Pagina 1 van 1

Mantelzorg en nu werkzoekende

Geplaatst: 25 mar 2014 01:56
door marcel vangaverwal
Tijdens mijn loopbaan was ik mantelzorger en ik had aangepaste werkuren. Nu is er collectief ontslag in de firma waar ik werkte en ben dus werkzoekende. Hoe zit dat nu met mantelzorg, wat ik nog steeds moet doen voor mijn moeder, die bij inwoont. Ik ben alleenstaande.

Re: Mantelzorg en nu werkzoekende

Geplaatst: 25 mar 2014 07:25
door jefke007
voor de belastingen kan je moeder je eventueel gezinslast schenken als haar pensioen per jaar minder dan ongeveer 24 000 euro bedraagt ( dat kon overigens ook terwijl jij nog werkte die gezinslast voor de fiscaliteit )

gezinslast in de werkloosheid : indien het maandbedrag van het pensioen van je moeder lager is dan ongever 1250 euro kan zij je in de werkloosheid gezinslast schenken, ingeval zij een erkenning als mindervalide heeft met voldoende punten dan mag haar pensioen ongeveer een kleine 2000 euro per maand bedragen om je nog gezinslast in de werkloosheid te kunnen schenken


Je moet wel opletten dat je de indruk geeft aan rva van altijd beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt. In princiepe werk weigeren omdat je geen aangepaste uren kan krijgen, kan je een schorsing in de werkloosheid opleveren. Mantelzorg is totaal niet verboden, daarom dat je er de rva misschien best ook niets over verteld- om geen argwaan te wekken over de beschikbaarheid op de arbeidsmarkt. Dit staat los van het feit dat je moeder je gezinslast kan schenken.

Zoals je ( waarschijnlijk ) weet kan je als mantelzorger ook meestal nog een aantal premies van de zorgverzekering ( 130 euro per maand ) bekomen of je je moeder een erkenning als minder valide door het Ministerie van Sociale Voorzorg laten erkennen ( aanvraag op het gemeentehuis of ziekenkas soms) , waardoor zij in een behoorlijk aantal gevallen nog maandelijk een vergoeding kan ontvangen bovenop die 130 euro en haar pensioen.

Re: Mantelzorg en nu werkzoekende

Geplaatst: 25 mar 2014 10:11
door lucas123
gezinslast in de werkloosheid : indien het maandbedrag van het pensioen van je moeder lager is dan ongeveer 1250 euro kan zij je in de werkloosheid gezinslast schenken,
Waarom staat er dan op internet:
"Als werkloze met gezinslast wordt beschouwd de werkloze die samenwoont met een partner, die noch over een beroepsinkomen, noch over een vervangingsinkomen beschikt."
Je zou dus een hogere uitkering krijgen als gezinshoofd als je samenwoont met iemand die bv. 1000 euro pensioen heeft, maar geen gezinshoofd zijn als je huwelijkspartner bv. maar 10 euro per maand verdient...waar is de logica ?...
Kan iemand mij verwijzen naar een website of wettekst waarin bovenstaande citaat van Jefke bevestigd wordt aub.

Re: Mantelzorg en nu werkzoekende

Geplaatst: 25 mar 2014 16:47
door jefke007
Een wetgeving bestaat wel uit meer dan één artikel. Men mag de wetgeving niet te eenvoudig maken anders begrijpen teveel mensen ze.
Artikel 110, § 1, eerste lid, 2°, c), van het K.B. van 25-11-1991 houdende de werkloosheidsreglementering bepaalt dat onder werknemer met gezinslast onder meer wordt verstaan de werknemer die niet samenwoont met een echtgenoot doch uitsluitend met een of meerdere bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad, die noch over beroeps- noch over vervangingsinkomens beschikken.

Art. 62, derde lid van het M.B. van 26-11-1991 :
“Voor de toepassing van artikel 110, § 1, eerste lid, 2°, c) van het K.B .van 25-11-1991, worden niet beschouwd als vervangingsinkomens de pensioenen en voordelen bedoeld in artikel 61, tweede lid, 1°, waarop de bloed- of aanverwant in de recht opgaande lijn die de werkloze ten laste heeft genomen, aanspraak kan maken, indien het totale bruto bedrag, in voorkomend geval samengevoegd [ 982,26 euro] (1) per maand niet overschrijdt. Dit bedrag wordt nochtans op [ 1.593,24 euro] (1) per maand gebracht indien de werkloze op basis van een door de bevoegde instantie afgeleverd attest aantoont dat de gezondheidstoestand van de bloed- of aanverwante in de recht opgaande lijn een volledig gebrek aan of een vermindering van zelfredzaamheid van tenminste 9 punten met zich brengt, gemeten volgens de handleiding en de medisch-sociale schaal van toepassing in het kader van de wetgeving met betrekking tot de tegemoetkomingen aan gehandicapten.
(1) art. 2 M.B. 09-12-2009”
Volgens art .113 van het K.B. 25-11-1991 bedraagt het bedrag van 1593,24 euro ingevolge indexatie nu 2102,28 euro.
Het bedrag van 982,26 is i ngevolge indexatie 1296,69 euro

Terloops : er staat wel in opgaande lijn he, dat is geen partner

Op bladzijde 5 van een arrest het Hof van Castratie dd. 24-02-2003 ( referte S.01.0141.F/1 )
- http://www.cass.be" onclick="window.open(this.href);return false; - is het volgende vermeld :

“Overwegende dat uit die bepalingen blijkt dat de werkloze die bloed- of aanverwanten in de recht opgaande lijn ten laste heeft genomen als een werknemer met gezinslast wordt beschouwd in de zin van artikel 110, § 1,eerste lid, 2°, c), van het koninklijk besluit van 25 november 1991, indien de samengevoegde bruto bedragen van de pensioenen en voordelen waarop al die personen ten laste aanspraak maken niet hoger liggen dan één van twee
maximumbedragen, die naargelang van hun graad van zelfredzaamheid bepaald zijn in artikel 62, derde lid, van het ministerieel besluit van 26 november 1991 “

Op bladzijde 4 ( grieven van RVA ) van dat arrest is eveneens vermeld i.v.m. art. 62, derde lid van het M.B. van 26-11-1991 :

“Uit het derde lid van artikel 62 blijkt dat voor de toepassing ervan de inkomsten en voordelen van alle bloedverwanten in de opgaande lijn, indien er meerdere zijn, moeten worden samengevoegd en dat moet worden nagegaan of het aldus verkregen totaalbedrag lager blijft dan het aangegeven maximumbedrag, maar dat één enkel maximumbedrag is bepaald en dat een apart maximumbedrag voor iedere bloedverwant in de opgaande lijn afzonderlijk uitgesloten is.”