Een bepaalde strekking in de rechtspraak aanvaardt dat ook uitgaven, die een belastingplichtige toelaten om in de eigen beroepssector (ruimer dan de concrete actuele functie) een grotere deskundigheid te verwerven en promotie te maken,
met het verkrijgen van hogere inkomsten tot gevolg, aftrekbaar zijn als beroepskost
Onderwijskosten verpleegster
* Dat een verpleegster een licentie volgt in de medisch-sociale en ziekenhuiswetenschappen is volgens het Hof van Beroep te Luik een "moedig initiatief", dat evenwel slechts een persoonlijk karakter heeft; met name, de wil om een diploma te behalen dat haar toegang verschaft tot een andere activiteit dan die van gegradueerde verpleegster, waarvoor dergelijke studie geenszins vereist is. De kosten van de licentie zijn derhalve niet aftrekbaar.
Luik, 21 april 1999, F.J.F., N° 99/188
* Het Hof van Beroep te Antwerpen aanvaardt daarentegen dat de kosten die een gebrevetteerd verpleegkundige doet om een licentie "biomedische wetenschappen, afdeling administratie en beheer" te volgen, wel als beroepskost aftrekbaar is. Een verpleegkundige heeft volgens het Hof immers "het recht en zelfs de plicht zich bij te scholen" om zijn beroep "behoorlijk te kunnen uitoefenen of te kunnen blijven uitoefenen of om het nog beter uit te oefenen". Dat dergelijke studie uitzicht geeft op promotie (de verpleegkundige werd nadien tot hoofdverpleger gepromoveerd), heeft volgens het Hof geen belang : "uitzicht of hoop op promotie" is immers "geen verboden intentie".
Antwerpen, 15 juni 1999, F.J.F., N° 99/247
Er is dus stof tot discussie. In dat geval moet je al je werkelijke beroepskosten bewijzen (codes 1258 of 2258) i.p.v gebruik te maken van het forfait. Er is dus niet zoiets afzonderlijk als "studiekosten aftrekken."