Vordering betaling schuldbekentenis

JB007
Topic Starter
Berichten: 19

Vordering betaling schuldbekentenis

#1 , 04 feb 2009 10:06

Om een lang verhaal kort te maken :

Zoon heeft met bankkaart van bejaarde vader gedurende enkele jaren de rekeningen volledig geplunderd.
Met valse uittreksels heeft hij steeds de schijn hooggehouden.
Om en bij de 200.000 euro.
Het geld is verbrast.

Is hij strafrechtelijk vervolgbaar ?

Hem een schuldbekentenis laten tekenen heeft dit wettelijke waarde ?
Kan men bij niet-betaling wettelijk iets forceren via bv. loonsbeslag of zoiets

Of zijn er nog andere middelen om er toch voor te zorgen dat er nog "iets" kunnen recupereren.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 04 feb 2009 10:19

Als je de vervalste uitreksels hebt zou ik onmiddellijk stappen ondernemen om valsheid in geschrifte, misbruik van vertrouwen en oplichting te deponeren bij de politie.

AUB niet aarzelen professioneel advies van een advokaat in te winnen. Dit gaat niet over een snoepreisje of een kleine "geleende" som. Als je van deze dingen op de hoogte bent, wat ligt er dan nog verborgen.

Doe jezelf een plezier en stap naar een advokaat. (die zal je tevens onmiddellijk aanraden klacht te deponeren, dan sta je alleen maar sterker om bindende afspraken te makeen.)

JB007
Topic Starter
Berichten: 19

#3 , 04 feb 2009 11:47

Als je de vervalste uitreksels hebt zou ik onmiddellijk stappen ondernemen om valsheid in geschrifte, misbruik van vertrouwen en oplichting te deponeren bij de politie.

AUB niet aarzelen professioneel advies van een advokaat in te winnen. Dit gaat niet over een snoepreisje of een kleine "geleende" som. Als je van deze dingen op de hoogte bent, wat ligt er dan nog verborgen.

Doe jezelf een plezier en stap naar een advokaat. (die zal je tevens onmiddellijk aanraden klacht te deponeren, dan sta je alleen maar sterker om bindende afspraken te makeen.)
Probleem is dat er geen enkel uittreksel meer te bespeuren valt, alles heeft hij laten verdwijnen.
Met klacht in te dienen is het geld niet terug. We zijn ons ervan bewust dat we dit nooit meer gaan terug zien.
Klacht indienen... speelt hij misschien zijn werk kwijt en krijgen we sowieso al geen frank meer.
Met een schuldbekentenis recupereren we misschien nog iets.
En met geplunderd wil ik ook zeggen... helemaal leeg !
Vader bezit momenteel nog enkele euro's...
Het geld is ook weg, staat niet op zijn rekening.

Reclame

Vaoke
Berichten: 400

#4 , 04 feb 2009 12:05

Het een en ander is naar mijn gevoelen klaar en helder.. het gaat hier om feiten gepleegd door een bloedverwant in de opgaande lijn.. en het zal derhalve nooit komen tot een strafrechterlijke veroordeling!
Jammer, maar helaas!
De benadeelde(n) kan (kunnen) evenwel een "burgerlijke vordering" laten instellen; dus het raadplegen van een advokaat is aangewezen!
Het is evenwel de vraag of de benadeelde (hoogbejaarde vader) daartoe de wil bezit of daartoe bekwaam is om dat te doen?
In het ontkennende geval is het misschien nodig om hem een voorlopige bewindvoerder te laten toewijzen.. die op z'n beurt kan optreden?!
Blijft tenslotte de zich alsnog aan te dienen "nalatenschap"; alsdan kunnen de overige erfgenamen zo'n vordering instellen.. maar opgelet persoonlijke rechtsvorderingen verjaren na 10 jaar!

Vandebos
Berichten: 16087

#5 , 04 feb 2009 13:02

Doe jezelf en de andere leden van de familie (om nog maar niet over je vader te spreken) alstublieft een groot plezier, ga met al de benadeelden naar een advokaat!

- de kans dat je wat terugkrijgt via zijn loon is klein. Iemand die ongegeneerd steelt van zijn eigen ouders lijkt me nu niet direkt de persoon die een onderhandse overeenkomst gaat respecteren.

- hier komen zoveel strafrechterlijke en burgelijke problemen bij kijken dat je er als leek nooit zonder professionele hulp aan zal uitkunnen. Je stelt jezelf alleen maar zwakker op omdat je gegarandeert een aantal feiten over het hoofd zal zien.

- jullie kunnen als privépersonen nooit een overzicht krijgen van al de manipulaties die er op de rekeningen zijn gebeurd noch een overzicht krijgen van al de rekeningen van de zoon.

Advokaat kost wat, dat klopt maar uiteindelijk, zelfs als het weinig of niets oplevert zal je jezelf nadien nooit kunnen verwijten dat je niet alles gedaan hebt wat kon en in dergelijke pijnlijke dossiers is gemoedsrust zeer dikwijls evenveel waard als het uiten-indelijk resultaat van een geding.

Sorry om het hier nogal cru te moeten zeggen, maar in een dergelijke situatie is het vaak juist het objectieve commentaar van een volslagen onbekende die je kan doen inzien wat je dient te doen. Als die zoon in mijn familie had gezeten dan was de politie al lang ter plaatse geweest, doch enkel voor vaststellingen!

Iemand die jarenlang van zijn familieband misbruik maakt om zijn eigen vader te bestelen verdient geen medelijden of een stil akkoord dat hij hoogstwaarschijnlijk niet zal respecteren.

Nogmaals mijn excuses voor de eventuele emotionele pijn die het lezen van dit bericht meebrengt maar de waarheid kan niet altijd zacht zijn.

JB007
Topic Starter
Berichten: 19

#6 , 04 feb 2009 13:57

Uiteraard begrijp ik dat dit geen peuleschil is en het emotionele niet de bovenhand mag halen, maar.. is het sop de kolen waard.
Maar zoals gesteld, vader is niet te vinden om het aanhangig te maken.
Hij wil nu zo rustig mogelijk zijn oude dag kunnen doorkomen zonder al te veel problemen.
Maar wij zijn natuurlijk een leuk sommetje kwijtgespeeld.

We zijn nu alle pistes aan het bekijken welke, toekomstgericht dan, de beste zijn.
We gaan zeer zeker een advocaat raadplegen.
Daarom dachten we om hem eerst al document te laten ondertekenen en daarin al de verschuldigde som te vermelden.
Ook dat het hier om verduisterde en onrechtmatig verkregen gelden gaat.
Documenten opvragen op een bank gedurende enkele jaren voor enkele rekeningen is ook niet gratis.
En dan zullen we in de toekomst misschien nog moeten opdraaien voor eventuele ziekenhuiskosten die ons te beurt kunnen vallen, want geld is er niet meer voorradig.
We willen niet dat hij zijn werk verliest want dan draaien wij voor alles op en moet hij niks meer afbetalen.
Cru ?
We hebben hem niet gespaard toen het is uitgekomen, maar roepen en tieren brengt ons geen stap dichter bij een oplossing.
Ik blijf nogal redelijk nuchter bij de zaak maar wil eigenlijk dat mijn kinderen, indien mogelijk, zouden kunnen krijgen waar ze recht op hebben moest ik morgen de geest geven.

Indien wij er een zaak van maken, kan hij hierdoor zijn werk als ambtenaar kwijtraken ?

Vandebos
Berichten: 16087

#7 , 04 feb 2009 14:10

Dat hangt af van de aard van de veroordeling en de functie die hij als ambtenaar uitoefent.

Een schuldbekentenis kan je hem natuurlijk altijd laten tekenen. Laat deze echter opstellen door ofwel een advokaat of een notaris. Neem jezelf veilig. Dit wil niet zeggen dat je hem mee moet nemen naar die notaris of advokaat je kan deze laten opmaken en dan in familiekring laten ondertekenen.

Vandebos
Berichten: 16087

#8 , 04 feb 2009 14:21

Nog een punt waarom je best een advokaat raadpleegt: hoe zit het met de woning van je vader, is deze zijn eigendom? Dan kunnen jullie eventueel via die schuldbekentenis zijn kindsdeel bij het overlijden van de vader aanspreken.

Het is daarom dat je zeer voorzichtig moet zijn met de opstelling van die "bekentenis".

j.demoor
Berichten: 10360

#9 , 05 feb 2009 11:42

“Art.462.Diefstallen gepleegd door...afstammelingen ten nadele van hun bloedverwanten in de opgaande lijn...geven alleen aanleiding tot burgerrechtelijke vergoeding. Ieder ander persoon die aan deze diefstallen deelneemt of die de gestolen voorwerpen of een gedeelte ervan heeft, wordt gestraft alsof de vorige bepaling niet bestond.Art.492.De bepaling van artikel 462 is toepasselijk op het misdrijf in het vorige artikel omschreven(=misbruik van vertrouwen).Art.504. De bepaling van artikel 462 is toepasselijk op de misdrijven, in de artikelen 496, 498 en 499 omschreven(=oplichting en bedriegerij).”(Strafwetboek 18670608).

Bij een burgerlijke procedure geldt “Art.1315.Hij die de uitvoering van een verbintenis vordert, moet het bestaan daarvan bewijzen...”(Burgerlijk Wetboek).

Hem een schuldbekentenis laten tekenen heeft wettelijke waarde. Bij niet-nakomen van de erin overeengekomen terugbetalingen kan de schuldenaar daartoe veroordeeld worden.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Franciscus
Berichten: 39709
Juridisch actief: Nee

#10 , 21 feb 2009 18:14

... hij is ambtenaar
... geen proces ...
... schuldbekentenis laten tekenen
... misschien werk verliezen
... diefstal tussen bloedverwanten

Dat zijn allemaal elementen en zoals reeds is gezegd neem contact op met een advocaat die kan zeggen wat je met deze elementen kan doen
hij is ambtenaar dus heeft hij een vast inkomen - onslag lijkt mij ver gezocht - drukkingsmiddel des te meer
- geen proces - idem dito maar laat uw advocaat de strategie bepalen
- schuldbekentenis laten opstellen dor uw advocaat en ook de wijze waarop men gaat communiceren met hem
- diefstl tss bloedverwanten -- wie zegt dat er niemand anders bij betrokken is bn zijn vriendin ... ( zeer zwakke schakel dan want wel strafbaar)
- Van wie is het huis - wat zijn de vorderingen van de andere familieleden - vader die gift heeft gedaan aan zoon -- schenking -- terug in nalatenschap brengen.

hardlife
Berichten: 94

#11 , 28 jun 2009 08:20

Als vader kennis heeft van deze feiten, en zich hiertegen niet verzet, kan U uiteraard niks ondernemen. Men kan immers geen proces voeren over een nog niet-opengevallen nalatenschap. Sterker nog, KAN dit stilzwijgend als een kwijtschelding van schuld worden geïnterpreteerd..

Terug naar “Andere”