Kredietkaart ondanks niet-solvabel, schulden
Geplaatst: 28 apr 2010 00:34
Verwijderd wegens niet relevante respons.
Vlaanderen's Juridisch Forum.
http://proxy.juridischforum.be/
U had geen enkele verplichting om die limiet in die mate te benutten dat u nu in de problemen zit. U beslist hoeveel krediet u wil opnemen, niet de bank. De bank moet toch niet uw financiën beheren, daar draagt u zelf verantwoordelijkheid voor. Alsook voor de gevolgen.Ik ontvang (een aantal jaren terug) een minimum uitkering van met moeite 700 euro. Desondanks steekt er een uitnodiging voor aanvraag van een kredietkaart in mijn bus van de bank. Nooit wordt enig bewijs van inkomsten gevraagd of moet ik op papier zetten hoeveel ik verdien, waar en of ik werk ...
Gedurende enkele jaren wordt de limiet van de kredietkaart opgetrokken tot een bedrag die het tienvoud is van mijn maandelijks inkomen, nooit wordt er gepolst naar werk of inkomen.
Ik mis twee afrekeningen en sta hierdoor voor een substantieel bedrag in het rood, de schuld dreigt voor de rechtbank te komen.
Ik lees zonet (wetswijziging 24 maart 2003, die wetswijziging is in mijn geval van belang qua datum verstrekken van de kredietkaart):
"De kredietgever en de kredietbemiddelaar moeten aan de consu-
ment die om een kredietovereenkomst verzoekt en, in voorkomend
geval, de steller van een persoonlijke zekerheid, de juiste en volledige
informatie vragen die zij noodzakelijk achten om hun ?nanciële
toestand en hun terugbetalingsmogelijkheden te beoordelen en, in ieder
geval, hun lopende ?nanciële verbintenissen. De consument en de
steller van een persoonlijke zekerheid zijn ertoe gehouden daarop juist
en volledig te antwoorden."
"die zij noodzakelijk achten", nogal vaag. Indien men iemand met een inkomen van 700 euro een kredietlijn verstrekt van 7000 euro's lijkt me dat ze hier toch niet aan hun plichten hebben voldaan. Maar nogmaals, de wetgeving is vaag en als de financiële instelling zelf mag beslissen "wat zij noodzakelijk achten", heeft men dan wel weerwoord? Als ze nooit een inkomstenbewijs hebben gevraagd zou men toch denken van wel?
Ik heb Brussel aangeschreven dat ik bij het verstrekken van het krediet een minimum uitkering genoot (wat nog steeds het geval is), en ze nooit om enig bewijs van inkomsten hebben gevraagd in het plaatselijk kantoor. Zou het kunnen dat ze het daarom maanden laten aanslepen omdat ze misschien weten dat ze in de fout zijn?
Hoe zal een rechter hier op reageren?
Beste,Beste Lili,
Op het einde van het verhaal was mijn kredietlimiet een tienvoud van mijn maandelijks officieel inkomen. Zoals ik reeds schreef werd er nooit naar mijn inkomen (of zelf of ik werk had) gevraagd. Het lijkt me wel een leuke oefening voor de rechter. Zoals je aanhaalde ga ik er ook van uit dat de uitspraak zal variëren van rechter tot rechter. De kans is klein, maar dit zijn zo van die zaken die een precedent kunnen scheppen.
Vandaar dat Vandebos et amis en petit comité liever niet reageren