Pagina 1 van 1

Verkeersongeval in dienstverband: aftrekbare beroepskost?

Geplaatst: 12 apr 2012 10:42
door tvmr
Hallo,

In 2010 heb ik op weg van mijn werk naar huis een verkeersongeval gehad met mijn wagen, waarbij ik in fout was, tijdens een wachtdienst. Ik werk in een ziekenhuis en moet mij bij een oproep tijdens een wachtdienst zo nodig naar het ziekenhuis begeven, als het wachtprobleem niet telefonisch van thuis uit opgelost kan worden. Het ziekenhuis heeft een omniumcontract voor verplaatsingen in dienstverband en daarom viel, gelukkig, de schade aan mijn wagen onder dit omniumcontract. De franchise (ca. 500 euro) moest ik betalen.

De beroepsmatige verplaatsingen tussen mijn woonst en het ziekenhuis geef ik bij mijn belastingsaangifte in als een beroepskost, met name als woon-werk verplaatsingen. Ook voor de verplaatsingen tijdens de wachtdiensten doe ik dit. Hiervoor krijg ik dus een forfaitaire vergoeding van 0,15 euro per km.

Mijn vraag is of ik het betaalde bedrag van 500 euro kan ingeven als een bijkomende beroepskost. Voor mij is dit immers een arbeidsongeval en betreft het een franchise op een verzekering i.k.v. een arbeidsongeval (waarbij het niet van primaire relevantie is of de schade betrekking heeft op mijn wagen of op iets anders). De fiscus betwist dit en zegt dat ik de franchise niet kan ingeven als een beroepskost bovenop het forfait van 0,15 euro per km. Wie heeft hier volgens de wet gelijk?

Alvast bedankt voor de antwoorden!

Re: Verkeersongeval in dienstverband: aftrekbare beroepskost

Geplaatst: 12 apr 2012 11:38
door roharro
Een forfait wordt geacht alle kosten te dekken, daarom heet het "forfait".

Re: Verkeersongeval in dienstverband: aftrekbare beroepskost

Geplaatst: 12 apr 2012 14:57
door Franciscus
Correctie de franchise moet de dader betalen diegene die veroordeelt is voor de feiten wegens de fout

Re: Verkeersongeval in dienstverband: aftrekbare beroepskost

Geplaatst: 12 apr 2012 15:56
door roharro
Het gaat hier over het forfait dat de belastingen hanteren in de belastingsaangifte, niet de schaderegeling tussen de betrokken partijen in het ongeval...
Vraagsteller is hier de "dader". Hij betaalt dus zijn eigen vrijstelling zelf.