WOON-WERK aangifte pers.belasting Deel 1;Vak IV; rubriek A18

theguy
Topic Starter
Berichten: 5

WOON-WERK aangifte pers.belasting Deel 1;Vak IV; rubriek A18

#1 , 26 mei 2013 13:07

Hallo,

Over dit onderwerp is al veel geschreven maar ondanks alles heb ik nog altijd geen antwoorden gevonden op mijn vragen.
Ik zal (proberen) het heel kort te schetsen wat mijn probleem is.
Ik ben tewerkgesteld als bediende en ik doe al enkele jaren m'n woon-werk verplaatsingen (hoofdzakelijk) met het openbaar vervoer.
Dit aanslagjaar heb ik opnieuw gekozen voor de forfaitaire belastingsvermindering omdat m'n werkelijke kosten lager liggen maar ik ben te weten gekomen dat het mogelijk zou zijn om de onkosten per km (15ct/km) aan te geven zonder dat men de werkelijke kosten moet bewijzen. Ter info: Ik krijg geen aanvullende vergoeding van m'n werkgever voor deze verplaatsingen.
De afstand enkele rit is ongeveer 50km en dit ongeveer 220 dagen per jaar en als ik daar m'n bescheiden vakbondsbijdrage bij tel (mag blijkbaar ook aangegeven worden. juist?)
komt ik enkele honderden euro's hoger uit dan m'n forfait (ik heb het exacte bedrag van m'n forfait al in handen via de voorlopige berekening van de ingestuurde aangifte).

Dan resten mij enkele vragen te stellen waar ik tot nu toe nergens antwoorden op gevonden heb:

1. Klopt het eigenlijk dat die 15ct/km kan aangegeven worden zonder de effectieve kosten te bewijzen? Zoja zijn dit dan de kilometers in vogelvlucht of moet men de kortste afstand via de openbare weg nemen of mag ik opsplitsen in km's via de spoorweg+fietsverplaatsing (dus klein stukje openbare weg) naar het treinstation?

2. Moet ik aan de fiscus bewijzen hoeveel dagen ik deze verplaatsing gemaakt heb? Zoja, hoe kan ik dit bewijzen? Als bediende staan de aantal gewerkte dagen niet op m'n loonfiche (en ook niet op m'n overzicht die ik jaarlijks krijg). Naar waar ik me dagelijks verplaats staat er wel op. Ik kan wel zelf een tabel of kalender maken van de gewerkte dagen maar eigenlijk is dit geen bewijs.

3. Waar kan ik de info die ik nodig heb (vraag 1 & 2) vinden via een officiële bron (FOD?).

Dit was het.
Heel erg bedankt voor het lezen en alvast bedankt voor de antwoorden.

GRTZ!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10075
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 26 mei 2013 14:22

Indien u uw werkelijke kosten wil inbrengen ,kan u dat bedrag invullen bij code 1258. Voor de afstand neemt u de afstand van de 'normale' weg , dit is niet noodzakelijk de kortste weg. U rekent van bij u thuis tot de plaats van uw werk. Correct aantal dagen vindt u normaal op het jaaroverzicht dat u door de werkgever bezorgd wordt , samen met uw fiche 281.10. Desnoods moet u dat berekenen. Is gewoonlijk tussen 210 en 220.
U vult in bij 1258 : 50 x 2 x 220 x0.15 = 3300 €.
Hiervoor worden u geen bijkomende bewijzen of documenten gevraagd.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

theguy
Topic Starter
Berichten: 5

#3 , 26 mei 2013 23:22

Wanton, bedankt voor uw antwoord!!

Nog mensen die info hebben (al of niet aanvullend op het antwoord van wanton)?

Iemand die kan bevestigen dat ik de syndicale bijdrages hier ook kan bij gooien?

THX!

Reclame

zertyx
Berichten: 216
Juridisch actief: Ja

#4 , 26 mei 2013 23:33

1. U kan inderdaad het forfait van 15ct/km gebruiken en de opsplitsing maken tussen het treingedeelte en andere gedeelten. De kilometers met de trein staan normaal vermeld op het abonnement. De andere kilometers (woonst naar station en station naar werk) rekent u uit met bv. Google Maps. De kosten berekent u zoals hierboven vermeld. Dit kan zelfs wanneer uw werkgever geheel of gedeeltelijk tussenkomt in het abonnement voor openbaar vervoer, met dien verstande dat de tussenkomst bij uw inkomen wordt geteld (daar waar het vrijgesteld wordt indien u van het kostenforfait gebruik maakt).

2. Indien de documenten van uw werkgever niet het aantal werkdagen bevatten, laat u eventueel een attest opmaken door uw personeelsdienst. Indien u dit niet doet of niet bij uw aangifte voegt, heeft de fiscus de mogelijkheid om dit na te vragen bij uw werkgever naar aanleiding van een eventuele controle van uw aangifte.

3. Zie tekst en voorbeeld onder 10.1 op deze pagina http://ccff02.minfin.fgov.be/KMWeb/docu ... ighlighted" onclick="window.open(this.href);return false;

theguy
Topic Starter
Berichten: 5

#5 , 27 mei 2013 14:53

Bedankt zertyx (vooral voor link)!

Kan iemand bevestigen als de syndicale bijdrage ook als beroepsonkost mag aangevoerd worden?

THX!

my_key
Berichten: 233
Juridisch actief: Ja
Locatie: Hasselt
Contacteer: Website Facebook

#6 , 27 mei 2013 15:25

Syndicale bijdrage is inderdaad aftrekbaar als men zijn werkelijke beroepskosten bewijst (als men de forfait neemt wordt dat geacht daarin begrepen te zijn), maar als u een vakbondspremie krijgt dient u die wel bij uw inkomen te tellen onder code [1|2]250 onder rubriek "lonen en wedden die niet op een fiche zijn vermeld".

Voor werklozen en bruggepensioneerden zijn dit andere codes trouwens nl. [1|2]260 en [1|2]281 resp.

Als u 220 dagen gewerkt heeft doen ze daar vanuit de fiscale administratie niet moeilijk over, dat is een vrij normaal aantal. Kan zijn dat u gevraagd wordt om het bewijs daarvan te leveren omdat de fiscus ook steekproeven doet bij de meer plausibele aangiften (niet alleen bij de uitschieters), maar dat bewijs kan u aan uw werkgever vragen. Een jaaroverzicht of een printout van uw tikklok...

theguy
Topic Starter
Berichten: 5

#7 , 27 mei 2013 19:06

Schitterend! Ik heb al de nodige en ondertussen heb ik de molen in gang gestoken op het werk om een attest te laten afleveren.

Komt dus allemaal goed!

Dat scheelt voor die kleine moeite dan toch weer ongeveer 125€ in mijn voordeel.

Bedankt iedereen!!!

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”