Pagina 1 van 1

Autolening medekredietnemers gehuwden

Geplaatst: 02 mei 2018 13:53
door Senbrox
Goedemiddag allen, ik hoop hier terecht te kunnen met mijn informatieve vraag.

Mijn partner en ik zijn gehuwd met scheiding van goederen. Wij beheren elks ons geld apart maar hebben wel reeds een lopende hypotheek samen.
Nu is het zo dat ik overweeg een autolening aan te gaan. Ik wil niet graag al mijn overige spaarcenten in een wagen steken na de aankoop van ons huis vorig jaar. Ik kan ruim voldoende maandelijkse sparen maar...
Ik zou deze lening enkel aangaan indien ik de enige kredietnemer ben. Wij hebben met elkaar afgesproken enkel in noodsituaties (moesten die ooit voorkomen in ons leven) en huis gerelateerde kosten samen in een financiele situatie te stappen.

Kan ik bij wet als particulier alleen lenen zonder mijn partner medekredietnemer is of borg staat? Ik had dit reeds opgezocht en dat blijkt niet zo eenvoudig indien je getrouwd bent onder welk stelsel ook. Ik heb het hier ook over de normale gekende banken.

Re: Autolening medekredietnemers gehuwden

Geplaatst: 02 mei 2018 21:31
door basejumper
Beste

Als gehuwden dient u samen op te treden. Wettelijk gezien zijn beroepsinkomsten gemeenschappelijk. Daarenboven diene ze bij voorrang aangewend te worden voor gezinsuitgaven. Indien een bank een krediet toekent aan 1 echtgenoot kan de andere voor de rechtbank het contract nietig laten verklaren. Uitzondering : een zelfstandige die een voertuig financiert voor professioneel gebruik.

Re: Autolening medekredietnemers gehuwden

Geplaatst: 03 mei 2018 09:05
door Senbrox
Bedankt voor de informatie.

Beroepsinkomsten zijn toch niet noodzakelijk voor de gemeenschap daar wij getrouwd zijn met scheiding van goederen? Dit had ik toch onthouden van onze notaris, eigen inkomsten blijven eigen inkomsten.

Dit was het antwoord gisteren van de bank trouwens:
Dat is zeker mogelijk, u kunt een aanvraag enkel op uw naam indienen gezien u gehuwd bent met scheiding van goederen.

Re: Autolening medekredietnemers gehuwden

Geplaatst: 03 mei 2018 10:40
door basejumper
Bij zuivere scheiding van goederen is dat juridisch mogelijk. Blijft wel appreciatie van de bank dat de facto gehuwden samenwonen En dat een kredietlast door één partner aangegaan een belasting betekent voor het gezinsbudget. Dus men zal alleszins op gezinsniveau een optelsom maken van inkomsten en lasten. Als daar veel ruimte op zit zal de bank inderdaad mee gaan. Als daar weinig ruimte op zit zal dat moeilijker worden.