#8 , 06 okt 2012 08:26
“Art.17.De werknemer is verplicht :1° zijn werk zorgvuldig, eerlijk en nauwkeurig te verrichten, op tijd, plaats en wijze zoals is overeengekomen; 2° te handelen volgens de bevelen en de instructies die hem worden gegeven door de werkgever, zijn lasthebbers of zijn aangestelden met het oog op de uitvoering van de overeenkomst...”(3 JULI 1978. - Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten).
‘Er werd aan mijn vrouw gevraagd of ze een collega die aangepast werk moet verrichten thuis te willen ophalen en terug naar huis te brengen na het werk. Daar ze de verantwoordelijke is van het magazijn en haar voorganger dat ook deed, heeft ze toegezegd. ‘
Die toezegging is wel een overeenkomst doch behoort niet tot haar arbeidsovereenkomst,tenzij dit aan de arbeidsovereenkomst uitdrukkelijk toegevoegd wordt,wat dient GEËIST alvorens uit te voeren,zodat een ongeval op dat traject als arbeidsongeval zou kunnen doorgaan.
Uw voertuig gebruiken ter uitvoering van uw arbeidsovereenkomst dient te gebeuren in overleg met uw WAM-verzekeraar.
“Art.1315.Hij die de uitvoering van een verbintenis vordert, moet het bestaan daarvan bewijzen...Art.1325. Onderhandse akten die wederkerige overeenkomsten bevatten,zijn slechts geldig voor zover zij opgemaakt zijn in zoveel originelen als er partijen zijn...”(Burgerlijk Wetboek).
‘ze hebben wel gezegd dat ze vergoed zou worden voor de extra kilometers‘ houdt in dat die overeenkomst wederkerig is en dat die vergoeding deels loon en deels voertuig omvat.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/