Stakingsrecht, werk recht?

Joeri_J
Topic Starter
Berichten: 657

Stakingsrecht, werk recht?

#1 , 03 nov 2009 20:25

Daarjuist een discussie tss vrienden...

Een vriend van mij werkt bij de Holding van de NMBS.
Iedereen is wel op de hoogte dat er donderdag staking is.

Nu heeft hij de keuze
- dag verlof nemen
- mee staken en 25€ stakingsvergoeding krijge ipv verloning bij gaan werken
- gaan werken

Hij zou willen gaan werken...
doch in hetzelfde gebouw zit B-cargo...
(waarom alles draait)
er doen geruchten dat ze stakingspiketten gaan opzetten...

maw dan kan je niet binnen...

ik haalde aan dat hij dan toch ofwel toegang moet krijgen,
ofwel zich als bereidwillige wilt aanmelden...

maar blijkbaar is dat niet een mogelijkheid bij aangekondige stakingen,
en is dat enkel voor on aangekondige stakingen...

Heeft hier iemand meer informatie over?
eventuele wetteksten?

merci!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Joeri_J
Topic Starter
Berichten: 657

#2 , 04 nov 2009 08:23

iemand een reactie?
zie hem vanavond terug op café :D had graag wat weerleg gehad hieromtrent.

xena

#3 , 04 nov 2009 10:43

iemand een reactie?
zie hem vanavond terug op café :D had graag wat weerleg gehad hieromtrent.
normaal gezien kan u zich beroepen op art. 27 wao wanneer u op weg naar uw werk word verhinderd er te geraken maar volgens 27&2 is dit enkel buiten geval van staking

maar het stakingsrecht is niet absoluut , er is ook het recht om te werken, het stakingsrecht enerzijds, en de procedures om dit tegen te gaan anderzijds met eenzijdig verzoekschrift, dwangsom. niet het stakingsrecht zelf wordt betwist, maar een aantal stakingstechnieken zoals het blokkeren van toegangswegen . in de huidige rechtspraak wordt er vrijwel zeker een dwangsom opgelegd tegen deze stakingstechniek

Reclame

Joeri_J
Topic Starter
Berichten: 657

#4 , 04 nov 2009 11:31

http://www.alia.be/detail.asp?id=3512&w ... =1&taal=NL
B. Staking binnen de onderneming

Als de staking zich voordoet binnen de onderneming zelf, dan hoeft de werkgever nooit gewaarborgd dagloon te betalen voor de uren die zijn werknemers omwille van de staking niet kunnen presteren. Dit geldt voor alle werknemers, ook voor de werkwilligen.


De situatie waarbij een stakingspiket voor de ingang van het bedrijf staat opgesteld die de toegang verspert, wordt verondersteld een staking binnen de onderneming te zijn. In dit geval dus geen recht op gewaarborgd loon, evenmin voor de werkwilligen. Ze kunnen eventueel wel werkloosheidsuitkeringen krijgen indien het beheerscomité van de RVA de staking erkent.
vond ik online

xena

#5 , 04 nov 2009 18:57

geen recht op gewaarborgt loon wel recht op te werken .
recent de stakingen bij carrefour waarbij de directie in kortgeding een dwangsom bekwam voor elke werkwillige die werd tegen gehouden en zij aan de ingang stonden met een deurwaarder .

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 05 nov 2009 09:41

“Art.27.Recht op het loon dat hem zou zijn toegekomen indien hij zijn dagtaak normaal had kunnen volbrengen, heeft de werknemer die op het ogenblik dat hij zich naar het werk begeeft, geschikt is om te werken en :1° die, zich normaal naar zijn werk begevend, met vertraging of niet op de plaats van het werk aankomt, op voorwaarde dat die vertraging of die afwezigheid te wijten is aan een oorzaak die overkomen is op de weg naar het werk en die onafhankelijk is van zijn wil; 2° die, buiten het geval van staking, wegens een oorzaak die onafhankelijk is van zijn wil, hetzij de arbeid niet kan beginnen wanneer hij zich normaal op de plaats van het werk had begeven, hetzij de arbeid, waaraan hij bezig was, niet kan voortzetten...”(3 JULI 1978. - Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten).

‘Er is geen recht op loon voor de afwezigheid wegens een staking die enige tijd duurt en waarvan iedereen vanaf de tweede dag vooraf geïnformeerd is‘(Cass. 8 november 1986,T.S.R. 1987,44).

De werkwillige werknemer kan POGEN toepassing te maken van art.27,1° indien hij aantoont niet op de plaats van het werk te zijn aangekomen wegens een stakingspiket dat hem de toegang tot het werk belette.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Andere”