Geweld op het werk

megane
Topic Starter
Berichten: 4

Geweld op het werk

#1 , 12 okt 2010 22:34

Hallo iedereen,

Een aantal weken geleden heb ik op het werk een 'object' tegen het hoofd gegooid gekregen van een collega die de controle over zichzelf verloren had. De details ga ik jullie besparen maar het komt er op neer dat, ondanks dat er absoluut geen aanleiding toe was, deze persoon in een woedeuitbarsting een object in mijn richting heeft gegooid, en dit mijn hoofd heeft geraakt. Deze woedeuitbarsting is het jammerlijk hoogtepunt in een periode van aanhoudende maanden minachting en pesterijen door diezelfde persoon. Om het geheel te kaderen wil ik nog even aangeven dat ikzelf (in vast dienstverband) voor een bedrijf werk dat personeel detacheert voor opdrachten bij klanten. De collega in kwestie is vaste werknemer bij het bedrijf/klant waar ik mijn opdracht vervul, en oefent dezelfde functie uit.

Helemaal van streek door dit voorval ben ik dezelfde dag nog naar de dokter geweest die duidelijk aangaf dat ik met symptomen kampte van een beginnende depressie, en mij arbeidsongeschikt achtte voor 2 weken. Onmiddellijk na dit incident is er ook een overleg gepland tussen de betrokken werknemer, de personeelsdirecteur van de klant, en een afvaardiging van mijn werkgever. Deze had plaats de daaropvolgende week en het was oorspronkelijk niet de bedoeling dat ik hierbij aanwezig zou zijn, maar op mijn nadrukkelijke vraag heb ik dit gesprek toch bijgewoond.De uitkomst van deze bijeenkomst is, doordat verdere samenwerking met deze collega onmogelijk is geworden, ikzelf zal worden overgeplaatst naar een andere klant van mijn werkgever, en dat er voor de werksituatie van de betrokkene verder niets verandert. De betrokkene bekende haar 'opvliegende aard', en probeerde uiteraard ook de feiten te minimaliseren (Gelukkig is er iemand getuige van dit voorval.) Er werd nadien openlijk toegegeven dat men op de hoogte is van haar 'problematisch en opvliegend' gedrag, maar dat de betrokkene vanuit haar vakbondsfunctie (naast haar gewone dagtaak) beschermd is, en dat men haar bijgevolg geen sancties zou kunnen opleggen, ondanks de feiten. Het lijkt er dan ook op dat dit voor beide werkgevers een gepaste oplossing is, waardoor er voor mij niet veel anders opzit dan mij hierbij neer te leggen, en hiermee heb ik het uiteraard moeilijk.

Ik ben er mij van bewust dat ook mijn directe werkgever beperkt is in zijn mogelijkheden om aan de oorzaak iets te doen (het gaat tenslotte ook om een klant van hen), en dat zij door mij een andere opdracht te geven een oplossing bieden, maar desondanks kan ik niet akkoord gaan met het feit dat ik op de koop toe ook nog de gevolgen moet dragen van haar gedrag. Ik deed mijn werk daar zeer graag en had verder ook met niemand anders problemen. Bovendien heb ik mijn twijfels bij de bewering dat iemand als vakbondsafgevaardigde niet kan aangesproken worden op dergelijke feiten?

Er zouden mij al meerdere 'slachtoffers' van haar gedrag zijn voorgeweest, waarvan er sommigen al na een aantal dagen al wenend zijn vertrokken. De moeilijke werksituatie is ook al verschillende keren in het verleden door mijzelf, maar ook door anderen aangeklaagd, doch dit is steeds zonder gevolg gebleven. Vaak werd ook hier het argument gebruikt dat zij machteloos staan omwille van de vakbondsfunctie van deze persoon.

Ik heb mij eveneens gericht tot de preventieadviseur van mijn directe werkgever met een gedetailleerde versie van de feiten, en die heeft vrij snel bevestigd dat het hier om zeer ernstige feiten ging, maar heeft sindsdien geen teken van leven meer gegeven. Ik ben nog steeds niet door hem gehoord, ondanks dat het meer dan een week geleden is nadat ik hem van de feiten op de hoogte heb gebracht. Ik wil vooral vermijden dat men door mij een andere opdracht toe te bedelen dit alles als afgehandeld wil beschouwen, zonder dat er aan de grond van de zaak iets gebeurd is.

Ik lees op allerlei websites over mogelijkheden om mij rechtstreeks tot de inspectie toezicht over het welzijn op het werk te wenden, of zelfs het arbeidsauditoraat, maar kan nergens vinden op welke manier men daar een klacht kan neerleggen. Is het ook wel verstandig om dit te doen? Ben ik verplicht om eerst een met reden omklede klacht in te dienen bij de preventieadviseur. Ik ben niet aangesloten bij een vakbond , en het is evident dat ik mij omwille van tegenstrijdige belangen liever niet tot de vakbond richt (ik weet overigens ook niet voor welke vakbond zij haar syndicale functie waarneemt)

Elk nuttig advies is welkom.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 12 okt 2010 22:57

Het is een fabeltje dat er niet kan opgetreden worden tegen een persoon die vakbondsvertegenwoordiger is binnen een bedrijf. Het is wel moeilijker om zo iemand te ontslaan, maar er kunnen zeker maatregelen tegen genomen worden.

Heb je op papier verklaringen dat die persoon effectief een probleem is? Daarmee kan je perfect naar haar vakbond stappen en de verantwoordelijke secretaris confronteren met de daden van de vakbondsvertegenwoordiger. Het gebeurt (natuurlijk niet zomaar) dat zo iemand haar functie verliest door het gedrag. Een vakbond heeft ook niet graag anti-reclame.

Wat je kan doen (o.a.)
A) (niet zo hard): arbeidsongeval aangeven. Gezien je door een collega arbeidsongeschikt werd geslaan én je aan de voorwaarden van een arbeidsongeval voldoet, heb je recht op meer dan de vergoeding van de mutualiteit. De verzekering kan bij herhaaldelijke ongeschiktheden door het gedrag van de collega eventueel de werkgever ter verantwoording roepen (niet echt zo waarschijnlijk)
B) indien je wil, kan je wegens slagen en verwondingen klacht indienen tegen die werkneemster. Gezien ze geen collega is van jou én jij geen werknemer bent bij haar werkgever, geniet ze niet van burgerrechtelijke immuniteit die collega's normaal tegenover elkaar hebben. Gezien collega's waarschijnlijk wel zullen getuigen, lijkt een veroordeling wel mogelijk. Natuurlijk is de vraag of je werkgever dit wel graag zal hebben.

megane
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 13 okt 2010 22:05

Hallo JPV. Bedankt voor je snelle reactie. Het bevestigt mijn vermoeden dat een vakbondsafgevaardigde (in theorie althans) zich ook aan de regels dient te houden.

Ik beschik helaas niet over een document waarop staat dat persoon een probleem is, maar dit is o.a. wel gezegd tijdens de bijeenkomst waarbij 2 personen van mijn rechtstreekse werkgever aanwezig waren.

Ik vind het vooral vreemd dat de preventieadviseur plots niets meer van zich laat horen, terwijl als ik er enkele websites op nalees, hij verplicht zou zijn om het slachtoffer te horen binnen een termijn van acht kalender dagen? Deze termijn is inmiddels verstreken, en ik vraag me af of ik me dan niet beter meteen tot de inspectie toezicht over het welzijn op het werk richt.

Verder heb ik mijn werkgever gevraagd of ze dit wel degelijk als arbeidsongeval hebben genoteerd, maar wacht nog op hun reactie. Het voorstel om dit eens aan te brengen bij de vakbondssecretaris lijkt mij goed, misschien moet ik dat dan ook maar eens doen. Ik heb reeds klacht ingediend bij de Politie die een pv heeft opgesteld wegens opzettelijke slagen en verwondingen.

Reclame

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#4 , 14 okt 2010 07:27

ivm arbeidsongeval kan je ook zelf contact opnemen met de verzekering. Om de naam van de verzekering te weten te komen => bel naar het FAO (fonds voor arbeidsongevallen). Dit lijkt me echt het minste waar je recht op hebt.

megane
Topic Starter
Berichten: 4

#5 , 18 okt 2010 13:33

Het is inmiddels aangegeven als arbeidsongeval. Bedankt voor het advies.

xena

#6 , 18 okt 2010 18:06

Het is inmiddels aangegeven als arbeidsongeval. Bedankt voor het advies.
dit neemt niet weg dat u toch nog betrokken partij kan worden in een (strafrechtelijke)rechtzaak die meer dan waarschijnlijk zal worden ingezet door de verzekeringsmaatschappij om hun centen terug te eisen . dit zal dan wel geen zaak zijn tegen u gericht maar tegen degene die het geweld heeft gebruikt . vakbondsman of niet , iedereen heeft een individuele strafrechtelijke aansprakelijkheid en zijn mandaat bied hiervoor geen bescherming

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#7 , 18 okt 2010 19:07

Arbeidsongeval ... elke plotse gebeurtenis ...buiten de betrokkene om ... ongewild...
Opzettelijke slagen en verwondingen: iemand gooit iets naar mij wel dat is opzet en als ik geraakt wordt vallen we onder deze rechtsregel zeker als er nog werkonbekwaamheid aan te pas komt.
Naar uw vakbond gaan en daar aangifte doen van de feiten om u zeker al in het kader van uw arbeidsopdracht te laten bijstaan
aangifte bij politie wegens opzettelijke slagen en verwondingen met werkonbekwaamheid.. dat zijn uw rechten en maak er dus gebruik van.
In de veronderstelling dat het ' toch' niet zo erg is wel ikzelf heb x jaar geleden ook iets meegemaakt - goed ondersteund door de werkgever daar niet vanaf maar heb nu nog steeds de gevolgen omdat de noch de werkgever noch ikzelf mij burgerlijk partij tgo de 'dader' heb gesteld. (En ik had het moeten weten maar ja net afgestudeerd = verschil tss praktijk en theorie :evil:) ((mijn medewerkers nu krijgen bij problemen ineens alle mogelijkheden voorgeschoteld en ik dring aan dat zij via vakbond- werkgever alle rechtsmiddelen gebruiken die er nu zijn))
Dader is op het ogenblik van de feiten wel aangehouden en heeft 6 maanden effectief gehad dus je ziet maar.

megane
Topic Starter
Berichten: 4

#8 , 29 okt 2010 12:19

Oei, gelukkig waren de feiten bij mij nog niet van die aard dat er een aanhouding of iets dergelijks aan te pas kwam...
Ik heb in elk geval contact opgenomen met een vakbond, waar men mij bevestigde dat dit een ontoelaatbare vorm van agressie is, vakbondsafgevaardigde of niet. Men raadde mij aan om toch nog eens te proberen via de Prev. adviseur hier verder gevolg aan te geven (Ik begrijp best dat ze geen verdere inspanningen doen, aangezien ik geen lid ben). Ik heb dus een bericht gestuurd naar de Prev. adviseur met de vraag hoe dit nu verder kan worden afgehandeld, en met de melding dat ik voor dit voorval een met reden omklede klacht wens neer te leggen (ik ben overigens nooit gehoord door de preventieadviseur). Samengevat was dit zijn antwoord:
Als men een klacht neerlegt is het gewoonlijk de bedoeling om een oplossing te vinden .
In dit geval werkt u ondertussen voor een andere werkmaatschappij, wat maakt dat de informele fase niet meer van toepassing is (deze fases dienen om een oplossing te zoeken zodat de 2 werknemers opnieuw samen op een correcte manier kunnen werken) en dat u rechtstreeks bij de politie terecht kunt, wat u reeds gedaan hebt.


Dit kan ik moeilijk anders interpreteren dan 'wij laten dit zonder gevolg want je zit intussen bij een andere klant, waardoor het probleem voor jou van de baan is'. Ik zit idd op een andere opdracht, maar slecht voor 1 maand (en met voor mij minder gunstige uren, waardoor ik ook nog extra opvang voor de kinderen moet regelen en betalen).
Toen ik mijn werkgever vroeg of er al enig zicht was op een opdracht na volgende maand, wist men mij ter vertellen dat ze weliswaar op zoek waren, maar dat ze nog niets gevonden hebben. Als ze op het einde van volgende maand nog niets hadden zou men mijn toekomst bij het bedrijf herbekijken???. Wat ik hier allemaal van moet denken weet ik niet meer, maar het lijkt mij niet onverstandig om toch een advocaat onder de arm te nemen, ondanks dat het oorspronkelijk allerminst mijn bedoeling was... Ik word, los van de feiten, voortdurend geconfronteerd met allerlei negatieve gevolgen, zonder dat zelfs de oorzaak van de zaak wordt aangepakt...
Bestaat er overigens zoiets als een site of lijst van advocaten die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht?

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#9 , 19 nov 2010 14:45

Dit klinkt inderdaad niet positief. Je werkgever had naar mijn mening inderdaad niet veel andere opties dan jou een andere opdracht geven. Jouw werkgever kan zich immers niet "bemoeien" met het personeelsbeleid van de klant. Langs de andere kant moet jouw werkgever wel instaan voor het welzijn van de eigen werknemers, en dan is jou een andere opdracht geven zo'n beetje de enige oplossing, denk ik.

Ik vind het ook positief dat je klacht neergelegd hebt bij de politie. Dergelijk gedrag kan inderdaad niet door de beugel.

Het feit dat je nu moeilijkere uren hebt, en extra kosten voor opvang, is echter eigen aan het bedrijf waarin je werkt (= bij klanten ter plaatste werken). Ook zonder het "incident" zou er mogelijk wel eens een einde aan je oude opdracht komen, en zou je ergens anders moeten gaan werken. Als je in dit soort dingen zekerheid wil, moet je niet voor outsourcing kiezen, uiteraard.

Ik zou je aanraden om je grondig te gaan informeren bij je vakbond, als je daar bij aangesloten bent. Als je daar nog niet bij aangesloten bent, is het misschien de moment om dit te gaan doen? Ikzelf ben ook niet aangesloten bij een vakbond, maar zou dit in uw situatie toch sterk gaan overwegen.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Terug naar “Andere”