Het lijkt me opvallend dat steeds meer vrienden hier raad/advies komen vragen. In de eerste plaats lijkt me dat ze (met steun van anderen) dit zelf moeten trachten op te lossen.
Het geheel van zaken en emoties bij een scheiding is heel complex en is individueel verschillend.
De verdeling van Huishoudelijke taken zoals (af)wassen, strijken of een lekkende kraan repareren vult ieder gezin voor zichzelf in. Van de week nog ergens gelezen dat aan iedere keukentafel daarover wel eens woorden gevallen zijn.
Vraag is of je je vriend(in) een gunst doet om ertussen te komen als je 1 ouder hierin steun verleent. Bij een (echt)scheiding liggen de kaarten nu wel anders.
Op de vraag "kan men overspel plegen als men niet getrouwd is?" zou ik als eerste reflex antwoorden, jazeker! Maar dat is vanuit een psychologische hoek bekeken, juridisch kan het zeker niet omdat men geen plechtigheid bij het gemeentehuis heeft gehouden. Men heeft dus geen belofte gedaan van trouw met de getuige en een stempeltje van de burgemeester erbij. Juridisch gezien kan men moeilijk iemand verwijten van contractbreuk als er nooit sprake is geweest van een contract.
Heeft men advocaten nodig? Goei vraag. Nee ga er bij een scheiding van lopen zo hard je kan, tenzij je samen naar dezelfde advocaat stapt. Probleem is als de ene begint, ben je als andere ouder haast verplicht om er ook een te nemen. In vele gevallen gaat het goed, maar bij conflict kan het zijn dat de advocaten het conflict willen gaan hanteren wat tot grote frustraties van beide ouders kan leiden.
Beter is op zoek gaan naar een bemiddelaar met opleiding als hulpverlener. Deze kunnen tijd maken voor te luisteren naar het verhaal achter de scheiding. Tijd maken voor de voorstellen uit te werken die door beide ouders zelf aangedragen worden.
Wat bezoekrecht betreft: Bezoekrecht? bezoekrecht is sinds april 1995 uit de wet verdwenen, laat ons dat zo ook houden. Iedere Belg gelijk dus is het aan de ouders om zelf een regeling uit te werken. Ook dat aspect zal zeker bij een bemiddelaar ter sprake komen. Tegenwoordig is er een wet welke op 4 september 2006 in het Staatsblad verschenen is.
Dat laat op het eerste zicht niet veel aan duidelijkheid te wensen over welk signaal de wetmakers hebben willen geven
RR