Pagina 1 van 1

verlaging onderhoudsgeld

Geplaatst: 23 mar 2007 12:54
door jvhoutve
Mijn vriend is na een lange procedure gescheiden op basis van 3 jaar feitelijke scheiding. In het begin mocht hij zijn kinderen niet zien, uiteindelijk heeft hij een billocatie regeling (week- week) verkregen waar hij zeer gelukkig mee is (en de kids ook). Op papier hebben hij en zijn ex een +/- een gelijk inkomen (+/- 1500 netto). De ex werkt maar voor 90% als bediende(vrije keuze), mijn vriend is zelfstandige. De rechtbank hecht duidelijk geen geloof aan het lage inkomen van mijn vriend en heeft hem veroordeelt tot 100? per kind en de ex mag eveneens het kindergeld houden. Over de kosten staat niets op papier. De kinderen worden hier elke week afgezet met enkel dat wat ze aanhebben. Alles moeten wij zelf kopen, zelfs de fietsen om mee naar school te gaan.

Ondertussen heeft ook de ex een vriend en is ze gestart met de bouw van een eigen woning een paar dorpen verderop (15km). De kinderen is ze al aan het klaarstomen om naar een andere school en sportclubs te gaan.

Mijn vragen:
1) mag zij zomaar de kinderen van school veranderen omdat zij verhuist?
2) is het normaal om bij een evenredig inkomen en evenredige verblijfsregeling ?n geen recht te hebben op (de helft) van het kindergeld ?n daar bovenop nog eens alimentatie te moeten betalen? Maken wij kans op een herziening nu de moeder duidelijk er minstens even warmjes inzit als wij?

Geplaatst: 25 mar 2007 14:59
door j.demoor
?Art.374.Wanneer de ouders niet samenleven, blijven zij het ouderlijk gezag GEZAMENLIJK uitoefenen...Bij gebreke van overeenstemming over de organisatie van de huisvesting van het kind, over de belangrijke beslissingen betreffende zijn gezondheid, zijn opvoeding, zijn opleiding en zijn ontspanning en over de godsdienstige of levensbeschouwelijke keuzes of wanneer deze overeenstemming strijdig lijkt met het belang van het kind, kan de bevoegde RECHTER de uitoefening van het ouderlijk gezag uitsluitend opdragen aan ??n van beide ouders.?(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

De rechten van BEIDE ouders zijn principieel DEZELFDE.

Ik ga ervan uit dat de rechter de uitoefening van het ouderlijk gezag NIET uitsluitend opgedragen heeft aan ??n van beide ouders(onderzoek echter zorgvuldig het vonnis).

?Art.387bis.In alle gevallen...kan de JEUGDRECHTBANK in het belang van het KIND, op verzoek van beide ouders of van ??n van hen, dan wel van de procureur des Konings alle beschikkingen met betrekking tot het ouderlijk gezag opleggen of wijzigen...?(B.W.).
Als toebehoren kunnen haar beschikkingen dan ook het onderhoudsgeld wijzigen.

De ?voorlopige maatregelen?(inclusief deze inzake levensonderhoud) uit art.1280 Gerechtelijk Wetboek verliezen hun ?voorlopig? karakter niet omdat het echtscheidingsvonnis definitief werd.

Een vordering ENKEL tot wijziging van de uitkering tot levensonderhoud valt na de ontbinding van het huwelijk onder de bevoegdheid van de vrederechter,overeenkomstig art.1320-1322 Gerechtelijk Wetboek.Wijziging van die uitkering kan verantwoord zijn indien de EVENREDIGHEID(art.203 B.W.) van de middelen van de ouders wijzigde na deze waarop de jongste beslissing terzake steunde.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.