Pagina 1 van 1

Onderhoudsgeld voor echtgenote

Geplaatst: 23 sep 2008 16:15
door Helse Held
Beste,
Wij zijn gehuwd en voor 't moment wonen wij nog op hetzelfde adres. Mijn vrouw wil met de twee kinderen gaan apart wonen en wil scheiden. Zij trekt stempelgeld (minimum), de oudste zoon werkt en de jongste is schoolgaand. Als zij gaat apart wonen krijgt ze waarschijnlijker meer stempelgeld en meer kindergeld. Als zij het huis verlaat kan zij dan ook nog alimentatie vragen voor haar zelf of is het dan enkel voor de jongste? De oudste zal denk ik zijn adres ergens anders zetten...

Geplaatst: 25 sep 2008 09:59
door j.demoor
“Art.213.Echtgenoten zijn jegens elkaar tot samenwoning verplicht; zij zijn elkaar getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

“Art.223.Indien...beveelt de vrederechter, op verzoek van de andere echtgenoot, dringende voorlopige maatregelen betreffende de persoon en de goederen van de echtgenoten en de kinderen.Hetzelfde geschiedt op verzoek van een der echtgenoten, indien de verstandhouding tussen hen ernstig verstoord is.”(B.W.).

In dat geding kan de vrederechter de ene echtgenoot bevelen een hulpuitkering te betalen aan de andere.

Zodra de echtscheidingsprocedure is ingeleid oefent de voorzitter van de rechtbank voornoemde bevoegdheden van de vrederechter uit.

Vanaf de echtscheiding geldt:”Art.301...§ 2. Bij gebrek aan overeenkomst zoals bedoeld in § 1, kan de rechtbank in het vonnis dat de echtscheiding uitspreekt of bij een latere beslissing, op verzoek van de behoeftige echtgenoot een uitkering tot levensonderhoud toestaan ten laste van de andere echtgenoot.De rechtbank kan het verzoek om een uitkering weigeren indien de verweerder bewijst dat verzoeker een zware fout heeft begaan die de voortzetting van de samenleving onmogelijk heeft gemaakt...”(B.W.).