Werkgever spoort aan tot illegale activiteiten?

NDC
Topic Starter
Berichten: 1

Werkgever spoort aan tot illegale activiteiten?

#1 , 25 nov 2012 22:13

Goedenavond,

Mijn situatie is als volgt: sinds 4 jaar werk ik als verpleegkundige/vrachtwagenchauffeur bij een externe bedrijfsgeneeskundige dienst. Mijn functie houdt in dat ik 'buitendienst' heb en constant bij (andere) klanten sta.

Het probleem is nu het volgende: ik kom met de vrachtwagen toe bij een klant (waar we een hele dag dienen te blijven staan), en er is geen voldoende brede parkeerplaats. De keuze is de volgende: of de straat blokkeren, of (gedeeltelijk) op het voetpad gaan staan. De klant zelf is redelijk arrogant, en zegt dat dit de voorbije jaren geen probleem geweest is, dat mijn collega's zonder morren op het voetpad gingen staan. Ook telefoontjes naar de planningsdienst, en verantwoordelijken blijven zonder gevolg: de planning dringt erop aan snel te starten, mijn rechtstreekse overste is onbereikbaar.
Onder gigantische druk besluit ik toch op het voetpad te gaan staan. Later die dag krijg ik nog een telefoon van mijn rechtstreekse overste, met de mededeling dat hij meteen wist wie de betrokken chauffeur was toen hij het probleem hoorde, en dat dit niet goed was.

Ik weet dat zoiets best met de vakbond besproken zou worden, maar de bedrijfsculduur is niet van die aard dat er veel geluisterd wordt. Daarnaast ken ik deze mensen ook niet, doordat ik constant op de baan ben.

Bovenop dit alles krijg ik telkens te horen dat de werkgever de eventuele boetes zal betalen, maar het stoot me tegen de borst dat hiermee de kous af is.

Volgens mij ben ik nog steeds verantwoordelijk, aangezien ik die vrachtwagen daar geparkeerd heb. Maar mijn vraag is, wat kan ik hieraan doen?

Alvast bedankt voor het antwoorden en de moeite.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 26 nov 2012 09:20

U kan niet verplicht worden om het verkeersreglement te negeren. U kan dus ook niet ontslaan worden omdat u weigert te parkerern waar het verboden is te parkeren.

Natuurlijk kan men u wel om een andere reden ontslaan, daarom is het van belang om zoveel mogelijk bewijs te hebben van het conflict dat tussen u en uw werkgever bestaat (opname telefoongesprek, ...). U mag natuurlijk daarbij geen andere conflicten uitlokken die mogelijks wél een reden tot ontslag zouden kunnen vormen.

U kan eventueel de controlediensten hierover inlichten en hen de werkgever wijzen op hun plicht. Contacteer hiervoor uw vakbondsafdeling (niet noodzakelijk delegees, maar plaatselijk kantoor)

ganapathi tantre
Berichten: 453

#3 , 26 nov 2012 16:34

Ik kan inderdaad niet goed begrijpen dat sommige werkgevers zich daar aan bezondigen om welke reden dan ook.
Een zin zoals: "jama de concurrentie ....." is zoiets waarmee je een paard kan dooslaan. Vraag dan meteen ook eens
aan uw werkgever of hij op papier wil zetten alle verantwoordelijkheid te nemen. Anderzijds en ik ben dus ook een
werkgever zou ik het er ook moeilijk mee hebben dat u een klacht zou formuleren moest u onder alle omstandigheden
wel correct kunnen parkeren maar misschien een hindernis bent. Ook al moet je wat kegels zetten en op het voetpad gaan staan
Met andere woorden als u kan en mag parkeren maar u bent breder dan de rest omdat u een vrachtwagen bent dan is dat eigenlijk een probleem van de andere weggebruikers en niet dat van u. Moet je op het voetpad staan dan is de situatie idd wel wat dubbel. Maar je kan ook voorafgaand de politie diensten inschakelen en vragen hoe en wat om reden van.
Ik stel voor dat u van iedere parkeersituatie een foto neemt en dat je dat eventueel telkens gaat melden
aan uw werkgever maar en ik weet niet of dit kan uitsluitend aan een vertrouwenspersoon. Als het kan om dit alleen te
melden aan een vertrouwenspersoon dan hebt u in ieder geval al een begin van bewijs mocht u om onduidelijke redenen
toch worden ontslagen. In mijn vak is het zo dat door vele collega werkgevers nogal kwistig wordt omgegaan met de veiligheid.
Dit heeft zeggen ze met kosten te maken maar dat is BS. Een snijwonden van één week kost een stuk meer dan de nodige
handschoenen om maar te zwijgen van de onvrede bij een werknemer. Ik denk net zoals in uw geval dat veel te maken heeft
met onbegrip en of kennis ter zake. Gelukkig heb ik zelf altijd op de stelling gestaan of de producten die we verwerken gesjouwd
Over de veiligheid die daarmee gepaard gaat is bij mij er eigenlijk geen discussie.

Reclame

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#4 , 26 nov 2012 18:36

Gezien vermoedelijk al een tijd op voorhand geweten is wanneer u waar moet zijn kan uw firma voor die plaatsen een parkeertoelating vragen via de plaatselijke politie.
Net zoals een verhuiswagen of een werf.

Wat staat er in uw arbeidscontract/ arbeidsreglement... wordt daar ergens melding gemaakt van art 67 en 67 ter verkeerswet?

16 MAART 1968. - Wet betreffende de politie over het wegverkeer.
(B.S. 27.03.1968)
Titel V: Strafvordering, bevel tot betaling en burgerlijke rechtsvordering
Hoofdstuk IV : Personen die burgerrechtelijk aansprakelijk zijn voor de geldboete
Artikel 67
Zij die overeenkomstig artikel 1384 van het Burgerlijk Wetboek burgerrechtelijk aansprakelijk zijn voor schadevergoeding en kosten, zijn insgelijks aansprakelijk voor de geldboete. Met die personen wordt gelijkgesteld de voogd, wat betreft de misdrijven begaan door zijn ongehuwde, bij hem inwonende pupillen.
en

Artikel 67ter

Wanneer een overtreding van deze wet en haar uitvoeringsbesluiten is begaan met een motorvoertuig, ingeschreven op naam van een rechtspersoon, zijn de natuurlijke personen die de rechtspersoon in rechte vertegenwoordigen ertoe gehouden de identiteit van de bestuurder op het ogenblik van de feiten mee te delen of, indien zij die niet kennen, de identiteit van de persoon die het voertuig onder zich heeft.
De mededeling moet gebeuren binnen een termijn van 15 dagen te rekenen vanaf de datum waarop de vraag om inlichtingen gevoegd bij het afschrift van het proces-verbaal werd verstuurd.
Indien de persoon die het voertuig onder zich heeft niet de bestuurder was op het ogenblik van de feiten moet hij eveneens, op de wijze hierboven vermeld, de identiteit van de bestuurder meedelen.

De natuurlijke personen die de rechtspersoon in rechte vertegenwoordigen als titularis van de nummerplaat of als houder van het voertuig, zijn ertoe gehouden de nodige maatregelen te nemen om aan deze verplichting te voldoen.

Terug naar “Andere”