Iemand in natura tewerkstellen.

Jorre
Topic Starter

Iemand in natura tewerkstellen.

#1 , 02 okt 2012 00:07

Een dame wenst samen met een vriendin een winkel uit te baten om hun eigen werk te kunnen verkopen.
Ze hebben een winkel op het oog met woonverdiep, die door één van de dames zou bewoond worden. Het huurgeld zouden ze in verhouding delen (omdat 1 persoon tenslotte ook daar zal wonen).
Een derde persoon heeft een klein inkomen en ook zij zou een winkel willen uitbaten om eigen werk te kunnen verkopen, maar ze heeft niet het geld voor het huren van een winkel.
Nu vatten de dames het idee op om hun derde vriendin tewerk te stellen door haar deeltijds de winkel te laten openhouden, en zo de werken van de drie dames samen aan de man te brengen. De twee andere dames houden de winkel op andere uren open.

Kan de derde dame tewerkgesteld worden zonder hiervoor betaald te worden omdat ze de winkel ter beschikking heeft om haar eigen spullen te verkopen?
Of bestaan er andere mogelijkheden om iedereen toch toe te laten van de winkel gebruik te maken en te verkopen zonder dat er problemen ontstaan op het vlak van arbeid?
Of zie ik het te simplistisch? Enige tips?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 02 okt 2012 08:15

in loondienst kan je niemand volledig in natura betalen. Als zelfstandige is dat natuurlijk geen enkel probleem.

freelance
Berichten: 2615

#3 , 02 okt 2012 22:19

Derde dame zal dus op één of andere manier moeten ingeschreven zijn , als werkneemster .
Hetzij onder een zelfstandigen statuut werken . ( zelfstandig in bijberoep kan ) .
Zoniet wordt het aanzien als zwartwerk ( ook al wordt er geen loon uitbetaald ), en komt deze dame ( en de andere dames ) in een juridisch bedenkelijke situatie , ook wat betreft het bewijzen WELK PRODUCT van WIE is ( om maar één voorbeeld op te noemen ) .
Pas wanneer aan één van bovenstaande voldaan is , kan er een regeling uitgewerkt worden om de winkel gemeenschappelijk te gebruiken .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Reclame

Terug naar “Andere”