wet slapende rekeningen

gebruiker
Topic Starter
Berichten: 713
Locatie: Aalst

wet slapende rekeningen

#1 , 28 aug 2012 17:12

Dit is het standpunt van een bank aangaande de wijze hoe deze wet dient toegepast te worden.
Graag geven wij u ook enige toelichting betreffende slapende rekeningen.



De jeugdspaarrekening ***-*******-** stond op uw naam als titularis, met uw ouders als wettelijke beheerders tot aan uw meerderjarigheid.



Voor de selectie ‘’slapende klanten/rekeningen’’ komen volgende rekeninghouders in aanmerking:

natuurlijke personen (zowel nog in leven als overleden, minderjarig als meerderjarig, ongeacht de woonplaats, ongeacht de nationaliteit).
alle organisaties zonder rechtspersoonlijkheid (feitelijke verenigingen, spaarverenigingen en handelszaken)



Enkel rekeninghouders zonder actieve tussenkomst tijdens de selectieperiode (5 jaar voorgaand op de datum van de selectie) komen in aanmerking.



Als actief klantencontact/tussenkomst worden o.a. beschouwd:

alle verrichtingen waarvoor er een bezoekdocument wordt getekend
de registratie van de identiteitskaart
de debitering van de rekening met uitzondering van bestendige opdrachten en domiciliëringen
een getekend document van de klant.



De selectie van uw jeugdspaarrekening als ‘’slapende’’ rekening is louter en alleen gebaseerd op het feit dat er sedert januari 2007 geen enkel actief klantencontact is geweest op deze rekening, noch van de wettelijke beheerders zolang zij als wettelijk beheerder gekenmerkt werden, noch van uzelf als titularis.
Elke rekening wordt apart bekeken door de bank. In dit geval mogen de wettelijke vertegenwoordigers dagelijks met de betrokken bank gehandeld hebben doch voor één specifieke spaarrekening, waar de ouders bevestigd van worden dat ze de wettige vertegenwoordigers zijn, wordt toepassing gemaakt van de wet slapende rekeningen.

Dus een klant van een bank mag een safe hebben in een bank, mag er een zichtrekening hebben, mag er spaarrekeningen hebben, maar als er voor één rekening geen 'contact geweest is' (zoals hierboven omschreven) dan, wordt deze (spaar)rekening als slapend aanzien?

De wet slapende rekeningen is een slecht geschreven wet als dit er uit volgt.

Dit is de situatie waarbij iemand op heden geen 23 jaar is en waar dus minstens voor de beginperiode van 5 jaar ouders als wettelijke vertegenwoordigers optraden tot aan de meerderjarigheid.

Voor de volledigheid: tot de leeftijd van 18 jaar, het moment van meerderjarigheid, verscheen deze spaarrekening bij online toegang tot de tegoeden samen met alle rekeningen op naam van de ouders. Maw deze spaarrekening werd gekoppeld samen met de andere rekeningen in de betrokken bank aan de ouders. Dus ook voor deze spaarrekening werd de electronische ID kaart van de ouders ingelezen op het ogenblik dat deze vernieuwd werd.


Kan dit nog als een wettige handeling aanzien worden? In toepassing van de wet allicht, waarvan bewijs, maar in toepassing van het burgerlijk wetboek?
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 28 aug 2012 17:40



Dus een klant van een bank mag een safe hebben in een bank, mag er een zichtrekening hebben, mag er spaarrekeningen hebben, maar als er voor één rekening geen 'contact geweest is' (zoals hierboven omschreven) dan, wordt deze (spaar)rekening als slapend aanzien?
Dit is niet van toepassing. Van zodra een bank een kliënt heeft ingeschreven zijn via een 'sleutel' alle tegoeden , rekeningen , enz. onderling verbonden. Het moet dan wel gaan om dezelfde titularis.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

gebruiker
Topic Starter
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#3 , 28 aug 2012 18:02



Dus een klant van een bank mag een safe hebben in een bank, mag er een zichtrekening hebben, mag er spaarrekeningen hebben, maar als er voor één rekening geen 'contact geweest is' (zoals hierboven omschreven) dan, wordt deze (spaar)rekening als slapend aanzien?
Dit is niet van toepassing. Van zodra een bank een kliënt heeft ingeschreven zijn via een 'sleutel' alle tegoeden , rekeningen , enz. onderling verbonden. Het moet dan wel gaan om dezelfde titularis.
Dit lijkt mij wel van toepassing te zijn.

Als wettelijke vertegenwoordigers mag er toch verwacht worden, dat op het ogenblik dat de ID kaart van een klant ingelezen wordt, dat dit geldt voor alle tegoeden waar deze persoon handelsbevoegd voor is?

Bij het minste krijg je van een bank een schrijven, ook voor het opnieuw inlezen van een electronische ID.

Als een bank nalaat dit te doen voor één specifieke, in dit geval, spaarrekening dan worden klanten geconfronteerd met dit handelen.

De kern van dit probleem, omdat dit lijkt meer dan 10% van de Belgische bevolking te kunnen benadelen (door het aanrekenen door banken van 'opzoekingskosten'), is het volgende:

1. de wettelijke vertegenwoordigers voor een spaarrekening zijn gekend tot op het moment dat de titularis zelf 18 jaar wordt.
2. voor een periode - die volgt op dit moment van 18 jaar worden - die minder dan 5 jaar is valt deze spaarekening onder de toepassing van de wet slapende rekeningen.

Dit lijkt mij de voorwaarden dat een rekening 'onbeheerd' was voor een periode van 5 jaar te negeren?

Als de door de betrokken bank gevolgde 'logica' doorgetrokken wordt dan zal elke spaarrekening of wat dan ook van tegoeden op naam van een minderjarige,indien daar gedurende 5 jaar geen storting of afname voor geschiedde, onder deze toepassing vallen.

Dan gaat het niet over 10% van de bevolking dat hier dreigt financiëel benadeeld te worden, doch eerder 25% (of alle tegoeden op naam van minderjarigen en alle personen tot de leeftijd van 23 jaar).

Het is de bank die hier overduidelijk in de fout ging door schijnbaar na te laten de identiteit van de titularis te controleren op het ogenblik dat die meerderjarig werd. Er werd dus meer dan 4 jaar een banktegoed aangehouden zonder dat de bank op de hoogte was van de identiteit van de houder?

Hier lijken mij een aantal andere reglementeringen overtreden te worden, die juist gecreëerd werden om de identiteit van de houders van tegoeden te hebben. Een bank mag toch geen tegoeden aanhouden zonder de wettelijke identiteit van de houders te kennen? En dat is toch wat hier bevestigd wordt door de toepassing van de wet slapende rekeningen?

Een bank die een tegoed op naam van een persoon jonger dan 23 jaar opneemt als slapende rekening, en daarbij zelf opgeeft de houder niet te kennen, schendt toch de witwas wetgeving? De bank kent de uiteindelijke begunstigde niet, volgens eigen opgave. Een bank dient toch te zorgen voor de identificatie van de identiteit van alle begunstigden?
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 30 aug 2012 09:10

“Art.23.Voor de toepassing van dit hoofdstuk en zijn uitvoeringsbesluiten wordt verstaan onder :3° slapende rekeningen : rekeningen die niet het voorwerp hebben uitgemaakt van een tussenkomst door de houders sinds minstens vijf jaar...10° houder: iedere natuurlijke persoon, met inbegrip van de rechthebbenden en de wettelijke vertegenwoordiger, die bevoegd is om te beschikken over de tegoeden op de slapende rekening...13° tussenkomst door de houder: elke verrichting door de houder op één van zijn rekeningen bij de instelling-depositaris of elk contact van de houder met de instelling-depositaris...Art.26.§ 1. De instellingen-depositaris sporen de houders van de slapende rekeningen op. Zij richten hiertoe een brief aan de houders. Zij mogen het Rijksregister van de natuurlijke personen alsook, desgevallend, de Kruispuntbank van de sociale zekerheid, volgens de procedure bepaald in § 2 raadplegen...De instelling-depositaris dient de tussenkomst door de houder met alle rechtsmiddelen te bewijzen...Art.28.Indien, ondanks de opsporingsprocedure bedoeld in artikel 26, de slapende rekening niet het voorwerp heeft uitgemaakt van een tussenkomst door de houder, worden de tegoeden van de betrokken slapende rekening tegelijk met de door de Koning bepaalde gegevens, door de instelling-depositaris overgedragen aan de Kas vóór het einde van het zesde jaar volgend op de laatste tussenkomst...Art.41.De tegoeden gedeponeerd bij de Kas blijven daar behouden voor rekening van de houder, de huurder of de begunstigde. De gedeponeerde gelden brengen rente op. Onder voorbehoud van...kunnen de tegoeden en de rente worden opgevraagd door de houders, huurders of begunstigden. *Sectie VI. - Verjaring en verval van het koninklijk besluit nr. 150 van 18 maart 1935 tot samenschakeling van de wetten betreffende de inrichting en de werking van de Deposito- en Consignatiekas...is van toepassing op de gedeponeerde tegoeden en de rente die ze opbrengen.”(24 JULI 2008. - Wet houdende diverse bepalingen (I),art.23 e.v. inzake ‘slapende rekeningen‘).

* “Art.25.De uit eenigerlei hoofde in Deposito- en Consignatiekas gedeponeerde sommen, vervallen aan den Staat wanneer dertig jaar zijn verloopen zonder dat de rekening waarop die sommen werden geschreven, tot geenerlei storting of terugbetaling heeft aanleiding gegeven of zonder dat een behoorlijk gegronde aanvraag tot restitutie van de kapitalen of tot betaling der intresten aan de Kas genotificeerd werd, of zonder dat één der in artikel 2244 van het Burgerlijk Wetboek bedoelde akten haar werd beteekend. De verjaringstermijn gaat in met den datum der storting of, desvoorkomend, van de laatste verrichting waartoe de rekening aanleiding gegeven heeft.”(18 MAART 1935. - Koninklijk besluit nr 150 tot samenschakeling van de wetten betreffende de inrichting en de werking van de Deposito- en Consignatiekas).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#5 , 30 aug 2012 18:24

misschien hier ook wat info
http://slapenderekeningen.be/nl/DormantAccounts.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://slapenderekeningen.be/nl/FAQ_search_self.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

gebruiker
Topic Starter
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#6 , 31 aug 2012 19:40

“Art.23.10° houder: iedere natuurlijke persoon, met inbegrip van de rechthebbenden en de wettelijke vertegenwoordiger, die bevoegd is om te beschikken over de tegoeden op de slapende rekening...13° of elk contact van de houder met de instelling-depositaris...
Het was juist dit laatste element dat de betrokken bank lijkt te negeren (en wat geschonden wordt), er is geen enkel plicht dat er tijdens welke periode ook een verrichting in geld dient te gebeuren.
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

gebruiker
Topic Starter
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#7 , 31 aug 2012 19:42

misschien hier ook wat info
http://slapenderekeningen.be/nl/DormantAccounts.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://slapenderekeningen.be/nl/FAQ_search_self.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Nog zo'n feit dat de bank naliet toe te passen!

TWEE maanden na het ontvangen van de eerste (niet aangetekende brief) heb ik met de eID van betrokkene nagekeken of er iets gemeld was als 'slapend tegoed'. NOOIT is hier een rekening in verschenen...

Banken lijken mij deze wet te misbruiken om vlot tot 10% van het tegoed op de spaarrekening te incasseren.

En in deze gevallen gaat het over minderjarigen waarvan banken veronderstellen dat die toch niets van wetgeving kennen, of geen problemen zullen maken omdat het toch geen door de minderjarigen zelf gespaarde gelden zijn (gelet op de niet stortingen gedurende 5 jaar). Het is voor de minderjarigen extra geld en dus die afhoudingen tot 10% maken niet zo veel uit...

De betrokken bank heeft eieren voor hun geld gekozen en de afgehouden sommen verklaard te zullen terugstorten (er is wel nog geen uittreksel ...). Spijtig wel, het zou interessant geweest te zijn de reactie te zien van het CBFA bij de volgende klacht van schending van de plichten van banken (zoals ik voorheen uiteenzette).
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

Terug naar “Bank & Beurs”