Pagina 1 van 1

Woonbonus en erven in onverdeeldheid

Geplaatst: 12 apr 2012 15:41
door peter_conings
Hoi,

Situatie: eigen huis aan het afbetalen en vorig jaar november huis van mijn broer geërfd voor 1/4 (andere zijn mijn broer en ouders).
Vragen die ik heb:

1) Ik behoud de Basis fiscale aftrek van 2120 euro aangezien de lening voor mijn eerste en enige woning is afgesloten voor de erfenis?
2) Ik verlies de Toeslag (additionele aftrek) van 710 euro aangezien ik op 31/12/2011 voor 1/4 volle eigendom bezit? Of is erfenis een uitzondering?
3) Dit wil dan zeggen dat als ik morgen mijn eigen woning wil verkopen en een nieuwe woning koop en nieuwe lening afsluit ik helemaal geen recht meer heb op een woonbonus (noch basis, noch toeslag) omdat ik al voor 1/4 een woning heb? Of heb ik wel de basis omdat ik in die 1/4de woning niet woon?

Ik belde naar fiscus om te horen of als mijn ouders hun deel van de geerfde woning verkopen (en we delingsrechten betalen) we dan onze Toeslag van 710 euro kwijtspeelden. En kreeg als antwoord dat we die nu al kwijt zijn. Terwijl ik mijn meen te herinneren dat ze me vorig jaar zeiden dat dit niet het geval was omdat het omwille van een erfenis was.
Is me allemaal niet meer duidelijk dus post ik het hier eens.

Bedankt,
Peter

Re: Woonbonus en erven in onverdeeldheid

Geplaatst: 12 apr 2012 21:06
door wanton
Hallo Peter ,

u behoudt de basisaftrek.
De bijkomende aftrek ( nu 710 €) vervalt automatisch na 10 jaar. Hij vervalt ook wanneer u volle eigenaar ( dus niet blote eigenaar) , bezitter of vruchtgebruiker wordt van een tweede woning. Op welke wijze u die verkrijgt speelt geen rol. Vererving is dus geen uitzondering. Dit punt geldt wel per echtgenoot. Uw echtgenote kan dus wel nog genieten van die bijkomende aftrek.
Uw vraag 3 Toch wel. Bij het aangaan van een hypothecaire lening mag men wel een (deel van een) woning bezitten , tengevolge van erfenis , om te kunnen genieten van de volledige woonbonus.

Re: Woonbonus en erven in onverdeeldheid

Geplaatst: 13 apr 2012 09:22
door peter_conings
Wanton,

Basisaftrek blijft dus behouden
Toeslag blijft me toch een beetje een raadsel. Ik vind veel van wat jij zegt (en zegt de fiscuslijn ook) maar ik vind dan wel een artikel waarin staat (http://ondernemingsdatabank.indicator.b ... R_EU161302" onclick="window.open(this.href);return false;)
'Hoe verkrijgt u de tweede woning? Behalve voor de naakte eigendom leidt (de volle eigendom van of het vruchtgebruik op) een bijkomende woning in principe dus tot het verlies van de toeslag(en). De wet maakt geen onderscheid of u die tweede woning verwerft via aankoop, erfenis of schenking. Gelukkig doet de fiscus dat wél!

Geen probleem bij erfenis. Bent u door erfenis mede-eigenaar of vruchtgebruiker (of uiteraard ook naakte eigenaar) geworden van een tweede woning, dan verliest u die toeslag(en) tóch niet volgens de fiscus. Een dergelijk 'eigenaarschap' is nl. ook geen beletsel om recht te hebben op de basisaftrek (art. 115, tweede lid, 1° WIB 92) en daarom aanvaardt de fiscus dat u in dezelfde omstandigheden ook recht heeft op de toeslag(en). De fiscus is m.a.w. milder dan de wetgever (toelichting bij de aangifte aanslagjaar 2010, p. 67).'

Dan vraag 3: dus als ik nu met mijn broer het deel van mijn ouders overkoop Bezitten we elk 1/4 via erfenis en 1/4 via aankoop. Dit is dan niet meer geheel 'tengevolge' van erfenis dus verliezen we het wel als we zelf een nieuwe woning kopen en lening aangaan. Interpreteer ik het zo juist?

Bedankt voor je hulp
Peter

Re: Woonbonus en erven in onverdeeldheid

Geplaatst: 15 apr 2012 22:47
door wanton
Dat de fiscus de toeslag nog zou toekennen als men eigenaar wordt van een tweede woning door erfenis , wil ik geloven. Dat heeft men niet steeds echt gewild.
Wanneer men een ( deel van een) huis koopt , en men gaat dan een lening aan voor een nieuwe eigen woning , heeft men idd geen recht op de toeslag.

Re: Woonbonus en erven in onverdeeldheid

Geplaatst: 19 apr 2012 13:41
door peter_conings
Wanton,

Bedankt voor je antwoorden. Ik heb vorige week een 2de keer naar de fiscus gebeld omdat wat de eerste persoon mij antwoordde (toeslag kwijt) anders was dan wat ik op internet vond.
Gisteren heb ik dan per mail een antwoord gekregen. Toeslag blijft dus behouden maar ik begrijp uit het antwoord dat bij overkopen van 1/4 ik de toeslag wel kwijt ben. Wel straf vind ik dat ik de 1ste keer dus een foutief antwoord kreeg. De persoon die ik de 2de keer aan de lijn had was hier ook over verbaasd.

Ik geef hier 't antwoord van de fiscus:
Situatie 1:


U heeft een hypothecaire lening waarvoor u recht heeft op de aftrek enige & eigen woning (woonbonus). In een later jaar dan het jaar waarin u de lening heeft gesloten, wordt u ingevolge erfenis mede-eigenaar van een andere woning.
In dergelijk geval blijft u de verhoging van de aftrek enige & eigen woning behouden.

De beoordeling gebeurt op 31 december van ieder belastbaar tijdperk [art. 116, 3e alinea van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (WIB 92)].

Men heeft geen recht meer op de verhoging vanaf het belastbaar tijdperk waarin de belastingplichtige eigenaar, bezitter, erfpachter, opstalhouder of vruchtgebruiker wordt van een tweede woning.

Er wordt echter GEEN rekening gehouden met:

- andere woningen waarvan de belastingplichtige ingevolge erfenis mede-eigenaar of vruchtgebruiker is

- andere woningen waarvan de belastingplichtige naakte eigenaar is (hoe ook verkregen)

Situatie 2:

Op 31 december van het jaar van het aangaan van een hypothecaire lening is men reeds mede-eigenaar van een woning.

Ook om te bepalen of de woning van de belastingplichtige, op 31 december van het jaar waarin het leningcontract is afgesloten, zijn enige woning is die hij zelf betrekt, wordt geen rekening gehouden met andere woningen waarvan men,

 ingevolge erfenis mede-eigenaar,
 ingevolge erfenis naakte eigenaar,
 ingevolge erfenis vruchtgebruiker is (art.115 §1,2de alinea , 1° WIB 92).