onderhoudsplicht

AlexandraCCL
Topic Starter
Berichten: 4

onderhoudsplicht

#1 , 17 jul 2012 14:50

Zoon is 18, heeft zijn middelbare school niet afgemaakt en gaat het huis uit. Bedoeling is dat hij gaat werken om volledig zelf in zijn levensonderhoud te voorzien. Tot nu toe hebben (gescheiden) moeder & vader hierin voorzien. Zoon heeft nog nooit gewerkt (doet nu zijn eerste baan als student) en moet als schoolverlater nog een jaar wachten op een uitkering. VDAB zegt dat hij na die 50 dagen studentenarbeid een werkzoekende / werknemer zou worden en geen studentenstatuut meer heeft (vanaf 1 september vermoedelijk). Twee vragen hierbij:

1) Indien zoon (in afwachting van een uitkering) geen werk zou vinden, een te laag inkomen zou hebben (deeltijds of tijdelijk werk) of zijn baan in de loop van het jaar zou verliezen, moeten ouders dan opnieuw instaan voor zijn onderhoud of eventuele tekorten aanvullen (opdat hij niet uit zijn woning zou worden gezet)? Vader zou namelijk geen onderhoudsgeld meer betalen vanaf 1 september. Kan dat?

2) Zoon wil over 1 of 2 jaar opnieuw studeren. Klopt het dat hij dan zelf instaat voor de kosten van het alleen wonen en dat ouders weer zijn studiekosten, kledij, medische kosten etc. moeten betalen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 19 jul 2012 10:49

“Art.205.De kinderen zijn levensonderhoud verschuldigd aan hun ouders en hun andere bloedverwanten in de opgaande lijn die BEHOEFTIG zijn...Art.207.De verplichtingen die uit deze bepalingen voortvloeien zijn WEDERKERIG.”(Burgerlijk Wetboek).

Indien de zoon (in afwachting van een uitkering) geen werk zou vinden, een te laag inkomen zou hebben (deeltijds of tijdelijk werk) of zijn baan in de loop van het jaar zou verliezen dan moeten BEIDE ouders opnieuw instaan voor zijn onderhoud in zoverre de zoon daardoor behoeftig zou zijn.

“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar EVENREDIGHEID van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, de gezondheid, het toezicht, de opvoeding, de opleiding en de ontplooiing van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

‘maar omdat hij nog maar net 18 is...en hij volgend schooljaar weer zou gaan studeren’

Indien hij zijn studies ONDERBREEKT om te gaan werken dient zijn opleiding geacht voltooid te zijn en is voornoemd art.203 niet meer van toepassing.

“Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar. Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).

Financiële voordelen/nadelen zijn geen element op basis waarvan deze vaststelling van het effectief verblijf gebeurt.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

AlexandraCCL
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 20 jul 2012 09:04

Hartelijk dank voor uw antwoord.
Ter verduidelijking:
Zoon heeft zijn middelbare school niet afgemaakt, gaat nu werken en zou ondertussen proberen zijn diploma te halen via de examencommissie, om daarna naar het hoger onderwijs te gaan. Ik begrijp dat hij dan niet meer ten laste van de ouders is? Indien hij niet in zijn levensonderhoud kan voorzien als student hoger onderwijs, veronderstel ik dat hij dan een leefloon kan aanvragen, maar wordt er dan niet meer gekeken of de ouders de student niet kunnen onderhouden?

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”