co-ouderschap telefonisch contact

pertoluk
Topic Starter
Berichten: 8

co-ouderschap telefonisch contact

#1 , 18 sep 2014 10:00

Ik en mijn ex zijn 2 jaar gescheiden.
Ons zoontje van 5 jaar woont door de week bij de mama en gaat daar naar school.
Om het weekend is hij bij mij en de schoolvakantie 50/50.

Ik betaal onderhoudsgeld voor mijn zoon en ze krijgt kinderbijslag.

Dit is allemaal overeengekomen in een EOT.

Helaas is de communicatie onbestaande. Bijna altijd haal ik mijn zoon op en is het haar nieuwe vriend die er is. Als er iets is belt hij mij ook en niet zij.

Ik vraag via mail om informatie over hem, of mijn ex een meegeef boekje wilt starten zodat ik ook meer informatie over mijn zoon heb. Dit weigerde ze echter.

Ik vraag om hem te bellen maar op de sms'en komt geen antwoord.
Op de mail om hem te bellen zegt ze dat ze met de late werkt en dit niet gaat. Maar dan zeg ik en in het weekend dan of via haar nieuwe vriend (waar het contact makkelijker mee ging maar nu reageert hij ook niet meer).

Wat kan ik doen?

Wat ik wil is eigenlijk 1 maal per week hem kunnen telefoneren. Liefst nog een vaste dag /tijdstip zodat dit ook een routine is. Kan hem nog geen gsm geven op deze leeftijd. Kan ik hiervoor naar een rechter en hoe groot is dan de kans dat dit ook door een rechter kan worden afgedwongen?

Ik wil ook meer informatie betreffende zijn school, gezondheid, problemen. Ik heb zelf al contact genomen met zijn school voor meer uitleg
Maar toch heb ik het gevoel dat zijn mama ook wat meer uitleg mag geven over zijn activiteiten / gezondheid etc.

Ik wou bv met hem naar een kinderpsycholoog om eens te horen hoe hij het stelt met het verwerken van de scheiding. Dit weigerde zij ook. Nu zover ik weet kan ik dit alsnog doen op de dagen dat hij bij mij is.

Wat zijn de opties zoal?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39722
Juridisch actief: Nee

#2 , 18 sep 2014 14:19

U kan zelf naar de psycholoog maar natuurlijk wat moeilijk indien u enkel in WE hebt.
U kan dat inderdaad vragen aan rechtbank ( nu familierechtbank - vermoedelijk eerst via traject bemiddeling).
Co ouderschap is nu wel de regel dus u kan 50/50 vragen wat verblijfsouderschap betreft.
GEZAGS co-ouderschap hebt u zo wie zo. Stel de vragen die u hebt aan haar via een AS en een gewone brief. Maak duidelijk dat u recht hebt op ALLE informatie als ouder en dat zij die moet geven.
Schrijf hierin ook dat u een meeneemboekje hebt voorgesteld.

Wat de scholen betreft:
http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/dat ... ocid=13824" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/dat ... ocid=13584" onclick="window.open(this.href);return false;

FAMILIERECHTBANK

http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_lo ... 2013073023" onclick="window.open(this.href);return false;

pertoluk
Topic Starter
Berichten: 8

#3 , 18 sep 2014 14:41

Bedankt voor je reply!

Ik wist zelfs niet dat er nu een familierechtbank is.

Ik heb gezocht naar duidelijke informatie hiernaar maar die koningklijke besluiten zijn te veel voor mij..
Moet men altijd met een advocaat spreken voor bij de familierechtbank te zijn?

Waar kan ik die bemiddeling laten starten waarover er zoveel geschreven is in hun brochures? Is dit iets wat hun opstarten na aanvraag van mij ? Moet ik dit zelf aanvragen?

Ik wil het liefste advocaat kosten vermijden maar ik wil absoluut het contact recht telefonisch bekomen.
Het enige wat niet zo simpel lijkt voor mij is wat is nu de eerste stap? Advocaat? bemiddeling? Ook waar moet ik zijn mijn ex woont in oostvlaanderen / sint niklaas en ik woon in antwerpen.

Dank voor al jullie hulp!

Reclame

duma
Berichten: 2871

#4 , 22 sep 2014 11:25

Waar moet u zijn: woonplaats van het kind.

Kleine (niet-juridische) tip: heenenweer-schriftje: start er zélf mee! zo laat je zien dat jij van goede wil bent. Stel er ook eens een vraag in, dan wordt het al moeilijk om te negeren.

Nog een kleine tip: Contact tussen ouders en plusouders kan uiteraard, maar beslissingen worden genomen en afspraken worden gemaakt door de ouders. Je kan aan de stiefvader laten merken dat je het enorm apprecieert dat hij zo met X (kind) begaan is, maar dat je afspraken toch liefst met zijn mama maakt. En hou je daar dan ook aan. Als je zelf met hem gaat afspreken en bespreken, is het ook logisch dat dat gedrag in stand wordt gehouden. Enkel als alle ouders en ook de plusouders akkoord zijn, kunnen er al eens dingen afgesproken worden met een plusser.

Voor bemiddeling: Je kan zelf een erkend bemiddelaar zoeken en je ex dan via een AS voorstellen om bemiddeling te proberen, aangezien de communicatie niet zo goed verloopt en er toch wat spanningen zijn. Dat jullie nog een heel leven met elkaar zullen moeten communiceren, aangezien X zijn heel leven lang jullie kind zal blijven, dat je dat graag in de beste verstandhouding doet, maar dat dat niet lijkt te lukken en dat bemiddeling misschien wel een goed idee kan zijn om er samen uit te komen.
Je wacht dan het antwoord van je ex af. Is dat positief, kiezen jullie samen een bemiddelaar. Is dat negatief, kan je hierom via de familierechtbank verzoeken.

Terug naar “Echtscheiding”