Wij hebben in 2010 samen een huis gekocht en energiebesparende maatregelen betaald. Dat laatste voor een bedrag groter dan 2,5 keer 3.600 euro. Normaliter geeft dat recht op het maximumbedrag aan belastingvermindering (3.600 euro). Slechts een van ons heeft een belastbaar inkomen. Ieder is voor de helft eigenaar van het huis. De betalingen zijn volledig verricht van de bankrekening van degene met een belastbaar inkomen. In de belastingaangifte hebben wij het volledige bedrag ingevuld bij degene met een belastbaar inkomen. Met de bedoeling de volledige 3.600 euro belastingvermindering langs die weg te ontvangen. Wij zijn niet getrouwd, niet wettelijk samenwonend en ook niet feitelijk samenwonend. Dat laatste zal een dezer dagen veranderen; de woning is ondertussen opgeleverd.
Vandaag ontvingen wij het aanslagbiljet. De belastingvermindering is beperkt tot 1.800 euro. Blijkbaar heeft de belastingadministratie de belastingvermindering opgedeeld naargelang het aandeel in de woning. Is dit wel correct?
En is daar op een of andere manier bezwaar tegen in te dienen? Een paar weken geleden waren er berichten in het nieuws over discriminatie tussen huurders en eigenaars. Is er hier ook sprake van discriminatie? Bijvoorbeeld tussen samenwonenden en niet-samenwonenden? Tussen diegenen die aparte aangiften invullen en diegenen die een gemeenschappelijke aangifte invullen? En welke soorten onderscheid zijn discriminaties? En wanneer is onderscheid niet-discriminerend?