inbeslagname onroerend goed

Frederic23
Topic Starter
Berichten: 1

inbeslagname onroerend goed

#1 , 29 dec 2014 18:11

hallo,

ik kom uit een gezin van 3 kinderen waarvan de vader 35 jaar geleden overleden is en waarvan de moeder nog steeds in ouderlijk huis woont.
Volgens de gegevens van de staat zijn we dus op dit moment met zijn vieren eigenaar van dit huis.
Mijn zus zit in de schulden na haar scheiding.
Noch zij noch haar ex-man kunnen op dit moment niet voldoen aan hun verplichtingen naar de bank toe.
Recent hebben wij vieren een dagvaardiging ontvangen waarbij de bank vraagt voor een inbeslagname van het ouderlijk huis en later een gedwongen verkoop om alzo de schuldenput te vullen.
Mijn vragen zijn:

1) Kan dit?
2) Zoja, hoe gaat dit in de praktijk gebeuren? Meer specifiek: kan mijn moeder uit het huis gezet worden na de uitspraak of wordt er een soort van constructie opgezet voor na haar overlijden?
3) Wat gebeurt er met het erfdeel van mij en mijn broer? Want zoals ik het versta gaat men enkel het erfdeel van mijn zus gebruiken om alzo de schulden aan te zuiveren.

Alvast bedankt

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 29 dec 2014 18:15

Uw moeder kan niet uit het huis gezet worden wegens de bescherming van de gezinswoning.
Zij is volle eigenaar van de helft van het huis en vruchtgebruiker van de andere helft.
Dat kan haar nooit ontnomen worden.

Bijgevolg is het huis zo goed als onverkoopbaar zolang uw moeder leeft. De schuldenaars van uw zus en haar man zullen dus geduld moeten uitoefenen.
Als het zover komt kunnen ze bij verkoop enkel anspraa maken op het deel van uw zus, dus één vierde van de verkoopprijs.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#3 , 29 dec 2014 19:20

Vader is 35 jaar geleden overleden. Ik denk dat het vruchtgebruik van de langstlevende echtgenoot bij wet werd ingevoerd in 1981. Dus toch eens goed nakijken hoe het nu zit en of moeder wel het volledige vruchtgebruik heeft. Als dat niet het geval is kan de woning verkocht worden en kan moeder uitgezet worden. Een mogelijkheid is dan om aan de bank voor te stellen dat de andere kinderen en moeder het aandeel van het kind met schuld overnemen en aan de bank uitbetalen.

Reclame

Terug naar “Andere”