garantie tweedehandswagen
Geplaatst: 05 jan 2009 18:19
door rorosmcz
Op 15 augustus 08 kocht ik een tweedehands wagen, een opel combo tour, die ik door de verkoper heb laten ombouwen tot lichte vracht. Er is in de administratie heel wat verkeerd gelopen, o.a. bestond er voor deze ombouw geen PVG nummer bij opel en het nieuwe gelijkvormigheidsattest liet ook op zich wachten. Op 19 december 08, vier maanden na aankoop heb ik de wagen kunnen afhalen. Op 22 december liet de starter het afweten. Ik heb de wagen gekocht bij een handelaar van tweedehands wagens maar zonder garantie en in de staat dat de wagen zich bevind. Op verschillende sites is te lezen dat er een wettelijke garantie is op onzichtbare gebreken. Kan ik de verkoper aansprakelijk stellen voor de reparatie?
Alvast bedankt.
roro.smcz@gmail.com
Geplaatst: 07 jan 2009 16:20
door j.demoor
‘Ik heb de wagen gekocht bij een handelaar van tweedehands wagens’ houdt in dat de bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek(=B.W.) betreffende de verkopen aan consumenten(=art.1649bis-octies) van toepassing zijn.
“Art.1649quater.§ 1. De verkoper is jegens de consument AANSPRAKELIJK voor elk gebrek aan overeenstemming dat bestaat bij de levering van de goederen en dat zich manifesteert binnen een termijn van twee jaar te rekenen vanaf voornoemde levering...§3.Manifesteert zich een gebrek aan overeenstemming binnen een termijn van zes maanden vanaf de levering van het goed,dan geldt dat tot bewijs van het tegendeel het vermoeden dat dit gebrek bestond op het tijdstip van de levering...Art.1649quinquies.§ 1. Naast desgevallend schadevergoeding, heeft de consument het recht van de verkoper die met toepassing van artikel 1649quater aansprakelijk is voor een gebrek aan overeenstemming te eisen, hetzij de herstelling of de vervanging van het goed onder de voorwaarden bedoeld in § 2, hetzij een passende vermindering van de prijs of de ontbinding van de overeenkomst, overeenkomstig de voorwaarden bepaald in § 3...“(B.W.)
Maan uw verkoper aangetekend aan te voldoen aan uw keuze uit Art.1649quinquies binnen een door u daarin gestelde redelijke termijn. Voldoet hij hieraan niet tijdig en afdoende dagvaard hem dan onverwijld voor de bevoegde rechtbank van koophandel.
“De rechter die vaststelt dat een occasiewagen die is verkocht ’in de staat waarin hij zich bevindt,door de koper gekend’ gebreken vertoont die zo grof zijn dat hij totaal ongeschikt is voor het normaal gebruik en dat de verkoop in dergelijke omstandigheden,door een beroepsverkoper,van kwade trouw getuigt,veroordeelt de verkoper wettig tot de terugbetaling van een gedeelte van de prijs“(Cass. 15 september 1978,Arr.Cass. 1978-79,52)