Kind ten laste

Elloo
Topic Starter
Berichten: 10

Kind ten laste

#1 , 28 mei 2013 12:34

Ik ben op zoek naar de juiste manier om één van mijn kinderen aan te geven in mijn belastingsbrief.

Uit elkaar - domicilie is eind 2012 naar mij gekomen - er was een week/weekregeling, sinds domiciliewijziging is er enkel een weekendregeling naar de moeder.
Moet ik mijn kind als volledig ten laste aangeven? Hiervoor werd het belastingsvoordeel aan moeder toegekend en kwam de helft aan mij toe;
Maar er is geen gelijkelijk verdeelde huisvesting nu...

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
krisss
Berichten: 60

#2 , 28 mei 2013 14:15

In principe moet er voortgegaan worden op wat er in de EOT is overeengekomen of wat door de vrederechter werd gevonnist.

Als de EOT vermeldt dat de kinderen ten laste zijn van de moeder, dat er een gelijkmatig verdeelde huisvesting is en dat de moeder de helft van het fiscaal voordel afstaat dan dienen uw beider aangiften in de personenbelasting dienovereenkomstig te worden ingevuld. Hoe de feitelijke toestand is doet niet ter zake. De feitelijke toestand is toch vaak een woord-tegen-woord-gedoe tussen beide ouders waarin de fiscus dan als rechter moet optreden.

Enkel indien er een geregistreerde wijziging aan de EOT wordt aangebracht dient met de gewijzigde EOT rekening te worden gehouden.

Elloo
Topic Starter
Berichten: 10

#3 , 28 mei 2013 14:52

Euh er is zeker en vast een feitelijke situatie.
Binnenlandse Zaken is dit met name komen vaststellen en heeft bepaald dat het adres aan mij moet toebehoren, aangezien het kind enkel een weekend om de 14 dagen bij de moeder verblijft. Dus zij is reeds meer dan 6 maanden meerendeels gehuisvest bij mij, volgens de wet hoort daar dan het adres. Een vonnis is hieraan minderwarig, rechters kunnen hier eigenlijk zelfs niet over beslissen, het is hoe het is.

Dat terzijde, is er momenteel geen vonnis meer waar nog iets in staat, de rechtzaak is reeds een jaar lopende, er zijn enkel tussentijdse vonnissen.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 30 mei 2013 08:26

“Artikel 136, (aj. 2013) Als ten laste van de belastingplichtigen worden aangemerkt, mits zij deel uitmaken van hun gezin op 1 januari van het aanslagjaar en zij persoonlijk in het belastbare tijdperk geen bestaansmiddelen hebben gehad die meer dan 2.990 EUR (basisbedrag 1.800 EUR) netto bedragen:1° hun kinderen...”(10 april 1992 Wetboek Inkomstenbelastingen).

‘domicilie is eind 2012 naar mij gekomen’

Er is dus voor u voldaan aan de vereiste ‘deel uitmaken van hun gezin op 1 januari van het aanslagjaar (2013)’

“Artikel 132bis(aj. 2013) De toeslagen bedoeld in artikel 132, eerste lid, 1° tot 6°, worden verdeeld over twee belastingplichtigen die geen deel uitmaken van hetzelfde gezin maar samen het ouderlijk gezag uitoefenen over één of meer kinderen ten laste die recht geven op de bovenvermelde toeslagen en waarvan de huisvesting GELIJKMATIG is verdeeld over de beide belastingplichtigen:- hetzij op grond van een geregistreerde of door een rechter gehomologeerde overeenkomst waarin UITDRUKKELIJK is vermeld dat de huisvesting van die kinderen gelijkmatig is verdeeld over beide belastingplichtigen en dat zij bereid zijn de toeslagen op de belastingvrije som voor die kinderen te verdelen...”(10 april 1992 Wetboek Inkomstenbelastingen=WIB).

Ook hier telt de toestand op 1 januari van het aanslagjaar.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”