Pagina 1 van 1

Scheiden en schuldbemiddeling

Geplaatst: 02 feb 2007 09:38
door arina
Hallo,

Een vriendin van mij wil scheiden van haar man.
Omwille van hun kind, hebben zij reeds enkele pogingen ondernomen om toch maar bij elkaar te blijven...maar het gaat echt niet meer.
Haar man is zelfs naar het ziekenhuis gevlucht, en verblijft nu in de psychiaterie. (hij dreigt ermee haar te vermoorden als hij terug komt, en nu is zij natuurlijk bang)
In het verleden heeft zij samen met haar man enkele leningen aangegaan, en na een langdurige ziekte konden zij dit niet meer op tijd betalen.
Zij heeft een uitkering van het ziekenfonds.
Nu hebben zij schuldbemiddeling gekregen, en het loon (man) en de uitkering (vrouw)wordt naar het ocmw gestort.
De vraag is: als zij wil verhuizen, heeft zij dan recht op haar uitkering, of zal dit verder naar het ocmw worden gestort, en is zij dan verplicht om bij haar man te blijven?

arina

Geplaatst: 02 feb 2007 20:53
door Lex
Indien u met "schuldbemiddeling" zou bedoelen "budgetbegeleiding", dan geldt: art.2004. De lastgever(=u vriendin) kan zijn volmacht(aan het OCMW) herroepen wanneer hem zulks goeddunkt...(Burgerlijk Wetboek).

(NADEEL is dan...dat de schuldeisers terug aan de deur zullen staan!)

Geplaatst: 03 feb 2007 13:59
door j.demoor
Ik ga ervan uit dat de aanzuiveringsregeling gerechtelijk is.

?Art.1675/13...?2.Het vonnis duidt de looptijd van de gerechtelijke aanzuiveringsregeling aan,die ligt tussen drie en vijf jaar...?(Gerechtelijk Wetboek).

Die termijn vervalt niet omdat een betrokken echtgenoot feitelijk scheidt van de andere.De schuldbemiddelaar zal dus verder het inkomen van de scheidende echtgenoot ontvangen.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

schuldbemiddeling

Geplaatst: 04 feb 2007 11:41
door arina
Bedankt voor de snelle reakties.
Voor zover ik kan opmaken uit het verhaal, hebben zij vrijwillig ervoor gekozen om aan schuldbemiddeling te doen.
Zij konden het niet meer aan, en de man had zich reeds eerder laten opnemen om uit zijn "situatie" te vluchten. Wat natuurlijk geen oplossing bied, maar zo kon hij het volledig aan zijn vrouw overlaten (de miserie). En dat heeft hij dus nu opnieuw gedaan, en zit zij weer alleen met alles.

arina