Ex betaalt helft tussenkomsten van buitengewone kosten niet

Kindenbelang
Topic Starter
Berichten: 56

Ex betaalt helft tussenkomsten van buitengewone kosten niet

#1 , 07 nov 2013 10:10

Graag advies in volgend topic:

Tussen de moeder en ons zijn steeds twistpunen over wat betaald dient te worden en wat niet, nochthans staat duidelijk in het vonnis wat en hoe.

Voorbeeld: in het vonnis werd vermeld dat de buitengewone kosten voor school dienden voor helften betaald te worden door beide ouders nà aftrek van tussenkomsten van eventuele binnenlandse of buitenlandse studietoelagen, vonnis dateert van 27.06.2013 en kwam tot stand door ons verzoekschrift dat wij indienden rond mei 2012.

Wij redeneren: vonnis werd uitgesproken in vorig schooljaar en heeft dus betrekking op dat schooljaar 2012-2013 en latere schooljaren, vandaar dat wij recht hebben op de helft van de tussenkomsten (schoolpremie, schooltoelage, etc..). De schoolfactuur betaalden wij integraal voor de helft, maar de moeder streek wel volledig de tussenkomst op, vorig schooljaar en dit schooljaar.

Aangezien de moeder tot op heden niet overging tot terugbetaling van de helft van de verkregen tussenkomsten (schoolpremie vorig jaar en dit jaar) trokken wij deze rechtstreeks af van de nieuwe schoolfactuur die wij dit jaar dienden te betalen. Let wel, aan de som van de alimentatiegelden hebben wij nooit geraakt. Deze som krijgt zij steevast op tijd en volgens het bedrag bepaalt in het vonnis. Wij redeneerden: moeder moet ons nog bijv. 200 euro inzake schoolfactuur, aangezien zij niet over de brug komt en wij het niet zien zitten om haar voor de rechtbank te trekken (want dit kost weer geld), houden wij dit integraal af van de schoolfactuur waar wij de helft voor moeten betalen.

Dit deelden wij haar ook mee via aangetekend schrijven. Handelen wij correct? Uiteindelijk ligt de bal nu in haar kamp niet? En wanneer zij echt van mening is dat wij verkeerd redeneren, dan dient zij ons toch voor de rechtbank te trekken?

Wij verzochten onze advocaat om ons nogmaals te bevestigen of wij correct zijn in onze redenering en zij bevestigde van wel. Maar de ex beweert dat wat wij doen juridisch niet gerechtvaardigd is.

Voor de orthodontie bijvoorbeeld verkrijgt de moeder ook twee maal een tussenkomst van de mutualiteit van 186 euro, eens na 6 maand en eens na een jaar, en ook in het vonnis staat vermeld dat de buitengewone medische kosten dienen betaald te worden nà aftrek van de tussenkomst van mutualiteit. Nu aangezien wij vinden dat de ex onze teruggave tussenkomst niet moet voorschieten, betaalden wij steevast de volle som voor de helft. Van zodra zij een eerste tussenkomst van de mutualiteit ontving, hebben wij hemel en aarde moeten verzetten om onze helft van die tussenkomst te verkrijgen. Wij vrezen dat bij de volgende teruggave van de mutualiteit aan de moeder, zij opnieuw halsstarrig zal weigeren om dit voor de helft aan ons over te maken.

Ons inziens kunnen wij alleen, wanneer de moeder niet overgaat tot terugbetaling van de helft van de tussenkomsten, deze gelden afhouden van eventuele toekomstige facturen waar wij de helft in dienen te betalen om het verschil te compenseren.

Handelen wij correct of schenden wij hier het vonnis? En indien wij het vonnis schenden qua betaling kosten, wat zijn dan de gevolgen voor ons?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#2 , 07 nov 2013 11:40

Zij heeft nog een schuld tgo jullie ... Als u haar steeds die uitleg geeft kan er geen probleem zijn.

Het niet houden aan een vonnis is strafbaar ... heb ik ergens anders al geschreven.. Dus een strafprocedure voor de correctionele rechtbank en dat los van de beslissingen rechtbank (burgerlijke) die vonnis heeft geveld.

Gezien ook in andere post in AS zeker vermelden dat u (straf)rechtelijke stappen zal ondernemen als ze zich niet aan de uitspraak houdt.

Heeft de rechtbank zich ook uitgesproken over de 'vorige' jaren ??? dat toch eens goed nalezen.

duma
Berichten: 2871

#3 , 08 nov 2013 15:14

Ivm orthodontie: U moet pas betalen NA terugbetaling van de mutualiteit. De moeder bezorgt u dan de originele rekening (die zij volledig betaalt) + bewijs terugbetaling en maakt u de som: (bedrag - terugbetaling)/2. En dat betaalt u. Niet voorschieten dus.

Reclame

Kindenbelang
Topic Starter
Berichten: 56

#4 , 10 nov 2013 11:06

@ Franciscus: merci voor het advies.

@ duma: idem. Bent u zeker ivm orthodontie? Redeneert de rechter niet, dat de moeder onze deel niet moet voorschieten? In het vonnis staat dat bij het voorleggen van een factuur (na onderling overleg en afspraak) dat er binnen de 15 dagen moet overgegaan worden tot storting voor de helft van het bedrag. In het vonnis staat óók dat de kosten dienen betaald te worden nà aftrek van tussenkomsten. Maar hoe interpreteer je dat hé? Indien de tussenkomsten voor facturen pas betaald worden door verscheidene instanties, pas maanden na het verkrijgen van de eerste factuur?

Wij zouden nog 2 X € 77.5 euro dienen te betalen voor de orthodontie van de stiefzoon, eens in november 2013 en eens in december 2014. Daarna is de kost bij de orthodont vereffend. In maart 2014 trekt de moeder nogmaals 186 euro waar zij ons dus 93 euro van moet terugstorten. Hoe lossen wij dit nu het beste op? 57 euro betalen de volgende keer als de stiefzoon naar de orthodont is geweest en met een aangetekend schrijven melden dat wij de overige som niet meer betalen, zijnde 93 euro en daarmee dan ook de teruggave die zij ons nog moet in maart 2014 dan vereffend is?

M.i. kan het niet zomaar dat de moeder ons deel zou moeten voorschieten, anderzijds, wij weten nu al dat het terugkrijgen van die 93 euro, wanneer wij de volle pot betalen, alweer heel wat voeten in de aarde zal hebben.

Schenden wij het vonnis niet als wij nu reeds de terugstorting van 93 euro al van de nog 150 euro die volgt afhouden?

duma
Berichten: 2871

#5 , 12 nov 2013 17:00

In het vonnis staat dat bij het voorleggen van een factuur (na onderling overleg en afspraak) dat er binnen de 15 dagen moet overgegaan worden tot storting voor de helft van het bedrag.
In het vonnis staat óók dat de kosten dienen betaald te worden nà aftrek van tussenkomsten.



==> Je betaalt dus binnen de 15 dagen na voorlegging factuur + bewijs terugbetaling mutualiteit. Er staat duidelijk NA aftrek van tussenkomsten.

Je kan wel niet op voorhand gaan rekenen en dingen achterhouden, dus bij het volgende orthodont bezoek vraag je de rekening + bewijs terugbetaling mutualiteit. Daarvoor betaal je niets. Als er nog dingen zijn die ze jullie nog terug moet betalen en waarvan jullie haar ook op de hoogte hebben gebracht, kan je dat er dan weer wel gaan afhouden.

Eric64
Berichten: 27

#6 , 24 jan 2014 21:29

@ duma, heb in dezelfde situatie dus een heel nare ervaring.
Ex vrouw verschuilt teruggave van mutualiteit bij tussenkomst van minderjarig kind alles boven de 400 euro.
Ex vrouw begint lastercampagne tot het verkrijgen van de helft van de volledige factuur, met zelfs een deurwaarder als afsluiter.
Heb werken deurwaarder kunnen tegenhouden met tussenkomst raadsman.
Blijkt factuur niet betaald te zijn.
Ziekenhuis schakelt vrederechter in.
Mijn argumenten, ex vrouw verkreeg tussenkomst mutualiteit van meer dan 1200 euro, ik ben nooit aangesproken geweest door ziekenhuis was zelfs niet op de hoogte van opname, ingreep wist zelfs niet welk ziekenhuis.
Alle argumenten doodgewoon weggeveegd en in hoofde veroordeeld als verantwoordelijke van het kind.
Moet dus de volledige som met intresten en gerechtskosten betalen en zelf naar ex vrouw procedure opstarten om de centen terug te krijgen.
Zij kan dit ongestraft uitvoeren, het is een vrouw met opgroeiende kinderen en beperkt inkomen, ik ga werken dus war gaan ze het halen denk je????
Ikzelf kan geen op vraging doen bij mutualiteit of wel of niet terugbetaald werd, privacy wetgeving.
Raadsman kan dat doen, mijn verdediging voor deze zaak kost mij 1700 euro plus de volledige som naar ziekenhuis toe, totale kostprijs = 4000 euro te betalen zonder commentaar.
Had mijn ex beetje eerlijk geweest dan had dit mij 200 euro gekost, nu 4000 euro door slechte wil.
Ook mijn kind had recht op de maximum factuur van 400 euro, zoals elk minderjarig kind beneden de 18 jaar zal altijd alle medische kosten dacht orthodont inclusief nooit meer dan 400 euro per jaar moeten betalen.
Maar waar kwade wil is...

Kindenbelang
Topic Starter
Berichten: 56

#7 , 27 jan 2014 07:57

Een update:

Buitengewone kosten m.b.t. medische uitgaven (orthodontie):

De beugel van de zoon is nu volledig afbetaald, wij wachten nog op de teruggave van de mutualiteit waarvan de moeder ons de helft moet.

Het blijft dweilen met de kraan open. De moeder communiceert gewoon niet meer met ons, weigert elk contact. We weten wel van de mutualiteit dat de teruggave rond maart dit jaar voorzien is. Dus als de ex niet over de brug komt tegen einde maart dan sturen wij haar een aangetekend schrijven met een ingebrekestelling en een datum waartegen zij dient gestort te hebben. Doet zij dit niet, dan gaan wij over tot het indienen van een klacht bij de politie wegens schending vonnis én gaan wij trachten via de correctionele rechtbank het vonnis te laten uitvoeren.

Buitengewone kosten m.b.t. de schooluitgaven - teruggaves:

De ex ontving ook een teruggave van € 75 euro ( te veel betaald aan schoolfactuur vorig jaar), toevallig zijn wij dit te weten gekomen doordat de stiefzoon zich versprak. De school gecontacteerd, blijkt te kloppen. Wij maanden de ex aan om ons hiervan de helft over te maken, wij betaalden immers de volle pot vorig jaar, en dus dienen wij bij teruggaves ook de helft hiervan te genieten.

De ex is nu ten rade gegaan bij een advocate, maar ook die reageerde enkel nog maar éénmalig telefonisch en wij wachten nu al 4 maand op terugbetalingen. Dit kan toch niet?

Moeten wij nu weer een pv gaan laten opstellen?

Ook naar de schoolreis toe, dit was een facultatieve uitstap die meer dan 300 euro kost, wij stemden toe dat de stiefzoon mee mocht op voorwaarde dat de aanvraag van de studietoelage in orde zou zijn. Financieel waren wij niet bij machte om die som op te hoesten, een schooltoelage kon enig soelaas bieden. Tot op heden is niks in orde. De school wacht wél op het geld. Dit is zo schrijnend voor de zoon, en is onhoudbaar naar ons toe qua onzekerheid.

@Eric64 :Wij hebben gekozen om echt met alles in orde te zijn en de gelden die zij ons nog moet later terug te vorderen, ook al gaat dit heel lang duren. Wij durven het ons gewoon niet meer te riskeren om dingen af te houden van betalingen die zij ons nog moet. Ik hoop dat de ex haar advocate alsnog zal reageren op onze talrijke brieven en haar cliënte zal aanmanen zich te houden aan het vonnis.

Ik begrijp echter niet dat de moeder, de ex dus, niet communiceren wil, en weigert over te gaan tot de terugbetalingen. De enige die hier weer de dupe van is, is de stiefzoon.

Misschien denkt de ex ons hiermee te treiteren, maar het is het kind die zich nu afvraagt of die wel dan niet meekan op die speciale schoolreis.

Juridisch is één ding, het menselijke aspect blijft nog zwaar onderschat.

Nayomi
Berichten: 15

#8 , 28 jan 2014 12:46

Medische kosten zijn pas voor de helft te betalen na bewijs van de mutualiteit. Niet eerder. ( en geen gewone dokter ! enkel specialist) Vonnis goed nalezen. Wat andere facturen betreft staat er meestal in het vonnis TERUGBETALEN helft buitengewone kosten. Eigenlijk moet je ex eerst een betalingbewijs sturen voor je moet terugbetalen. Factuur alleen is niet genoeg.
Wat betreft mutualteit kan je die documenten zelf opvragen als kind geen 18j is. Geen privacy, je bent ouder net zoals je ex.
Volgens me mag je compenseren zolang je maar niet aan de alimentatie raakt. Ik denk zelf dat het in vonis staat. We hebben dit ook gedaan. Mooi een overzicht bijhouden en communceren naar ex.
Ze zal niet blij zijn en ook deurwaarder sturen maar die deurwaarder stopt wel als je je overzicht laat zien en uitlegt waarom je compenseert.
Let op: de helft van de bijzondere schoolkosten is niet de helft van de schoolfactuur !!!!!!! in ons vonnis staat bv. dat enkel de boeken en cursussen bijz zijn en de meerdaagse uitstappen. Een uitstap cinema, boekenbeurs,.... middagmaal is niet te betalen ( is in de alimentatie)
Probeer zelf met je ex te communiceren wat je compenseert. Als ze niet antwoord is dat haar probleem, je bent in je recht maar als je advokaat betrekt kost het je nog meer geld.
Voor de schoolreis heb je een voorwaarde gesteld. Zolang die niet vervuld is, ben je niet akkoord. Ik snap wel dat het kind de dupe is.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#9 , 28 jan 2014 15:02

Wat ik regelmatig schrijf is dat u (vanaf het begin) een tijdslijn opstelt met daarop alle feiten.
U kan hier kolommen maken met alle (strafbare feiten)- alle incidenten bij over en weer - alle niet op tijd betalingen enz enz ...uiteraard met datum en uur en plaats.
Deze techniek is redelijk eenvoudig en in een rekenvel te verwerken.
En tegenover de rechtbank kan met zo'n rekenvellen een serieuze verdediging opbouwen gezien chronologisch alle feiten met actie en reactie mooi op papier staan.

Kindenbelang
Topic Starter
Berichten: 56

#10 , 29 jan 2014 11:45

Alvast bedankt voor jullie reacties!

We gaan alles heel goed bijhouden m.b.t. wat de ex ons nog qua geldbedragen moet. In feite kunnen we het allemaal veel simpeler oplossen: volgend jaar volgt een nieuw schooljaar en nieuwe kosten.

We houden dan integraal alle sommen af van de kosten die wij voor de helft aan de ex moeten en laten haar dit ook via aangetekend schrijven weten + herinneren nogmaals aan onze ingebrekestelling, en al onze andere aangetekende schrijvens + de klacht die wij hiervoor indienden.

Wij zijn het zó moe om telkens weer naar de rechtbank te moeten hollen.

Indien wij de bedragen die de ex ons nog moet gewoon afhouden van eventuele toekomstige kosten voor de helft die wij mogen ontvangen + duiding hierbij geven via aangetekend schrijven dan doen wij m.i. niks verkeerds, integendeel, op die manier leggen wij de bal in haar kamp.

Als zij dan toch zo overtuigd is van ons ongelijk of de uitvoering van het vonnis, dan is het maar aan haar om ons te dagvaarden, met alle kosten voor haar vandien.

Allimentatie betalen wij sowieso volledig en daar raken wij niet aan. Maar andere kosten kunnen wij toch verrekenen dacht ik, niet?

Haar advocate heeft nu nog steeds niet gereageerd: al onze brieven en aangetekende brieven blijven zonder antwoord en dit al van oktober vorig jaar. Wat moet een mens dan nog meer doen? Naar de rechtbank? Alweer? Kunnen we een deurwaarder sturen? zijn de kosten dan voor haar? En hoe schakel je zo'n deurwaarder in?

Kindenbelang
Topic Starter
Berichten: 56

#11 , 26 feb 2014 19:45

Hallo allemaal,

Een update:

De ex nam contact op met haar raadsman en die heeft ons telefonisch het volgende meegedeeld:

Recht op informatie: de ex is niet verplicht ons mee te delen wat zij aan tussenkomsten ontvangt! ?????? Nochthans staat dit wel letterlijk in het vonnis. Hoe kunnen wij dit dan aftrekken van de buitengewone kosten om ons deel (de helft) te berekenen? En ook: de mutualiteiten en ministeries zijn gebonden aan de wet van de privacy en geven de vader geen gegevens, zij sturen ons steeds met hetzelfde antwoord wandelen: die info moet u opvragen bij uw ex.

Teruggaves tussenkomsten van tegoed school: de raadsman deelde mee dat de ex beweerde alle teruggaves voor de helft aan ons overgemaakt te hebben. Wat dus niet het geval is. Wij verzonden vandaag een aangetekende ingebrekestelling voor het bedrag dat wij nog te goed hebben met een uiterste betalingsdatum aan de ex. Kunnen wij meteen overgaan tot correctionele strafrechtbank indien zij niet overgaat tot storting tegoeden aan ons tegen de uiterste betalingsdatum?

Een aangetekend schrijven werd ook aan de raadsman gestuurd met de vraag ons alles schriftelijk te bevestigen: dit geldt o.i. dan als duidelijk bewijsmateriaal van schending vonnis door de ex.

Graag jullie advies.

duma
Berichten: 2871

#12 , 26 feb 2014 20:51

1) Uw ex moet u dit niet meedelen, maar u kan dan ook geen correcte afrekening maken. Zo simpel is het.

2) Ouders hebben beide evenveel recht op informatie tov ministeries en mutualiteiten. De wet van de privacy heeft hier niet te zien. Vraag de naam van de persoon die u zulke nonsens vertelt en vraag dan ook ineens de naam en contactgegevens van zijn of jaar overste.

Kindenbelang
Topic Starter
Berichten: 56

#13 , 27 feb 2014 09:39

@ Duma: Bedankt voor je antwoord.

1) Akkoord. Toch enige bedenking: hoe los je dit dan op. Het vonnis dient nageleefd te worden. Zonder die info kunnen we dus geen berekeningen doen en dus niet overgaan tot betalingen. Maar wat als daar dan een rechtzaak van komt (wegens nalatige betalingen) ? Moeten wij dan kunnen bewijzen dat wij al het nodige deden om aan de info m.b.t. de tussenkomsten te geraken? Wij hebben alle mails goed bewaard waar wij deze info vragen aan de ex, haar raadsman en de instanties én wij ontvingen schriftelijke bevestiging van Ministerie en mutualiteit dat wij als 'derden' beschouwd worden en dus dat wij geen recht hebben op de info. (ook al is er co-ouderschap, is er een wettelijke band met het kind (vader-kind), en beslist het vonnis dat wij als partij evenveel rechten hebben als de ex.

Kan de rechter dan beslissen dat de ex gewoonweg verkeerdelijk handelt door ons deze info niet te verschaffen en dus het vonnis schendt? Of zie ik dit verkeerd?

Het vonnis moet toch uitvoerbaar zijn? Wat als kan aangetoond worden door ons dat de ex constant stokken tussen de wielen steekt, in dit geval door weigering verschaffing informatie?

2) Wanneer wij namen opvragen bij het Ministerie wordt ons volmondig geantwoord dat zij niet verplicht zijn om hun naam als dossierbeheerder op te geven. De naam van de vader komt niet voor in het dossier en dus mag deze info ook niet aan de vader overgemaakt worden wordt ons verteld. De ex is de aanvrager van de schooltoelage, aangezien het kind bij de ex is gedomicilieerd. Het Ministerie kan de schooltoelage niet berekenen aangezien zij bijkomende stukken ontbreken (alimentatieattest en overzicht inkomsten). Alles werd door ons aan de ex qua info overgemaakt en de ex weigert nu deze cruciale info door te spelen aan het Ministerie puur om ons te treiteren.

Concreet: wij hebben weet van een aanvraag schooltoelage en wachten dus op de bekendmaking van dit bedrag om hiervan dan de helft te kunnen aftrekken van de schoolfactuur. Zolang wij niks vernemen betalen wij gewoon niks meer. Correct?

duma
Berichten: 2871

#14 , 27 feb 2014 13:05

1) U doet wat u kan om ervoor te zorgen dat het vonnis nageleefd wordt. U doet dat niét via telefoon of mail, maar u doet dat via een aangetekend schrijven. Als uw ex u de vraag stelt om bij te dragen in kosten, vraagt u haar de bewijzen hiervan. Komt hier geen antwoord op, dan stuurt u haar een AS met daarin de melding dat u haar vraag tot bijdrage in de kosten ontvangen heeft, dat u uw plicht uiteraard wil voldoen, maar dat pas kan als alle facturen en eventuele terugbetalingsnota's van de mutualiteiten in u bezit zijn. U dringt aan om deze aan u over te maken. Tot u dat hebt, betaalt u niets.

2) Zelfde voor teruggave schoolgeld (waar van u de helft vetaald hebt) en studietoelage. U vraagt vriendelijk via AS de bewijzen hiervan, verwijst desnoods naar het vonnis (waar normaal in staat: te betalen NA aftrek studietoelage).

Inge2008
Berichten: 46

#15 , 27 feb 2014 19:50

U kan perfect bij de dienst studietoelage een aanvraag doen hoeveel er is uitbetaald aan ex voor uw kinderen. Gewoon kopietje van beide kanten van identiteitskaart in bijlage doen. Ik heb er ook het Rijksregisternr van de kinderen bijgeschreven, evenals hun adres. Tijdje later krijg je een brief in de bus met de exacte bedragen die uitbetaald zijn aan ex.

Terug naar “Echtscheiding”