Dat de sociale inspectie U zou komen controleren , heb IK natuurlijk niet beweerd , dus dat mag u mij niet in de schoenen schuiven .
Mischien eens de initiële bedoeling van de wetgever bekijken :
[
i]Doelstelling van de maatregel
Op 1 januari 2004 is het nieuwe systeem van dienstencheques in werking getreden. De dienstencheque is een initiatief van de federale regering ter bevordering van buurtdiensten en -banen. Het creëren van arbeidsplaatsen en het bestrijden van zwartwerk zijn de doelstellingen.
De dienstencheque maakt het voor particulieren (gebruikers) mogelijk een erkende onderneming te betalen voor hulp van huishoudelijke aard.[/i]
Zeer nobel natuurlijk , maar wat de wetgever niet zegt ( en dat zeggen ze nooit ) is , dat er op die manier enorme bedragen terug naar de overheid vloeien .
Het was alleszinds ook de bedoeling om meer werkgelegenheid te creëren , vooral onder laaggeschoolden EN migranten die het zo wie zo al moeilijk hebben om in de arbeidsmarkt te stappen . Uiteraard moeten deze laatsten ingeschreven zijn in het Rijksregister.
Daarom dat de criteria om aangeworven te worden uiterst laag liggen , om het vooral aantrekkelijk te maken voor die laaggeschoolden en migranten .
Daarentegen zijn de voorwaarden om als bedrijf te mogen starten , en werknemers aan te nemen uiterst streng .
Niet alleen om het zwart werk tegen te gaan , maar ook onder invloed van maatschappelijke ontwikkelingen ( centrum voor gelijke kansen en bestrijding van racisme ) moeten die bedrijven zich strict aan de wet houden .Uiteraard ook aan de sociale wetgeving ( waar o.a. de vakbonden dan weer iets in de pap te brokken hebben ) .
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2 ... vergoeding" onclick="window.open(this.href);return false;
Daarom kreeg u van het 3e huishoudbureau dan ook het antwoord dat ze " niet mochten selecteren op nationaliteit of afkomst " .
Dat er bedrijven zijn die met exotische werknemers werken , heeft ook te maken met het tekort aan geschikte werkkrachten , en de grote vraag ernaar .
( volgens de regelgeving - Koninklijk Besluit - moeten de bedrijven ook 60 % werklozen of "leefloners" aannemen , maar de meesten schijnen dit zelfs niet te halen ) .
Door het feit dat deze bedrijven in een "vrije markt " systeem ( kapitalisme ) moeten werken , stimuleert dan ook de concurrentie . Concurrentie die niet kan gevoerd worden op basis van tarieven ( want die liggen vast = niet erg kapitalistisch ) , en bijgevolg alleen maar kan gevoerd worden op basis van kwaliteit .( service van het bedrijf , en goede werknemers) .
Als er veel vragen gesteld worden naar Nederlands "begrijpenden " dan zullen deze bedrijven dat zeker ter harte nemen , alleen al uit concurrentiële overwegingen .
De vraag naar .... is natuurlijk een legitieme vraag , met een werknemer die niets begrijpt kun je ook niet communiceren , en kan bovendien gevaarlijke situaties teweegbrengen .
Maar op die manier zijn het wel de bedrijven ( zelfstandigen ) zelf die tussen twee vuren zitten .
Enerzijds de regelneverij van de overheid ( "is de privé woning een werkvloer of niet ?" met alle implicaties vandien als het een werkvloer is )( ** citaat onderaan ) en anderzijds de "gebruikers" ( consumenten ) die meestal net zo veeleisend zijn als tegenover "eigen " personeel die 5 keer duurder kost .
Gezien dan nog de blijkbaar ontoereikende financiële middelen waar mee moet gewerkt worden ( tarieven liggen vast - gebruikers steigeren als een cheque 1 euro duurder kost ) zal dit niet bepaald een grote winstgevende bedrijfstak zijn , waarbij ook de werknemers tevreden moeten zijn met een loon die niet ver boven het leefloon zal liggen .
Als dan nog de gebruikers ook nog eens klagen , kun je je afvragen wie hier uiteindelijk het meeste voordeel uit haalt .
En daarmee zijn we terug bij het begin ( de overheid ) .
** citaat FOD Werkgelegenheid :
[
i]"Wanneer er een identificeerbaar risico is voor de gezondheid van de werknemers, dient de werkgever erover te waken dat deze werknemers aan gezondheidstoezicht worden onderworpen. Dit zal het geval zijn indien de werknemer schoonmaakactiviteiten verricht in de woning van een gebruiker, onder meer wegens mogelijke blootstelling aan chemische agentia, rugbelastend werk,…
De werkgever dient bovendien persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen om de risico’s inherent aan de arbeid, ter vermijden. In het kader van huishoudelijke hulp vertaalt zich dit onder meer door het ter beschikking stellen van een schort en handschoenen.
Voor wat arbeidsmiddelen (machines, apparaten, gereedschap, ..) betreft, dient de werkgever de nodige maatregelen te nemen opdat dit materiaal geschikt is voor of voldoende aangepast is aan het uit te voeren werk zodat de veiligheid en de gezondheid van de werknemers tijdens het gebruik van deze arbeidsmiddelen kunnen worden gewaarborgd."[/i]