Pagina 1 van 1

Bijberoep als zelfstandige - Bedrijfswagen

Geplaatst: 26 apr 2013 21:06
door Chodaboy
Beste(n),

Ik zou enkele uren per week in bijberoep voor een firma tewerkgesteld willen worden... Zou het mogelijk zijn om als vergoeding enkel een bedrijfswagen ter beschikking te krijgen en geen loon? Hiervoor zou ik dan op een voordeel alle aard belast worden. Ik zie twee mogelijke constructies maar over beide heb ik zo mijn twijfels:

1) Ik werk in bijberoep als werknemer. Bedenkingen:

- Kan je in bijberoep ook gewoon als werknemer ingeschreven worden?
- Is er hier ook een vorm van minimumloon waardoor het voordeel alle aard voor de personenwagen te laag zou zijn?
- Dient het voordeel alle aard van de personenwagen in verhouding te staan met een loon of is het mogelijk om alleen een bezoldiging in de vorm van een voordeel van alle aard te verkrijgen?

2) Ik werk in bijberoep als zelfstandige:

- Kan een bedrijf een wagen ter beschikking stellen van een zelfstandige waardoor de zelfstandige alleen op het voordeel alle aard belast zou worden?

Ik vermoed dat beide scenario's niet mogelijk zijn anders zou je zo'n praktijken wel meer horen...

Kan iemand hier iets meer duidelijkheid in scheppen?

Alvast bedankt

Re: Bijberoep als zelfstandige - Bedrijfswagen

Geplaatst: 01 mei 2013 22:27
door Sirkii
Ofwel werk je als werknemer en heb je een tweede (deeltijdse) baan : je inkomen (en ook je voordelen in natura) worden gewoon opgeteld bij je eerste inkomen om de belasting te berekenen.

Ofwel werk je als zelfstandige (in bijberoep) en factureer je je prestaties aan je opdrachtgever. Een zelfstandige kan dan een bedrijfswagen op z'n bedrijf kopen of leasen (incluis alle beperkende aftrekregels van BTW etc etc) en moet het voordeel in natura toevoegen aan z'n verworven inkomen. Met andere woorden : gefactureerd bedrag (excl BTW) min beroepskosten + voordeel in natura in het aan te geven bedrag dat bij je eerste inkomen geteld wordt. Als je een bvba opricht kan je jezelf een klein loon uitbetalen en een deel in de bvba laten tot je die bvba vereffent (ook dan zijn er belastingen te betalen). Bvba in bijberoep is niet gebruikelijk omdat de omzet meestal niet opweegt tegen de kosten. Een firma kan géééén bedrijfswagen beschikbaar stellen aan een zelfstandige onderaannemer. (Een camionet om werk-werk verplaatsingen uit te voeren kan wel ter beschikking gesteld worden maar dan kom je dicht in de zone van de schijnzelfstandigheid)