Pagina 1 van 1

Rechten van belastingcontroleur?

Geplaatst: 21 sep 2012 21:40
door LEIH
Kent iemand de rechten van een personenbelastingscontroleur?

Belastingscontroleur belt om documenten op te sturen :OK

Controleur zegt dat mjin vriend(zelfstandige helper) geen woon-werkkosten kan inbrengen omdat auto niet op zijn naam ingeschreven staat.
Zelf heb ik ook een auto, op mijn naam ingeschreven. Maar dat telt niet, want ik moet ook naar mijn werk geraken zei hij dan.
Wel recht heeft hij om dat uit te maken? Wat als ik met de fiets reed?
Dus, mensen die carpoolen kunnen hun kilometers inbrengen, maar zelfstandige helpers die effectief (brandstof)kosten maken kunnen dit niet...
Zijn GSM-kosten brengt hij ook in, waarom vraagt de controleur dan geen bewijzen dat hij een wel een gsm heeft...

Toen mijn vriend een verklaring had getekend om de kosten niet in te brengen, ging de controleur ook een aanpassing laten doen van de belastingsaangifte van vorig jaar.
Dit gaat mij echter een stap te ver, zeker aangezien mijn vriend in 2010 met een andere wagen reed, wel ingeschreven op zijn naam. En dus wel recht heeft om die kosten in te brengen.

Kan dit zomaar?

Bedankt al voor de reactie

Re: Rechten van belastingcontroleur?

Geplaatst: 22 sep 2012 11:50
door scorpioen
De belastingcontroleur zal een bericht van wijziging moeten sturen. U kan daarop reageren en uw standpunt uiteen zetten. Als de belastingcontroleur bij zijn standpunt blijft wordt zal hij u dit melden (kennisgeving van beslissing tot taxatie). Er zal dan een aanvullende aanslag gevestigd worden. Hier kan u bezwaar tegen aantekenen bij de gewestelijke directeur. Als die niet met u akkoord gaat kan u beroep aantekenen bij de fiscale rechtbank.

Re: Rechten van belastingcontroleur?

Geplaatst: 23 sep 2012 08:55
door j.demoor
“Artikel 333(aj. 2013) Onverminderd de bevoegdheden die haar bij de artikelen 351 tot 354 zijn toegekend, kan de administratie de in dit hoofdstuk bedoelde onderzoekingen verrichten en belastingen of aanvullende aanslagen eventueel vestigen, zelfs wanneer de aangifte van de belastingplichtige reeds werd aangenomen en de desbetreffende belastingen reeds werden betaald. Bedoelde onderzoekingen mogen zonder voorafgaande kennisgeving worden verricht gedurende het belastbaar tijdperk evenals in de termijn bedoeld in artikel 354, eerste lid en in de termijn bedoeld in artikel 354, vierde lid. Zij mogen bovendien worden verricht gedurende de in artikel 354, tweede lid, bedoelde aanvullende termijn van vier jaar, op voorwaarde dat de administratie de belastingplichtige vooraf schriftelijk en op nauwkeurige wijze kennis heeft gegeven van de aanwijzingen inzake belastingontduiking die te zijnen aanzien bestaan voor het bedoeld tijdperk. Die voorafgaande kennisgeving is voorgeschreven op straffe van nietigheid van de aanslag.”(10 april 1992 Wetboek Inkomstenbelastingen).