Volgens het Hof van Justitie ( HvJ 3 juli 2012, C-128/11, Usedsoft v Oracle) kan een doorverkoop van tweedehandse software (zelfs online aangekocht) niet door de producent verboden worden (bron: De Juristenkrant nr 254 - 26/09/2012).
Er wordt zelfs gepreciseerd dat de verkrijger een wettelijk reproductierecht én gebruiksrecht heeft (artikel 5, 1e lid softwarerichtlijn) en dit zonder dat hij een licentie moet afsluiten. Daarbij wordt bepaald dat een niet-overdraagbaarheidsclausule in de licensie opzij gezet wordt.
Een licensie voor 15 gebruikers mag wel niet doorverkocht worden voor 5 gebruiksrechten.
Het Hof spreekt zich evenwel niet uit over andere bepalingen van een licensie.
En daar ligt juist mijn vraag.
Indien een gebruiker 100 eenheden van de Microsoft OS aankoopt (geen 100 licensies, wél 100 aparte installatienummers en 100 installatieCD's) dan zou die in principe één of meerdere exemplaren van die aangekochte software kunnen en mogen doorverkopen. Maar Microsoft bepaalt in sommige verkoopsovereenkomsten iets extra, namelijk dat hun software slechts mag geïnstalleerd worden op toestellen van een opgegeven merk.
Nu is de vraag niet of deze softwareCD mogen doorverkocht worden (want dat is juist gerechtigd door deze uitspraak), maar is de vraag of een koper deze software mag installeren én gebruiken (met eigen installatiesleutel = gebruikerstoelating) op om het even welke PC. In het bijzonder stelt zich deze vraag omdat een koper van deze tweedehandse software nergens op meegeleverde media kan zien of er dergelijke beperking (merk van PC) bestaat. Het is pas bij contactname van Microsoft zelf dat deze Microsoft meldt dat er een dergelijke beperking bestaat.
Heeft een dergelijke koper het recht van deze software op om het even welke PC te installeren, gelet er voor elke Cd een eigen installatiesleutel bestaat?