Pagina 1 van 1

Samenwonen met nieuwe partner tijdens feitelijke scheiding

Geplaatst: 29 jun 2009 15:42
door MTASN
Mag men zijn domicilie overplaatsen naar iemand die zelf in feitelijke scheiding zit en zo ja,
wat zijn dan de mogelijke financiële/juridische effecten voor die persoon (wat het verdere verloop van een EOO betreft)?

Geplaatst: 29 jun 2009 18:38
door tatercounter
Ik ben geen jurist maar ben zelf bij mijn vriend gaan wonen toen we allebei nog gehuwd waren met onze resp partners. Doordat echtscheiding door schuld niet meer bestaat hebben wij ons nooit zorgen gemaakt omtrent dat domicilie. Wij zijn wel allebei gescheiden met eot.

Geplaatst: 29 jun 2009 19:14
door Rebel-with-a-cause
'Overspel' is geschrapt uit het strafwetboek maar blijft het een middel om de duurzame ontwrichting van het huwelijk aan te tonen op basis waarvan de echtscheiding kan gevorderd worden of waardoor een eis tot betaling van een onderhoudsgeld na echtscheiding door een economisch zwakkere partij kan worden gecounterd.

Geplaatst: 01 jul 2009 09:26
door MTASN
en wat als de tegenpartij ook iemand anders heeft?

het is zo dat dit bij en van beide partijen geweten is, maar er geen stappen worden ondernomen in de richting van een akkoord

de schrik bestaat dus enigzins dat dit op een gegeven moment langs één van beide gebruikt zal worden met een grote impact naar alimentatie enz

blijkbaar is die schrik terecht als ik de laatste reactie lees...
(terwijl er vooraf bij de tegenpartij al onnoemelijk veel dingen gebeurd zijn die niet door de beugel kunnen en waar ook schriftelijk bewijs van bestaat...) :(

Geplaatst: 01 jul 2009 11:24
door j.demoor
Niets belet u uw domicilie over te plaatsen naar iemand die zelf in feitelijke scheiding zit.

“Art.7.§ 1. Iedereen die zijn hoofdverblijfplaats wil vestigen in een gemeente van het Rijk of deze wil overbrengen naar een andere gemeente van het Rijk moet dit aangeven aan het gemeentebestuur van de gemeente waar hij zich komt vestigen...Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar. Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).

“Art.7.De overtredingen van de voorgaande artikelen, van de besluiten tot uitvoering ervan en van de in artikel 5 bedoelde gemeentelijke verordeningen worden gestraft met een geldboete en zesentwintig tot vijfhonderd (euro)...”(19 JULI 1991. - Wet betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen).

“Art.110.§ 1. Onder werknemer met gezinslast wordt verstaan de werknemer die:...2° niet samenwoont met een echtgeno(o)t(e) doch uitsluitend samenwoont met:...b) één of meerdere kinderen en andere bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad, op voorwaarde dat hij aanspraak kan maken op gezinsbijslagen voor ten minste één van die kinderen en dat de andere bloed- of aanverwanten noch over beroeps- noch over vervangingsinkomens beschikken;...§ 2. Onder alleenwonende werknemer wordt verstaan de werknemer die alleen woont met uitzondering van...§ 3. Onder samenwonende werknemer wordt verstaan de werknemer die noch bedoeld is in § 1, noch in § 2...”(25 NOVEMBER 1991. - Koninklijk besluit houdende de werkloosheidsreglementering).

“Art.226.Wordt beschouwd als werknemer zonder persoon ten laste aan wie een hogere uitkering (dan 40 pct) kan worden toegekend wegens verlies van enig inkomen, zoals bedoeld in artikel 93, zesde lid, van de gecoördineerde wet, de gerechtigde die bewijst dat hij, hetzij alleen woont, hetzij uitsluitend samenwoont met personen die geen inkomen genieten en niet beschouwd worden als personen ten laste...”(3 JULI 1996. - Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen).

Fiscaal blijven u en uw vriend(in) afzonderlijk belast.

“Art.1514. Hij die beweert...eigenaar te zijn van in beslag genomen voorwerpen,kan tegen de verkoop verzet doen...met vermelding van de bewijzen van eigendom..."(Gerechtelijk Wetboek).

‘Als concubinerenden hun respectieve roerende goederen hebben vermengd,is de schuldeiser van hen niet verplicht deze goederen te onderscheiden of af te scheiden,hetgeen onmogelijk is geworden tengevolge van de vermenging die de concubinerenden zelf hebben bewerkstelligd. De schuldeiser kan derhalve beslag leggen op de goederen die de concubinerenden aldus bezitten,tenzij de concubinerende die geen schuldenaar is,bewijst dat hij alleen eigenaar is van het geheel of een deel van de goederen‘(Cass. 10 juni 1976,Pas. 1976,I,1101,Arr.Cass. 1976,1135,R.W. 1976-77,601,T.Not. 1976,283,R.G.E.N. 1976,nr.22148).
Dit geldt voor elke vorm van boedelvermenging.
“Art.301...§2...De rechtbank kan het verzoek om een uitkering weigeren indien de verweerder bewijst dat de verzoeker een zware fout heeft begaan die de voortzetting van de samenleving onmogelijk heeft gemaakt...“(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

“Art.213.Echtgenoten zijn jegens elkaar tot samenwoning verplicht; zij zijn elkaar getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd.”(B.W.).

‘De getrouwheid blijft voor ieder echtgenoot verplicht zolang het huwelijk duurt;dus ook zolang de verbreking van het huwelijk niet is bewerkt‘(Cass. 4 januari 1960,R.W. 1960-61, 689;Pas. 1960,I,494).

Het niet-nakomen van die getrouwheidsplicht KAN een zware fout zijn in de zin van voornoemd art.301 B.W.

Geplaatst: 02 jul 2009 10:56
door MTASN
Dus begrijp ik doorheen al die (soms complexe) tekst goed dat een rechter bij het bepalen van de onderhoudsuitkering voor kinderen ook rekening zal houden met de nieuwe situatie van de onderhoudsgerechtigde (voordeel van samenwoonst met nieuwe partner,...) of geldt dit enkel voor een onderhoudsuitkering voor ex-echtgenoot?

Speelt "voordeel van samenwoonst" bij de uiteindelijke vereffening en verdeling van het vermogen?

Geplaatst: 02 jul 2009 12:44
door Rebel-with-a-cause
De situatie waarin de 'onderhoudsplichtige' leeft heeft 'normaal' geen invloed op de hoegrootheid van de te betalen alimentatie voor de kinderen.

Evenmin heeft de situatie van de ex-partners invloed op de vereffening/verdeling van het gezamenlijk vermogen.

Geplaatst: 02 jul 2009 16:22
door MTASN
wat bedoel je met 'normaal'?
wanneer eventueel wel?

Geplaatst: 02 jul 2009 23:16
door Rebel-with-a-cause
Het 'normaal' verloop van zo'n zaken heeft voornamelijk te maken met de 'voorstelling' van de tegenpartij en de 'interpretatie' van de rechter.

Geplaatst: 03 jul 2009 10:42
door MTASN
ik vond ondertussen op internet info
daaruit blijkt dan weer wel dat er rekening mee gehouden kan/zal worden

Geplaatst: 03 jul 2009 17:13
door Rebel-with-a-cause
ik vond ondertussen op internet volgende info
Kan je ook doorgeven WAAR je deze informatie gevonden hebt?

Geplaatst: 06 jul 2009 11:54
door MTASN
ik vind het niet meteen terug
maar ik weet dat het een website van één of andere advocaat was (uit Oost-Vlaanderen ergens) was
dus zeker betrouwbaar

ik zal het er tussenuit laten zolang ik de bron niet teruggevonden heb

Geplaatst: 06 jul 2009 16:06
door odonelp
komt de info misschien van deze website ?

http://www.elfri.be/Familierecht

Geplaatst: 06 jul 2009 16:10
door odonelp
nog beter is:

http://www.elfri.be/NL/Intro.htm

dan verder familierecht etc. selecteren