Pagina 1 van 1

ontslag of verbreking met wederzijds akkoord

Geplaatst: 21 sep 2011 10:33
door slanckma
Hallo,

mijn werkgever heeft me voorgesteld om mijn contract te verbreken met wederzijdse toestemming en me een ontslagvergoeding te betalen.

Nu ben ik me beginnen afvragen waarom het voor een werkgever interessanter is om het op die manier te doen ipv me gewoon te ontslaan (met dezelfde ontslagvergoeding). Hebben zij daar een financieel voordeel bij? Want anders is het voor mij natuurlijk beter van ontslagen te worden (recht op werkloosheidsuitkering bvb).

Bedankt,
Sven.

Re: ontslag of verbreking met wederzijds akkoord

Geplaatst: 21 sep 2011 11:52
door denlowie
financieel geeft hij geen voordeel, maar voor u ?

Ga je kunnen stempelen ?

Re: ontslag of verbreking met wederzijds akkoord

Geplaatst: 21 sep 2011 12:34
door Werkmanssteeg
Niet doen! Wat ge vooral niet moogt ondertekenen is een clausule waarin je verklaart " stellen elkaar vrij van wederzijdse vervolging". Een aantal argumenten contra:

- jij hebt geen recht op dop
- je verliest ook alle andere eventuele rechten.

Zij hebben in principe geen voordeel om je zo te ontslaan, maar zo zijn ze zeker dat jij ze niet meer kan vervolgen (concurrentie beding, achterstallige lonen, achterstallige onkosten nota's, foutief berekend vakantiegeld, etc..). Werkgevers met slechte bedoelingen kunnen hier ook gebruik van maken om je bijvoorbeeld achterstallige lonen neit uit te betalen. Voor jou zit er geen enkel voordeel aan vast.

Kanttekening: Alles hangt natuurlijk een beetje af van de omstandigheden. Je kan eventueel toch overwegen om te tekenen als je zeker bent dat je werkgever geen slechte bedoelingen heeft en als jij al ander werkt heeft. het voordeel van jou is dan dat ge zekerheid hebt over het einde van de arbeidsperiode, dit kan belangrijk zijn bij contracten waarin de wet voorziet dat werkgever en werknemer hierin onderling moeten overeenkomen (bv loon > 30 000 euro). Op die manier kan je in goede verstandhouding de arbeidsovereenkomst beeindigen, als je dat zou willen. Je moet in dit geval natuurlijk zeker zijn over nieuw werk, anders heb je geen recht op uitkering.

Je mag in dit geval welk maximaal een vermelding tekenen "de arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijdse toestemming op ... datum " + vermelden wat er gebeurt in geval van ziekte, verlof, ... In elk geval zeker nooit tekenen dat ge uw werkgever niet meer gaat vervolgen!

ps: ik ben een leek, maar wel met sterke kennis van arbeidsrecht, dus gelieve bovenstaande info met de nodige korrels zout te nemen indien betrouwbare informatie dit tegenspreekt

Re: ontslag of verbreking met wederzijds akkoord

Geplaatst: 21 sep 2011 16:37
door xena
.

Re: ontslag of verbreking met wederzijds akkoord

Geplaatst: 21 sep 2011 16:43
door xena
.

Re: ontslag of verbreking met wederzijds akkoord

Geplaatst: 21 sep 2011 18:30
door puttemanp
Toch even aanhalen dat in geval van betwisting over achterstallig loon, concurrentiebeding al zeker, de clausule dat wederzijds wordt afstand gedaan van toekomstige vervolging nietig wordt beschouwd door de arbeidsrechtbank (zit in Egypte dus heb de recente rechtspraak niet bij de hand).
Ik heb me zelf jaren in deze materie verdiept vermits ik toen ik zelf ontslag gaf wegens iets beters gevonden, ook zo'n clausule getekend heb.

Probleem voor de werkgever: voor een concurrentie zeken kan pas binnen de 14 dagen NA het einde van de arbbeidsovereenkomst door de werkgever via AS afstand gedaan worden. Die clausule werd dus reeds van tafel geveegd (en ik ben in blijde verwachting van 6 maanden loon)
Je kan als werknemer ook steeds inroepen dat je het document 'onder dwang' getekend hebt vermits je nog onder hierarchise relatie stond van de werkgever bij het ondertekenen.

Het enige dat aanvaard wordt is een document dat opgesteld werd NA het Heidi eigen van de arbeidsovereenkomst (dading) en/of een kwitantie voor afsluiting van alle rekeneningen, ook na de arbeidsovereenkomst,

Je kan ook nooit afstand doen van rechten alvorens deze rechten ontstaan zijn (cfr. Concurrentiebeding waartoe het recht pas ontstaat indien binnen de 14 dagen na het beieindigen van de overeenkomst hier door de werkgever geen afstand van gedaan werd)

In mijn geval: uitspraak maart 2012.

Greets, p.

Je moet wat zoeken, maar alle rechtspraak tot nu toe (zie ook http://www.Elfri.be" onclick="window.open(this.href);return false;) gaat in die zin, en een gewiekste advokaat kan je er doortrekken.

Voorkomen is echter zoals altijd beter dan genezen

Re: ontslag of verbreking met wederzijds akkoord

Geplaatst: 21 sep 2011 21:14
door JPV
als je arbeider bent, verlies je wél degelijk financieel indien er beide opties (verbreking met X weken uitbetalen of onderling akkoord met X wekene uitbetalen) naast elkaar gelegd wordt. De crisispremie krijg je enkel in geval van ontslag.