Pagina 1 van 1

Ziekte omzetten in verlofdagen

Geplaatst: 06 feb 2014 12:29
door AnnekeV
Ik ben aan de slag bij een nieuwe werkgever sinds november.

Ik heb nu in april en mei 2x2 ziektedagen staan , wegens het plaatsen van transforaminale epidurale infiltratie met Radiofrequente laesie of wortelblok.
Dit is voor mij sinds 2009 een terugkomend ritueel na een verkeersongeval.

Ik ging aan mijn afdelingshoofd deze dagen doorgeven en zij melde mij dat ik verlof moet nemen, want dat als je opvoorhand weet dat je afwezig gaat zijn dit geen ziekte is maar verlof en dat ze het niet als ziekte kan aanvaarden.

Zij stelt ook dat als je vb voor een radiologie od dergelijke enkele uren vroeger of later op het werk bent dat dat van je verlof afgaat, en dat he tgeen toegestane afwezigheid is .

Ik werk nu al 20 jaar en dit ben ik nog nooit tegengekomen.

Dus van mijn 20 dagen verlof kan ik nu 4 op offeren aan mijn ziekenhuis opname in de pijnkliniek en een dag recup met helse hoofdpijn?
Volgens mij is dat niet wetellijk.

Kan u mij van advies dienen?

Gr
An

Re: Ziekte omzetten in verlofdagen

Geplaatst: 06 feb 2014 13:33
door puttemanp
Ik vrees dat HR gelijk heeft. Je wéét op voorhand dat je een behandeling moet ondergaan, je plant dit in in april en mei. Uiteraard moet je hiervoor verlof nemen.
Net hetzelfde als een tandartsbezoek, radiographie, ... indien dit tijdens de werkuren gebeurt, moet je hiervoor verlof nemen (tenzij de arts/radioloog een ziektebriefje schrijft, maar dit zou schriftvervalsing zijn).

Het verschil zit hem tussen 'behandeling' en 'ziekte'

P.

Re: Ziekte omzetten in verlofdagen

Geplaatst: 06 feb 2014 15:38
door mava105
Kan je voor deze dagen geen schadevergoeding krijgen van de verzekering die het ongeval heeft afgehandeld?

Re: Ziekte omzetten in verlofdagen

Geplaatst: 06 feb 2014 17:27
door jefke007
voor tandartsbezoeken ( tandarts is meestal geen dokter in de geneeskunde ) of radiologie kan men normaal daar niet arbeidsongechikt voor erkend worden.

Indien echter een geneesheer, door zijn/haar handtekening bevestigt dat patient voor een bepaalde periode arbeidsongeschikt is, dan kan de werkgever daar normaal geen speld tussen krijgen. De reden van arbeidsongeschiktheid - die overigens niet op het attest mag vermelden worden - behoort tot het medisch geheim waar de werkgever geen zaken mee heeft.
Om moeilijkheden te vermijden kan je eventueel je werkgever NIET op voorhand verwittigen dat je arbeidsongschikt gaat worden, maar wel de dag dat je naar de kliniek gaat en daar een doktersattest van arbeidsongeschiktheid vraagt.
Topic startster sprak al over "opname in de kliniek" als er daar nog bv een overnachting bij is, dan moet zij zeker een doktersattest kunnen bekomen.

Re: Ziekte omzetten in verlofdagen

Geplaatst: 07 feb 2014 06:58
door JPV
Een gewone consultatie zal idd niet leiden tot een arbeidsongeschiktheid, dus is er in dat geval géén gewaarborgd loon. bij een opname in het ziekenhuis (daghospitalisatie is al voldoende) is er wél sprake van gewaarborgd loon, gezien er dan per definitie, tenzij andersbepaald door de arts, arbeidsongeschiktheid is wegens de opname.

Sedert een vonnis van het Europees Hof van Justitie (over een spaanse werknemer) is verlof tijdens ziekte trouwens niet langer mogelijk. Een werknemer heeft recht op 4 weken betaald verlof als ontspanning en daar kan geen ziekte meer in zijn, omdat je tijdens een ziekteperiode niet kan ontspannen. Dit arrest is echter in België (bij m'n weten) nog niet vertaald in wetgeving, maar u kan dit perfect gebruiken om uw rechten te bewaren.

Re: Ziekte omzetten in verlofdagen

Geplaatst: 07 feb 2014 10:31
door AnnekeV
Dus als ik mij in de pijnkliniek aanmeld en zoals elk jaar alle nodige documenten en attesten opvraag zodoende ik voor de dag van de opname gedekt ben en de 2de dag wordt voorgeschreven door de huisarts, omdat ik op dat moment nog niet normaal functioneer dan kunnen zij mij niets maken.

Gr

Re: Ziekte omzetten in verlofdagen

Geplaatst: 07 feb 2014 10:52
door JPV
als er effectief opname is in het ziekenhuis: ja. Gaat het over een consultatie bij de pijnkliniek, is er voor de consultatie geen gewaarborgd loon, voor de eventuele arbeidsongeschiktheid achteraf wél indien een huisarts dit voorschrijft.

Re: Ziekte omzetten in verlofdagen

Geplaatst: 07 feb 2014 15:41
door AnnekeV
Ik krijg elk jaar een ziekenhuis kleedje aan, een baxter, een bed/sofa en een wit bandje met mijn naam erop, en mijn behandeling, dus ik neem aan dat dit wel degelijk een opname is??

Re: Ziekte omzetten in verlofdagen

Geplaatst: 07 feb 2014 15:45
door AnnekeV
+ ik mag die dag uitdrukkelijk niet meer met de wagen rijden en zie scheel van de hoofdpijndus zelfs als ik zou willen kan ik zelfs niet op het werk geraken.

Re: Ziekte omzetten in verlofdagen

Geplaatst: 07 feb 2014 16:05
door jefke007
Ik denk dat dat geen enkel probleem kan zijn, om daar een arbeidsongeschiktheidserkenning voor te bekomen, maar ENKEL een geneesheer/vrouw kan dat met zijn/haar handtekening OP DAT MOMENT bevestigen

Re: Ziekte omzetten in verlofdagen

Geplaatst: 07 feb 2014 16:13
door denlowie
Er kan wel gediscuteerd worden over wel en niet!

Maar geen enkel werkgever is ook verplicht je in dienst te houden, en daar word zeer weinig rekening mee gehouden, er is altijd een stok achter de deur om mee te slaan !
Dit kost voor de werkgever 4 dagen aan 7.5 uur en aan 45€ =30X45 = 1350€ per jaar meer kost.

De verhalen hier op het forum zeggen daarom trend genoeg.

Maar ja de bazen verdienen nu één maal genoeg aan hun werknemers !(ze zeggen !)