“Art.815.Niemand kan worden genoodzaakt in onverdeeldheid te blijven; en de verdeling kan te allen tijde worden gevorderd...“(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
Indien een minnelijke verdeling niet mogelijk blijkt vorder dan die verdeling bij de rechtbank van eerste aanleg.Wat de roerende goederen betreft kan vooraf een boedelbeschrijving gevorderd worden,al dan niet na verzegeling.
“Art.591.Ongeacht het bedrag van de vordering, neemt de vrederechter kennis:...2° van geschillen inzake GEBRUIK, genot, onderhoud, behoud of beheer van het gemeenschappelijk goed in geval van medeeigendom...”(Gerechtelijk Wetboek).
Maak dus uw geschil over het gebruik van de woning en de vergoeding hiervoor aanhangig bij de vrederechter.
“Art.374 §1.Wanneer de ouders niet samenleven, blijven zij het ouderlijk gezag GEZAMENLIJK uitoefenen...Bij gebreke van overeenstemming over de organisatie van de huisvesting van het kind...kan de bevoegde rechter de uitoefening van het ouderlijk gezag UITSLUITEND opdragen aan één van beide ouders...Hij bepaalt de wijze waarop de ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent,persoonlijk contact met het kind onderhoudt....§ 2. Ingeval de ouders niet samenleven en hun geschil bij de rechtbank aanhangig wordt gemaakt, wordt...Bij gebrek aan akkoord, in geval van GEZAMENLIJK ouderlijk gezag, onderzoekt de rechtbank op vraag van minstens één van de ouders BIJ VOORRANG de mogelijkheid om de huisvesting van het kind op een gelijkmatige manier tussen de ouders vast te leggen.Ingeval de rechtbank echter van oordeel is dat de gelijkmatig verdeelde huisvesting, niet de meest passende oplossing is, kan zij evenwel beslissen om een ongelijk verdeeld verblijf vast te leggen...”(Burgerlijk Wetboek).
De rechten van BEIDE ouders zijn principieel DEZELFDE.
“Art.387bis.In alle gevallen...kan de JEUGDRECHTBANK in het belang van het KIND, op verzoek van beide ouders of van één van hen, dan wel van de procureur des Konings alle beschikkingen met betrekking tot het ouderlijk gezag opleggen of wijzigen...”(B.W.).
Als toebehoren kunnen haar beschikkingen dan ook het onderhoudsgeld bepalen.
Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in
http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.