Overdracht wco werknemers

cindyp
Topic Starter
Berichten: 38

Overdracht wco werknemers

#1 , 07 dec 2015 20:57

Er wordt verteld dat bij de overname van het bedrijf via gerechtelijke overdracht men verplicht is alle werknemers mee over te nemen maar nu lees ik dat dit volgens de wet niet hoeft als kan aangetoond worden dat bijvoorbeeld door economische redenen niet gezond is voor het bedrijf. Ik heb begrepen dat in dit geval de werknemers die niet mee worden overgenomen worden ontslaan in het 'oude' bedrijf waar men dan ook kans heef een ontslagpremie te ontvangen, of toch tenminste volledig wordt uitbetaald volgens anciënniteit. Maar wat als men werknemers wil ontslaan nà de overdracht? Kan dit ten alle tijden of dient men een termijn te respecteren? Worden de werknemers dan uitbetaald volgens de originele overeenkomst of wordt hierbij de nieuwe overeenkomst gerespecteerd?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 07 dec 2015 21:16

in België kan je ALTIJD mensen ontslaan, zelfs omwille van het feit dat iemand zwanger, donkergekleurd, vrouw, getrouwd, ... is. Er is geen absoluut ontslagverbod, je kan een ontlsag dus niet ongedaan maken.

Er is wel een sanctie voorzien bij ontslag die onrechtmatig is (zwangeren, discriminatie, ...). Als men je ontslaat na een reorganisatie zonder reden, kan je daar ook recht op hebben (zal dan meestal via het principe van een "kennelijk onredelijk ontslag zijn")

In alle gevallen is de werkgever die werknemers overneemt verplicht de oude arbeidsvoorwaarden inclusief ancienniteit over te nemen en te respecteren. Ontslag zal dus op basis van de TOTALE ancienniteit zijn.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 09 dec 2015 11:23

“Art.7.De rechten en verplichtingen, welke voor de vervreemder voortvloeien uit de op het tijdstip van de overgang in de zin van artikel 1, 1°, bestaande arbeidsovereenkomsten, gaan door deze overgang op de verkrijger over.Art.8.De vervreemder en de verkrijger zijn in solidum gehouden tot betaling van de op het tijdstip van de overgang in de zin van artikel 1, 1°, bestaande schulden, die uit de op dat tijdstip bestaande arbeidsovereenkomsten voortvloeien met uitzondering van de schulden uit hoofde van aanvullende regimes van sociale voorzieningen, zoals bedoeld bij artikel 4 van deze overeenkomst.Art.8bis.Wanneer de overgang plaatsvindt in het kader van een gerechtelijk akkoord, zoals bedoeld bij artikel 2 van onderhavige overeenkomst, gaan de op het tijdstip van de overgang bestaande schulden die uit de op dat tijdstip bestaande arbeidsovereenkomsten voortvloeien, niet over op de verkrijger indien de betaling van die schulden wettelijk wordt gewaarborgd door het Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen ontslagen werknemers binnen de grenzen die voor zijn tussenkomst van toepassing zijn in de wetgeving betreffende de sluiting van ondernemingen. Bovendien kunnen, in hetzelfde geval, de verkrijger, de vervreemder of de persoon personen, die de functies van de vervreemder uitoefent (uitoefenen) enerzijds en alle in de vakbondsafvaardiging vertegenwoordigde organisaties anderzijds in het kader van een collectieve onderhandelingsprocedure overeenkomen om in de arbeidsvoorwaarden wijzigingen aan te brengen die bedoeld zijn om de werkgelegenheid veilig te stellen door het voortbestaan van de onderneming of van een gedeelte daarvan te verzekeren.Art.9.De wijziging van de werkgever vormt op zichzelf voor de vervreemder of de verkrijger geen reden tot ontslag. De werknemers, die veranderen van werkgever, kunnen nochtans ontslagen worden om een dringende reden of om economische, technische of organisatorische redenen, die wijzigingen voor de werkgelegenheid met zich meebrengen.Art.10.Indien de arbeidsovereenkomst wordt verbroken omdat de overgang in de zin van artikel 1, 1°, een aanmerkelijke wijziging van de arbeidsvoorwaarden ten nadele van de werknemer ten gevolge heeft, wordt de arbeidsovereenkomst geacht te zijn verbroken door toedoen van de werkgever.”(7 JUNI 1985. _ Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 32 bis betreffende het behoud van de rechten van de werknemers bij wijziging van werkgever ingevolge de overgang van ondernemingen krachtens overeenkomst en tot regeling van de rechten van de werknemers die overgenomen worden bij overname van activa na faillissement ).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Andere”