Pagina 1 van 1

vraag ivm nachtarbeid & standby zijn

Geplaatst: 18 jun 2007 11:18
door annickvs
Geachte,

Situatie: ik ben aangeworven om te werken met de vroege ploeg. In mijn contract staat geen specifiek werkschema vermeld.

Tegenwoordig word ik zeer regelmatig als 'reserve' gezet met de nachtploeg. Dit houdt in dat als er iemand van de nachtploeg ziek valt, ik hiervoor onmiddellijk moet inspringen. Concreet: men belt zondagavond om 23.30u, en ik moet om 24.00u starten. Ik krijg g??n vergoeding om hiervoor stand-by te staan. Ik heb ook al aangegeven dat ik dit niet helemaal niet wil doen, echter ik heb geen keuze. Tegenwoordig valt dit meer en meer voor.

De vraag is: kan mijn werkgever mij dit zomaar verplichten? Is hij bovendien niet verplicht om mij een 'wachtvergoeding' te geven aangezien ik steeds paraat moet staan voor ingeval ze bellen? En zoja, wat is hiervoor een redelijk bedrag?

Dank voor uw antwoord!

Geplaatst: 20 jun 2007 10:45
door j.demoor
?Art.19...Onder arbeidsduur wordt verstaan:de tijd gedurende dewelke het personeel ter beschikking is van de werkgever..."(16 MAART 1971. - Arbeidswet).

?Vertrekkend van de premisse dat richtlijn 93/104 van 23 november 1993 tot doel heeft de gezondheid van de werknemers te beschermen,oordeelde het hof dat wachtdiensten waarbij een fysieke aanwezigheid vereist is(=dienstwaarneming) volledig als arbeidstijd moeten worden beschouwd.Wanneer men permanent bereikbaar moet zijn(=bereikbaarheidsdienst),moet enkel de tijd die is verbonden aan het werkelijk verrichten van prestaties als arbeidstijd worden beschouwd?[Voltallig Hof EG 02/151,9 september 2003(Jaeger),R.W.2004-05,996-997,bespreking HUMBLET,P.].

Uw werkgever kan u verplichten 'reserve' te zijn voor de nachtploeg,wat niet als arbeidstijd wordt beschouwd.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.