Pagina 1 van 1
Fiscale autonomie gemeenten
Geplaatst: 13 jan 2017 22:37
door DPIE816
Kan een gemeente een belasting invoeren die niet voor alle burgers van toepassing is en kan zijn, als reactie op het niet uitvoeren van werken ( die momenteel slechts in een beperkt aantal straten worden uitgevoerd en in een aantal waarschijnlijk nooit zullen worden uitgevoerd, en die voor sommige straten initieel volledig gefinancieerd werden door die gemeente). Bovendien is er in het decreet een handhavingsprocedure voorzien.
Re: Fiscale autonomie gemeenten
Geplaatst: 14 jan 2017 13:09
door wanton
Wat wil je nu eigenlijk weten?
Re: Fiscale autonomie gemeenten
Geplaatst: 14 jan 2017 13:12
door asperger
Er is slechts sprake van discriminatie indien burgers die zich in identiek dezelfde situatie bevinden anders worden behandeld.
In "identieke situatie bevinden" is dus niet synoniem met "alle burgers".
Re: Fiscale autonomie gemeenten
Geplaatst: 14 jan 2017 15:16
door scorpioen
Het belastingreglement van die gemeente is vermoedelijk terug te vinden op het internet. Als je zegt welke gemeente en welk reglement heb je meer kans op zinvolle antwoorden.
Re: Fiscale autonomie gemeenten
Geplaatst: 14 jan 2017 16:10
door mava105
Ik vermoed dat de gemeente werken in een straat heeft uitgevoerd, en de kosten nu verhalen op de bewoners in die straat en dat er in een andere straat ook werken werden uitgevoerd (niet noodzakelijk dezelfde) zonder dat die bewoners taksen hiervoor moeten betalen.
Re: Fiscale autonomie gemeenten
Geplaatst: 14 jan 2017 17:10
door wanton
Zonder nadere gegevens is het ondoenbaar een deftig antwoord te geven.
Re: Fiscale autonomie gemeenten
Geplaatst: 15 jan 2017 19:34
door DPIE816
In kader van rioleringswerken in verschillende Vlaamse steden en gemeenten lees je verschillende keren in de pers dat deze steden en gemeenten een belasting gaan invoeren voor mensen die weigeren deze werken op hun privé terrein uit te voeren. De handhavingspolitiek in het decreet voorziet in dergelijke gevallen het opstellen van een pv door de milieuambtenaar welke dan naar de procureur moet worden gestuurd. Deze beslist. Bijkomend is het ook zo dat ikv 'projectdossiers' alle kosten gedragen werden door deze steden. Gezien de voortgang van deze werken en de deadline van 2027, zijn pas een beperkt aantal bewoners de dupe van deze werken en zal het merendeel van de burgers nooit geconfronteerd worden mer dergelijke werken. Bovendien worden ook enkel open en halfopen bebouwingen geviseerd. Gesloten bebouwingen moeten geen ingrijpende werken uitvoeren. Bovendien hebben we uit contact met een raadsman vernomen dat het decreet ( vlarem2) als ongrondwettelijk kan worden bestempeld ( oa eigendomsbeperkende maatregelen.)
Re: Fiscale autonomie gemeenten
Geplaatst: 15 jan 2017 19:54
door wanton
En dan komt u hier op het forum vragen om op te lossen?
Re: Fiscale autonomie gemeenten
Geplaatst: 15 jan 2017 21:12
door asperger
Ik schreef toch duidelijk: er is enkel sprake van discriminatie indien burgers die in dezelfde situatie verkeren verschillend worden behandeld.
Er zou dus een probleem zijn indien bv. op willekeurige basis sommige eigenaars van een open bebouwing in dezelfde straat niet zouden moeten betalen en anderen wel.