Pagina 1 van 1

rechtspraak over invaliditeit wegens fibromyalgie

Geplaatst: 28 jan 2013 09:54
door bgeeroms
Mijn echtgenote is in een rechtszaak verwikkeld tegen de beslissing van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds. Zij lijdt aan fibromyalgie en hartritmestoornissen en dit werd door deze laatste niet au serieux genomen. Zowel haar huisarts als een arts gespecialiseerd in deze ziekte staan aan haar kant. Heeft er iemand weet van mogelijke rechtspraak in dit kader door de Arbeidsrechtbank ? Zijn er termijnen binnen dewelke de rechtbank een uitspraak moet doen ? Zijn er verjaringstermijnen waarmee men rekening moet houden ?

Re: rechtspraak over invaliditeit wegens fibromyalgie

Geplaatst: 28 jan 2013 10:37
door Mariette
Ik weet enkel dat een vriendin van me ooit een zaak heeft aangespannen tegen de beslissing van de adviserend geneesheer.
Ze heeft uiteindelijk gewonnen, maar het heeft wel twee jaar geduurd voordat de uitspraak er was.

Re: rechtspraak over invaliditeit wegens fibromyalgie

Geplaatst: 28 jan 2013 12:52
door Oude Belg
Niet eenvoudig, aangezien fibromyalgie niet erkend is als ziekte en er dus geen eenduidige diagnose gesteld kan worden. Het is ook onduidelijk hoe het behandeld moet worden. Ter info :
http://skepp.be/nl/gezondheid/alternati ... QZlxmdbV5U

Re: rechtspraak over invaliditeit wegens fibromyalgie

Geplaatst: 28 jan 2013 13:16
door roharro
Fybromyalgie is wel erkend als ziekte door de Wereldgezondheidsorganisatie. Het staat geklasseerd bij de reumatische aandoeningen.

Re: rechtspraak over invaliditeit wegens fibromyalgie

Geplaatst: 28 jan 2013 13:49
door JPV
Fibromyalgie is een ziekte (zie roharro), maar het is de vraag of die ziekte zwaar genoeg weegt om te leiden tot een erkenning van een (tijdelijke/blijvende) arbeidsongeschiktheid van minstens 66%, de gradatie van ziekte waarvoor je uitkeringen kan krijgen. En daar is, naar mijn ervaring, de houding van quasi alle gerechtsdeskundigen zo dat ze fybromyalgie als alleenstaand feit niet erkennen als zwaar genoeg voor 66% arbeidsongeschiktheid. In combinatie met andere ziektebeelden kan dit wel zorgen voor 66%. (bvb psoriasis is een ziekte, maar niet noodzakelijk ernstig genoeg om thuis te moeten blijven en een erkenning van 66% te krijgen)

Qua termijn zit je met 1 a 2 jaar ruim genoeg. Gedurende die periode kan er eventueel tijdelijke werkloosheidsuitkeringen wegens overmacht uitbetaald worden door de verzekering.