ex bewoont gemeenschappelijke woning; huur verplicht??

archimedes
Topic Starter
Berichten: 77

ex bewoont gemeenschappelijke woning; huur verplicht??

#1 , 18 mar 2014 12:25

In de aanloop naar de echtscheidingsprocedure kreeg de ex gratis recht van bewonen van de gemeenschappelijke woning toegewezen door de rechter. Er is geen bepaling van de duur vastgelegd. Kort daarop wordt de echtscheiding uitgesproken. Intussen verlopen een tiental jaar, en de vereffening is nog steeds niet rond omdat de ex er steeds opnieuw in slaagt de zaak te rekken.
Kan nu, vooraleer de verdeling een feit is, huur afgedwongen worden van de ex, want uiteindelijk bewoont die een woning die toch voor de helft van de andere partij toebehoort?
Hoe moet een aanvraag voor huur opgestart worden?
Eventueel via Vrederchter?
Hoe wordt de huur in dergelijk geval bepaald?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 20 mar 2014 08:12

Ik ga ervan uit dat u scheidde wegens onherstelbare huwelijksontwrichting(E.O.O.) zodat van toepassing is : “Art.1278. Het vonnis of arrest waarbij de echtscheiding wordt uitgesproken, heeft ten aanzien van de persoon van de echtgenoten gevolg vanaf de dag waarop de beslissing in kracht van gewijsde is getreden...Ten aanzien van de echtgenoten, wat hun goederen betreft, werkt het terug tot op de dag waarop de vordering is ingesteld...De rechtbank kan, op vordering van één van de echtgenoten, indien zij dit wegens uitzonderlijke omstandigheden die eigen zijn aan de zaak, billijk acht, in het vonnis waarbij de echtscheiding wordt uitgesproken, beslissen dat bij de vereffening van de gemeenschap geen rekening zal worden gehouden met sommige goederen die zijn verworven of met sommige schulden die zijn aangegaan sedert het tijdstip dat de echtgenoten feitelijk gescheiden leefden. De partijen kunnen dergelijke vordering ook instellen in de loop van de vereffening van de gemeenschap.”(Gerechtelijk Wetboek).

‘In de aanloop naar de echtscheidingsprocedure kreeg de ex gratis recht van bewonen van de gemeenschappelijke woning toegewezen door de rechter’

Vanaf de dag waarop de vordering is ingesteld vervalt dit gratis recht en wordt de ‘gemeenschappelijke woning’ een onverdeeldheid waarvoor geldt : “Art.577-2.§ 1. Bij ontstentenis van overeenkomsten en van bijzondere bepalingen, wordt de eigendom van een zaak die onverdeeld aan verscheidene personen toebehoort, geregeld als volgt : § 2. De onverdeelde aandelen worden vermoed gelijk te zijn...”(Burgerlijk Wetboek).

Tevens geldt vanaf voornoemde dag :‘Na de ontbinding van een huwelijksvermogensstelsel met een gemeenschap van goederen,ontstaat tussen de echtgenoten een onverdeeldheid beheerst door het gemene recht...De deelgenoot is bijgevolg een bewoningsvergoeding (dit is geen ‘huur’)verschuldigd wanneer hij gedurende bepaalde tijd over het exclusieve genot van een onverdeeld goed heeft beschikt‘[Cass. 4 mei 2001(C.L. t. V.M.),R.W.2002-03,1421-1422].Die vergoeding wordt in mindering gebracht van wat die deelgenoot bij de verdeling toekomt en aan de andere deelgenoot dan toegewezen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

archimedes
Topic Starter
Berichten: 77

#3 , 20 mar 2014 12:24

"Die vergoeding wordt in mindering gebracht van wat die deelgenoot bij de verdeling toekomt en aan de andere deelgenoot dan toegewezen."

betekent dit dat die vergoeding pas bij de uiteindelijke Vereffening/verdeling kan in rekening gebracht worden, of kan die reeds vooraf aangevraagd worden?
10 jaar bewoningsvergoeding zal toch al een aardig bedrag vertegenwoordigen, en de uiteindelijke verdeling kan nog lang op zich laten wachten in mijn geval.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”