Kan je de voorrangsregel wijzigen?
Dit is mogelijk. We onderscheiden twee situaties:
1. Je kinderbijslagfonds zal de wettelijk bepaalde volgorde om het recht op kinderbijslag te openen, automatisch wijzigen in het voordeel van een (stief)ouder of de persoon waarmee een ouder een gezin vormt indien:
- meer kinderbijslag kan worden uitbetaald voor het kind
- de persoon die het recht verkrijgt, deel uitmaakt van het gezin van het kind.
In deze situatie moet je de wijziging van het voorrangsrecht niet aanvragen en de persoon die het voorrangsrecht opende moet ook geen document invullen om zijn recht af te staan. Je kinderbijslagfonds onderzoekt namelijk automatisch de meest gunstige regeling en informeert je hierover.
Een voorbeeld
Marc en Déborah wonen samen en hebben een kind. Marc is langdurig werkloos en Déborah is invalide. Het gezinsinkomen is lager dan het toegelaten maximumbedrag om recht te hebben op een sociale toeslag. Het voorrangsrecht van Marc gaat automatisch over naar Déborah. Zij kan namelijk meer kindergeld ontvangen omdat de toeslag voor invaliden hoger is dan voor werklozen.
Opgelet: als het recht op de toeslag voor invaliden wegvalt, bijvoorbeeld omdat Marc opnieuw begint te werken en de gezinsinkomsten het toegelaten grensbedrag overschrijden, dan zal Marc opnieuw het voorrangsrecht verkrijgen.
Deze ambtshalve wijziging van de voorrangsorde kan op het verleden slaan (‘met terugwerkende kracht’ ). Je kinderbijslagfonds kan maximaal 5 jaar in het verleden teruggaan.
2. Als je niet in aanmerking komt voor een ambtshalve wijziging, dan kan je als voorrangsgerechtigde je voorrangsrecht op gezinsbijslag afstaan als dat beter is voor het kind. Bijvoorbeeld om een hoger bedrag te krijgen (via de prestaties van een grootouder bijvoorbeeld) of om voor alle kinderen van het gezin de kinderbijslag van hetzelfde kinderbijslagfonds te krijgen.
Het volstaat dat je als voorrangsgerechtigde het document om de voorrang te veranderen invult en naar je kinderbijslagfonds opstuurt. Je kan je recht afstaan vanaf het volgende kwartaal of zelfs, als er een hoger bedrag kan worden betaald, voor het verleden (‘met terugwerkende kracht’ van maximaal 5 jaar).
Een voorbeeld
Lucas en zijn dochter, Elise, trekken in bij Aurore en haar zoon, Dilhan. Het kinderbijslagfonds A betaalt de kinderbijslag voor Elise aan Lucas en het kinderbijslagfonds B voor Dilhan aan Aurore. Als hij het wenst, dan kan Lucas zijn recht afstaan aan Aurore, of omgekeerd. Lucas vult dan een document in om de voorrang te veranderen zodat het kinderbijslagfonds B de kinderbijslag voor de twee kinderen kan uitbetalen.
Hou wel rekening met de volgende beperkingen :
- als de (stief)vader, (stief)moeder en/of hun partner deel uitmaken van het gezin van het kind, dan kan het recht enkel aan één van hen worden afgestaan. Als die personen niet tot het gezin van het kind behoren of geen recht op kindergeld kunnen openen, dan pas kan het recht aan iemand anders in het gezin (vb. aan de grootvader) worden afgestaan.
- een zelfstandige met voorrang kan zijn recht niet afstaan aan een werknemer.
- een afstand van recht kan slechts gebeuren aan een niet-voorrangsrechthebbende die deel uitmaakt van het gezin van het kind.
Als de voorrangswijziging niet automatisch kan gebeuren of een voorrangsgerechtigde weigert zijn recht af te staan, dan kan je via het kinderbijslagfonds vragen dat de Minister van Sociale Zaken de voorrang verandert. Neem gerust contact op met je consulent voor meer informatie.
http://www.kids.partena.be/content/Defa ... ageID=19#h