gaat mijn scriptie niet.)

Nu ben ik dus al (zeer kort) tegengekomen dat een ontslag op grond van beiden mogelijk zal zijn. Wat lastiger is, is of deze vormen van gedrag/omstandigheden (ongeschiktheid en wangedrag) ook andere maatregelen rechtvaardigen? Ik ben al tegengekomen dat alle disciplinaire straffen gebaseerd moeten zijn op een schriftelijke grondslag in het arbeidsreglement, op straffe van nietigheid. Indien functieverlaging en/of overplaatsin in het Belgisch recht mogelijk zijn vanwege 'ongeschiktheid', moet ook dit dan zijn vastgelegd in het arbeidsreglement? Oftewel is overplaatsing en functieverlaging (indien uberhaupt mogelijk) een disciplinaire straf?

Ik kan niet eens de Belgische wet 'AOW' vinden, laat staan een antwoord op bovenstaande vragen. Voor mij, vanuit Nederland met vrijwel geen (relevante) Belgische literatuur voorhanden is dat dan ook vrijwel onmogelijk . . . Ik zou alle hulp enorm waarderen, ook al is het een link naar een nuttige site (hebben jullie bijv. een site waarop alle Belgische rechtspraak wordt gepubliceerd bijvoorbeeld?) of de naam van een nuttig boek, alle beetjes helpen!

alvast vriendelijk bedankt,

Hans

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
VDG2
Berichten: 785

#2 , 11 aug 2012 15:31

Belgielex.be van daaruit kan je zowel naar rechtspraak als wetgeving zoeken.

http://www.law.kuleuven.be/rechtgenoot/ ... deling=383" onclick="window.open(this.href);return false;

Handboek: Sociaal Compendium

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#3 , 11 aug 2012 19:14

http://www.werk.belgie.be/VanAtotZ.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.ejustice.just.fgov.be/wet/wet.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
arbeidsovereenkomstenwet
1978 - 07 - 03

arbeidswet
1971 - 03 - 16

klik bij juridische aard op strafwetboek en vervolgens op sociaal strafwetboek
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

Reclame

HansSjon
Topic Starter
Berichten: 2

#4 , 12 aug 2012 18:14

Ten eerste bedankt tot dusver, dat zijn inderdaad precies van die nuttige sites die ik zocht!

Ik kan met de ejustice-site nog steeds niet de arbeidsovereenkomstenwet vinden. Ik heb bij 'juridische aard' al een aantal opties geprobeerd maar er zijn er zoveel en ze zeggen me allemaal weinig. En het sociaal strafwetboek waarna u me verwees kon ik met uw instructies wel vinden maar is niet relevant voor mijn onderwerp.

Ook heb ik de gehele lijst met arbeidsrechtelijke boeken doorgekeken op de site van de bibliotheek van Leuven, ook daarbij vond ik slechts enkele boeken waarvan ik vermoed dat er wat relevants in kan staan. Ik kon zelfs geeneen boek vinden met betrekking tot het ius variandi en ius dominiandi, waarvan ik toch echt dacht dat er wel veel over geschreven zou moeten zijn (dit onderwerp sluit ook aan bij mijn onderwerp aangezien ik ook de mogelijkheid tot oplegging van (al dan niet 'disciplinaire') maatregelen onderzoek op grond van dit recht (of het directierecht). Hierover ben ik in Nederlandse boeken zelfs al vaak wat tegen gekomen, helaas allemaal oude boeken).

Ook op http://www.belgielex.be/nl/index.html" onclick="window.open(this.href);return false; heb ik bij het Hof van Cassatie gezocht op relevante zoektermen als degradatie, overplaatsing, disciplinaire maatregel etc. Alleen bij 'disciplinaire maatregel' kreeg veel resultaten, echter betroffen dit allen gevallen van dan wel ambtenarenrecht of tuchtrecht binnen professionele groepen als advocaten, artsen (orde van geneesheren), accounts of professionele sporters. Nergens vond ik resultaten met betrekking tot mijn gebied, de gewone werkvloer met particuliere werkgevers en werknemers.

Ik stel de vraag dan nu ook maar wat directer: kan iemand mij vertellen of er degradatie en overplaatsing als straf bestaan, 'disciplinaire' overplaatsing of degradatie zeg maar? (dus niet wegens ondernemingscontext bijvoorbeeld)

bedankt

Hans

VDG2
Berichten: 785

#5 , 12 aug 2012 19:20

http://web.randstad.be/werkpocket/begin ... 4/4.1.1.4/" onclick="window.open(this.href);return false;

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#6 , 13 aug 2012 00:04

Eens contact opnemen met de juridische diensten van de vakbonden.
ik noem er al drie
http://www.acod.be" onclick="window.open(this.href);return false; (socialisten)
http://www.acv.be" onclick="window.open(this.href);return false; (kriistelijke)
http://www.aclbv.be" onclick="window.open(this.href);return false; (liberale)

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#7 , 13 aug 2012 05:58

Ik kan met de ejustice-site nog steeds niet de arbeidsovereenkomstenwet vinden.


op afkondigingsdatum vul je 1978-07-03 in enter - lijst - detail
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#8 , 15 aug 2012 21:00

Ik stel de vraag dan nu ook maar wat directer: kan iemand mij vertellen of er degradatie en overplaatsing als straf bestaan, 'disciplinaire' overplaatsing of degradatie zeg maar? (dus niet wegens ondernemingscontext bijvoorbeeld)
In België is een degradatie niet mogelijk. Ik denk dat je best eens het begrip "eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst" opzoekt.

Wat eventueel wél kan in sommige gevallen is een boete of tuchtsanctie

Terug naar “Andere”