Pagina 1 van 1

onthaalouder statuut

Geplaatst: 20 sep 2014 22:23
door spurnd
Beste lezers,

Binnenkort start er een proefproject waarbij bestaande onthaalouders, vrijwillig kunnen instappen in een proefproject om als bediende een echt bediende contract te krijgen. Momenteel is onthaalouder dus geen beroep, en krijg je er ook geen loon voor, maar krijg je een vergoeding per aanwezig kind per dag. Bijgevolg heb je dus ook geen loon als je ziek bent of vakantie neemt.

Met het aankomende proefproject wordt er dus 1 en ander officieel in een bediende contract gegoten en heb je als werknemer meer rechten en garanties. Echter vind ik de arbeidsuren die vereist zijn een beetje vreemd. Je moet namelijk 50uur per week werken om een voltijds loon te ontvangen. En in die 50uren zitten enkel nog maar de openinguren van de opvang, dus de tijd dat er kindjes kunnen/mogen aanwezig zijn. Het werk om na je werkdag je opvang te poetsen en op te ruimen voor de volgende werkdag, vallen buiten de werkuren en dienen dus in je vrije tijd te gebeuren, waar je niet voor vergoed wordt. Dus concreet: zijn 50 urige werkweken wettelijk? klopt het dat noodzakelijk poets en opruimwerk in je vrije tijd en onbetaald mag gebeuren?

voor de geïnteresseerden: de verloning zou rond de €1500 bruto per maand liggen, plus een onkostenvergoeding van ongeveer €450 per maand

Re: onthaalouder statuut

Geplaatst: 21 sep 2014 12:00
door JPV
heb je meer info over dat proefproject? Alles hangt af vna de wettelijke details.

Re: onthaalouder statuut

Geplaatst: 21 sep 2014 14:38
door spurnd
Eigenlijk is er niet veel informatie beschikbaar. Wel zou het gaan om een contract onder Paritair Comite 331.

Ik heb ook nog volgende link gevonden waar eventueel meer informatie te vinden is
http://www.kindengezin.be/img/oproep-pr ... rivaat.pdf

Re: onthaalouder statuut

Geplaatst: 21 sep 2014 19:17
door JPV
Dus concreet: zijn 50 urige werkweken wettelijk?
er staat in de link niet dat er 50 uren gewerkt moet worden.

Vraag in deze is trouwens wat je als werkuren beschouwt: als kinderen slapen, ben je dan aan het werk of zijn dat beschikbaarheidsuren (zoals in bvb transport)? Wanneer kan er gekuisd worden, ook als kinderen slapen/spelen mits goeie organisatie van de ruimtes (verplaatsbare afscheidingen om de natte zones te verdelen). Wat telt als kuisen van werkruime en wat telt als kuisen van privé?

Allemaal zaken die hiermee zullen bekeken worden.

Re: onthaalouder statuut

Geplaatst: 21 sep 2014 20:08
door spurnd
Dag JPV

bedankt voor je reactie. Ik vind in bovenstaande link volgende:
1 VTE = 1 voltijds equivalent thuiswerkende kinderbegeleider in werknemersstatuut.
De definitie van een voltijdse equivalent werd voor dit proefproject als volgt bepaald op basis van
onderstaande formule, waarbij wordt vertrokken van een weekbasis aan (10x5) 50 uur, voor
gemiddeld 4 kindplaatsen per dag.
wat betreft beschikbaarheidsuren. Ik ken dit principe niet, maar kan mij er wel iets bij voorstellen. Maar ik neem aan dat dat hier niet het geval zou mogen zijn. Aangezien je met kinderen bezig bent, in een professionele werksfeer, en waarbij onthaalouders/kinderverzorgers over het algemeen streng nagekeken worden als het over veiligheid gaat. Lijkt het mij ergens logisch dat uren dat kinderen slapen ook als volwaardige werkuren beschouwd worden aangezien je altijd alert moet blijven voor eventuele problemen/noodgevallen bij een kind. En uiteraard slapen niet altijd alle kindjes. Maar ik begrijp je opmerking wel dat er ergens een grijze zone kan zijn qua tijdsbesteding.

en poetsen tijdens de werkuren: je voorstel is inderdaad soms haalbaar of een geldige optie, maar laten we zeggen dat dit wel eens in het verkeerde keelgat schiet bij ouders als ze zien dat de onthaalouders meer met hun eigen huishouding bezig is, dan met het entertainen van de kinderen. Er worden soms nogal snel conclusies getrokken door ouders, waardoor er misverstanden ontstaan. trouwens, wat poetsen betreft. De regels van Kind en Gezin verbieden dit. Je mag enkel poetsen tijdens de uren als er echt iets vuil is(braaksel, bloed, ontlasting, gemorst eten). De gewone kuis mag niet gedaan worden terwijl er kinderen aanwezig zijn