Betaalt uw ex-vriend het onderhoudsgeld voor het kind niet, dan spreekt de strafwet over ?familieverlating?. Dit is een strafbaar feit. Uw ex-vriend kan gestraft worden als uw ex-vriend vrijwillig 2 maanden geen onderhoudsgeld voor het kind betaalt. De straf is maximum 6 maanden gevangenisstraf of 250 ? 2.500 euro boete. Bij herhaling binnen de 5 jaar wordt de straf verdubbeld.
Als uw ex-vriend geen of te weinig onderhoudsgeld betaalt, dan kan je tot 5 jaar later betaling van dit achterstallig onderhoudsgeld eisen. Na 5 jaar vervalt het recht om niet-betaald onderhoudsgeld op te eisen.
Je kan verschillende stappen zetten, ik zet ze even op een rijtje:
- je kan ? zonder advocaat ? een minnelijke schikking bij de vrederechter starten. De vrederechter probeert de ouders tot een overeenkomst te brengen. De vrederechter beslist niet.
- je kan naar een deurwaarder stappen. De deurwaarder legt eventueel beslag op inkomsten of goederen van uw ex-vriend. Dit houdt in dat de deurwaarder een inventaris maakt van de zaken van uw ex-vriend en bij niet betaling overgaat tot de verkoop van de goederen.
- je kan aan de vrederechter een delegatie vragen. De werkgever (of een andere schuldenaar) voert de delegatie uit. Vanaf het moment dat de werkgever van uw ex-vriend officieel op de hoogte is gebracht van de ontvangstmachtiging, moet de werkgever het door de vrederechter bepaald bedrag rechtstreeks aan jou in plaats van uw ex-vriend betalen.
De uitvoering van loondelegatie is gratis.
- De dienst voor alimentatievorderingen betaalt voorschotten op het onderhoudsgeld en vordert het onderhoudsgeld en de achterstallen in.
Het bedrag van het voorschot is beperkt tot het 175 euro per maand en per persoon aan wie onderhoudsgeld moet worden betaald. Als het toegekende onderhoudsgeld lager is dan 175 euro, kan het voorschot niet hoger zijn dan het toegekende bedrag.
Als de schuldenaar een deel van het onderhoudsgeld betaalt, wordt dit in mindering gebracht van het voorschot.
Meer details omtrent deze dienst zijn te vinden in de brochure ?Dienst voor alimentatievorderingen? uitgegeven door de Federale overheidsdienst Financi?n. De brochure is te verkrijgen via volgend faxnummer 02 / 233 87 57 of emailadres:
elza.cresens@minfin.fed.be. Je kan de brochure ook inzien en afdrukken via de website
www.minfin.fgov.be.
- je kan ook klacht neerleggen wegens familieverlating bij de politie die een proces-verbaal maakt. De procureur des Konings onderzoekt de klacht.
- je kan rechtstreeks klacht neerleggen bij de Procureur des Konings (rechtbank van eerste aanleg). De procureur kan uw ex-vriend voor de strafrechter vervolgen.
Voor meer informatie kan je steeds terecht in een Justitiehuis waar je gratis informatie en advies krijgt.