GSM op vzw

Willems Mathias
Topic Starter
Berichten: 1

GSM op vzw

#1 , 18 mei 2012 13:49

Hi, ben nieuw op dit forum omdat ik met volgend zat:

Ik zou graag twee gsm's voorzien van belwaarde via mijn vzw.
De 2 gsm's zijn vroeger prive aangekocht, ze staan op naam van mij en mijn collega. Wij zijn allebei bedrijfsleider.
Nu gaan we deze gsm en belwaarde natuurlijk vooral voor ons werk gebruiken, doch ook prive, zeg 80% werk, 20% prive.
Ik vroeg me af of ik hiervoor dan dus via de vzw wel belwaarde kan aankopen, daar dit niet geheel voor het werk is en een vereniging zonder winst dus eigenlijk geen winst mag uitkeren aan de eigenaars.
Wordt dit als 'verkapte winst' gezien door de fiscus en kan ik eigenlijk ook de btw dan terugtrekken gehoffen over deze belwaarde?

Groetjes,
Mathias

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
dako
Berichten: 354

#2 , 18 mei 2012 15:00

Belwaarde via vzw is op zich geen probleem, indien het voor de vzw gebruikt word. Indien werkelijk voor vzw kan je idd ook de btw aftrekken (als vzw btw-plichtig is).

Wel belangrijk dat je dit correct doet. Is het werkelijk 80%20 zoals je zegt, neem je 80% in kosten vzw, 80% btw trek je af. Overige 20% BTW+kosten boek je aan jullie R/C en/of betaal je terug aan je vzw.

Andere mogelijkheid: jullie trekken 100% af (BTW+Kosten) en factureren de 20% aan jullie zelf + jullie betalen gsm-factuur aan vzw.

3de oplossing(normaal voordeligste voor jullie) : jullie krijgen van de vzw een voordeel alle aard voor de GSM. Normaal kan dit forfaitair(vast bedrag/jaar) of anders het werkelijke prive gebruik. Dit VAA is een opbrengst voor de vzw+BTW te herzien. RSZ houd voor dit VAA gsm een forfait aan van 12,5€/mnd, of de belastingen dit forfait aanvaarden is (momenteel) nog onbekend, wat ook kan voor RSZ is werkelijke prive gebruik als VAA en belastingen aanvaarden dit ook.

Zoals gezegd wel belangrijk dat je de correcte verhouding neemt (80/20). Is dit 75/25 zal het geen grote problemen geven. Is het echter 20vzw/80prive zal dit wel aanzien worden als "verkapte winst", en eventueel belast worden a 309% (cfr nieuwe richtlijnen controlediensten). Weet wel dat dit bij veel (vooral grotere)vzw's momenteel een groot probleem is (prive/gemengde kosten in vzw, geen aangifte VAA,..) en de fiscus dit streng(er) gaat controleren (zelfs "viseren"). Hou dit in je achterhoofd, en weet dus dat de verhouding correct dient te zijn(eventueel jaarlijks te bekijken,...)

Voor vzw's zie ook

http://www.vsdc.be/NL/Nieuws/gratis_geb ... l_van_a-72" onclick="window.open(this.href);return false;

Edit: http://www.vsdc.be/NL/Nieuws/meer_fisca ... _vzws_-197" onclick="window.open(this.href);return false;
Laatst gewijzigd door dako op 18 mei 2012 15:27, 1 keer totaal gewijzigd.

Turaki
Berichten: 6870

#3 , 18 mei 2012 15:02

Betreffende gemengd gebruik, bij de operatoren bestaan er abonnementen waarbij je je factuur kan laten opsplitsen tussen privé en werk. Bij 1 operator werkt dit door bij de privégesprekken een bijkomend getal te plaatsen voor het nummer. Je krijgt dan een factuur op naam van de firma voor de werk-telefoons, en een afrekening bij u thuis voor de privé-gesprekken. Geen problemen en berekeningen achteraf om te bepalen hoeveel je moet betalen.
Abonnement en GSM hier staan wel volledig op naam firma.

Reclame

KristofKDB
Berichten: 157
Locatie: Aalst

#4 , 18 mei 2012 16:52

Keep it simple...
alles volledig boeken en btw 100% aftrekken. Op jaareinde een factuur aan jezelf opmaken (incl. btw) voor het voordeel alle aard van de GSM. (20% p&l gsmkosten+btw)
When there's a single thief, it's robbery. When there are a thousand thieves, it's taxation.

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”