Appartement - vruchtgebruik - personenbelasting

Knobbel
Topic Starter
Berichten: 1

Appartement - vruchtgebruik - personenbelasting

#1 , 14 dec 2010 11:28

15 jaar geleden kocht ik een appartement van een persoon (geen familielid). In de verkoopsakte werd wel opgenomen dat de verkoper het levenslange vruchtgebruik zou behouden (hij woont er trouwens nu nog).
Ik ging er dus van uit dat ik de 'blote eigenaar' van het pand was.
Via een recente opzoeking vernam ik dat het KI (aanslag inzake onroerende voorheffing) jaarlijks dient betaald te worden door de vruchtgebruiker en niet door de 'blote eigenaar'. Nochtans komt de aanslag sedert de aankoop jaarlijks op mijn naam toe en wordt die door mij betaald.
Ik stak dus mijn licht op bij de administratie maar twee diensten bevestigden mij alvast dat ik daar gekend sta als 100 % volle eigenaar (ook in 'My Min Fin' staat dat pand in 'mijn vermogen' met als aantal eigenaars 1). Bij de administratie had men als uitleg dat het 'vruchtgebruik' vermeld in de akte niet aanzien wordt als bijvoorbeeld het vruchtgebruik over de gezinswoning voor de langstlevende echtgenoot. In mijn geval zou dit gewoon een soort 'gunst' om er te blijven wonen zijn, ten opzichte van de verkoper destijds.
Maar voor wat betreft de personenbelasting geraak ik er zelf niet meer aan uit. Bij de aankoop werd door mij geen lening aangegaan. Ik heb dus ook nooit iets ingebracht in mijn aangifte van de personenbelasting. Op dit ogenblik vermelden ik noch de vruchtgebruiker dit in onze aangifte v/d personenbelasting. Ga ik hier in de fout? Moet ik dit pand aangeven als eigendom die ikzelf niet bewoon (waardoor ik meer personenbelasting zal moeten betalen)? En hoe komt het dat men dat bij de belastingen niet automatisch op mijn aanslag zet (ik ben ambtenaar en via Tax on Web zijn de bedragen van mijn inkomsten, betaalde belasting, pensioensparen,...) al netjes op voorhand ingevuld)???
En in de veronderstelling dat de vruchtgebruiker verhuist en ik mijn intrek neem in het pand, moet de vruchtgebruiker dit dan aangeven in zijn personenbelasting?
Wie hier aan uitgeraakt is een crack... :?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 14 dec 2010 17:31

Normaal gezien betaalt de vruchtgebruiker de onroerende voorheffing en moet hij het KI aangeven in zijn belastingsaangifte.

Om na te gaan of het in dit geval effectief vruchtgebruik betreft moet u de notariële akte nalezen.

U kunt ook aan de "vruchtgebruiker" vragen om zijn recht op vruchtgebruik te bewijzen (of zijn recht om daar te mogen wonen), bij gebrek waaraan u hem huur kunt aanrekenen.....
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 16 dec 2010 10:01

“Art.7.§1.De INKOMSTEN van onroerende goederen zijn:1°.voor niet verhuurde onroerende goederen:a)voor in België gelegen goederen:-het kadastraal inkomen wanneer het gaat om ongebouwde onroerende goederen...of de in art.12,§3 vermelde woning...Art.12...§3.Onverminderd de heffing van de onroerende voorheffing is vrijgesteld het kadastraal inkomen van de woning die de belastingplichtige betrekt en waarvan hij...vruchtgebruiker is...”(Wetboek Inkomstenbelastingen 10 april 1992).

Alleen de vruchtgebruiker geniet de ‘inkomsten’ en is daarop dus de enig belastbare.

‘In de verkoopsakte werd wel opgenomen dat de verkoper het levenslange vruchtgebruik zou behouden ‘ vereist dat u zorgvuldig de tekst van dat beding onderzoekt.

Vraag daarna aan het Kadaster (http://annuaire.fiscus.fgov.be/qw/input ... 40&lang=nl" onclick="window.open(this.href);return false;) eventueel een kadastraal uittreksel van uw perceel en doe het Kadaster zo nodig zijn gegevens in overeenstemming brengen met uw akte,onverminderd mogelijk bezwaar tegen reeds geheven belastingen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”