Pagina 1 van 1

Niet mogen werken als interim tijdens de staking.

Geplaatst: 10 dec 2014 06:17
door Sianna
Ik zit in een proefperiode interim van 6 maanden. Ik ben nu aan mijn derde maand bezig. Wegens de nationale staking van 15 december, mag ik dan niet gaan werken: verboden door het interimbureau en door het bedrijf waar ik werk. De eerste uitleg die ik kreeg, was dat er geen tijdelijke krachten mochten ingezet worden tijdens een staking, omdat dat het nut van de staking teniet doet (voorbeeld: bedrijf heeft 10 werknemers, 8 gaan staken, bedrijf beslist om alleen die dag 8 tijdelijke contracten aan te nemen, gevolg: bedrijf heeft de staking niet gevoeld en staking was van geen nut). Dat leek me logisch.
Maar ondertussen kreeg ik van een vaste collega volgende mail:

Beste militant,

Zoals U ongetwijfeld weet heeft er op 8 december een provinciale en op 15 december een nationale interprofessionele staking plaats van de 3 vakbonden tegen het onevenwichtig en onrechtvaardig regeringsbeleid van de Regering Michel 1. Een regeringbeleid dat de impliciete en expliciete steun geniet van alle patronale organisaties.

Wij willen er de bijzondere aandacht op vestigen dat het wettelijk verboden is om tijdens werkstakingen uitzendkrachten in te zetten.

Wij verwijzen voor de volledigheid naar de betreffende wetgeving en rechtspraak:

Verbod op uitzendwerk:
Artikel 8 van CAO 58 en in het bijzonder Cao 108 (artikel 19) regelen uitzendarbeid en het gebruik van uitzendkrachten bij gebruikers in geval van staking of lock-out.
Volgens artikel 19 van cao 108 mag een uitzendbureau geen uitzendkrachten bij een gebruiker tewerkstellen of aan het werk houden in geval van staking of lock-out.
Dit verbod geldt eveneens in geval van staking van een deel van het personeel van de gebruiker (Arbeidshof Brussel - Arrest van 7 oktober 2005, R.W., 2006-2007, 374, nota P. HUMBLET en J. VANTHOURNOUT) .

Sancties in het geval dat de uitzendkrachten aan het werk worden gehouden
Artikel 41 van diezelfde cao bepaalt dat als de gebruiker een uitzendkracht tewerkstelt of aan het werk houdt en daarbij de bovenstaande bepalingen schendt, de arbeidsovereenkomst tussen het uitzendbureau en de uitzendkracht wordt ontbonden en deze werknemer en de gebruiker worden verbonden via een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur.

Indien wij kennis zouden krijgen van het onwettig gebruik van uitzendkrachten zullen wij onverwijld beroep doen op de diensten van de Sociale Inspectie.


Dit lijkt rechtstreeks van de vakbond te komen, maar klopt het wel of is het een hoax? Ik vind zelf mijn weg niet terug in de wetgeving en google leert mij ook niet veel meer. Vandaar hier de vraag.... Als ze je aan het werk houden tijdens een officiele staking als je interim werkt, zijn ze dan verplicht om je een vast contract te geven?

Re: Niet mogen werken als interim tijdens de staking.

Geplaatst: 10 dec 2014 07:12
door chantika
Verbod tot het verrichten van uitzendarbeid

Een gebruiker mag geen beroep doen op uitzendarbeid wanneer in zijn onderneming een staking of lock-out aan de gang is (CAO nr. 58 van 7 juli 1994). Een uitzendbureau mag in dergelijke onderneming geen uitzendkrachten tewerkstellen of aan het werk houden.

Bron.

http://www.werk.belgie.be/defaulttab.aspx?id=3474


Teken maar eerst je contract alvorens te beginnen.

Re: Niet mogen werken als interim tijdens de staking.

Geplaatst: 10 dec 2014 11:13
door JPV
Dit lijkt rechtstreeks van de vakbond te komen, maar klopt het wel of is het een hoax? Ik vind zelf mijn weg niet terug in de wetgeving en google leert mij ook niet veel meer. Vandaar hier de vraag.... Als ze je aan het werk houden tijdens een officiele staking als je interim werkt, zijn ze dan verplicht om je een vast contract te geven?
klopt wettelijk. Men dient wel best eerst de werkgever expliciet in gebreke te stellen. Zie bvb dit arrest:

http://www.progresslaw.net/docs/20140917090825EVVI.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; , pagina 17