recht van het kind

A.T.
Topic Starter
Berichten: 3

recht van het kind

#1 , 15 jul 2006 12:03

Situatie: Ex van mijn man is hertrouwt. Ze gaat er na verschillende jaren ook daar vandoor met een ander. Haar oudste dochter, welke ook de dochter is van mijn man, is 11 j. en ziet dit helemaal niet zitten om bij die "nieuwe" man te gaan wonen. Ze blijft dus bij haar stiefvader.

Vraag: Heeft dat kind het recht om te weigeren haar moeder te volgen? Het moet gezegd, ze is heel volwassen voor haar leeftijd en weet heel goed wat ze wil. Zou een jeugdrechter haar al horen? Ze speelt ook met het idee om bij ons, haar echte papa te komen wonen. Het enige wat haar hierin nog een beetje doet twijfelen is de praktische kant hoe ze naar haar school zou kunnen gaan. Maar daar hebben wij al een oplossing voor. Ikzelf zat met de vraag hoe het dan zit met het onderhoudsgeld. Mijn man was nooit getrouwd met haar en betaalt dus enkel voor zijn dochter. Zal hij, ook al blijft ze bij haar stiefvader wonen, nog moeten betalen aan haar moeder? In mijn ogen lijkt het niet logisch dat je betaalt voor de opvoeding van een kind aan iemand die niet meer instaat voor dat kind. Ze heeft zelf nooit 1 dag gewerkt en kijkt bijna niet om naar haar dochter. Een geluk dat de stiefvader er zo goed voor haar heeft gezorgd. Maar dat is bijzaak. De hoofdvraag is en blijft, welk recht heeft het kind? Wij willen haar vooral duidelijkheid en stabiliteit geven.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
sperwer
Berichten: 1155

#2 , 16 jul 2006 21:37

indien de stiefvader het kind niet heeft geadopteerd is hij voor dit kind nog steeds een vreemde en heeft hij geen enkel recht of plicht tegenover dit kind. Het kind kan dus ook niet bij hem blijven wonen zonder toelating van de wettelijke ouders.

Het is dus verplicht met moeder mee te gaan of er moet via de jeugdrechter gevraagd worden om het kind bij de vader te plaatsen.
Dit kan ook reeds gebeuren in onderlinge overeenkomst tussen de ouders.

A.T.
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 17 jul 2006 10:09

Bedankt voor de reactie.
Dit hadden we haar ook al gezegd. Dat ze uiteindelijk, als het zover komt dat ze zouden scheiden, niet bij haar stiefvader kan blijven wonen.
Maar in het slechtste geval zal ze dus haar mama moeten volgen? Dit zal ze helemaal niet zien zitten.
Dan zal het dus aan ons liggen om stappen te ondernemen zodat ze bij ons kan komen.

Reclame

sperwer
Berichten: 1155

#4 , 17 jul 2006 15:22

Als de moeder niet meer op het zelfde adres verblijft als het kind, moet je dit zo snel mogelijk laten vaststellen door de politie en er pv van laten maken.

Dit valt immers onder kinderverwaarlozing en zorgd dat alle rechten naar vader gaan.

Een kind bij een stiefouder achterlaten mag niet, stiefouder is immers nog steeds een vreemde. Ook al wachten zij nog 100 jaar met scheiden.

Als je niets onderneemt, moet je haar het onderhoudsgeld blijven storten. Ook al zorgt zij niet voor het kind.

Gaan naar een raadsman/vrouw en vraag deze om dit nog voor het begin van het schooljaar te laten voorkomen in spoedbehandeling.

A.T.
Topic Starter
Berichten: 3

#5 , 17 jul 2006 21:26

Bedankt voor de reactie!

Terug naar “Echtscheiding”