Zoon is 18, heeft zijn middelbare school niet afgemaakt en gaat het huis uit. Bedoeling is dat hij gaat werken om volledig zelf in zijn levensonderhoud te voorzien. Tot nu toe hebben (gescheiden) moeder & vader hierin voorzien. Zoon heeft nog nooit gewerkt (doet nu zijn eerste baan als student) en moet als schoolverlater nog een jaar wachten op een uitkering. VDAB zegt dat hij na die 50 dagen studentenarbeid een werkzoekende / werknemer zou worden en geen studentenstatuut meer heeft (vanaf 1 september vermoedelijk). Twee vragen hierbij:
1) Indien zoon (in afwachting van een uitkering) geen werk zou vinden, een te laag inkomen zou hebben (deeltijds of tijdelijk werk) of zijn baan in de loop van het jaar zou verliezen, moeten ouders dan opnieuw instaan voor zijn onderhoud of eventuele tekorten aanvullen (opdat hij niet uit zijn woning zou worden gezet)? Vader zou namelijk geen onderhoudsgeld meer betalen vanaf 1 september. Kan dat?
2) Zoon wil over 1 of 2 jaar opnieuw studeren. Klopt het dat hij dan zelf instaat voor de kosten van het alleen wonen en dat ouders weer zijn studiekosten, kledij, medische kosten etc. moeten betalen?