financiele ongelijkheid huwelijk

gasgeven
Topic Starter
Berichten: 22

financiele ongelijkheid huwelijk

#1 , 08 feb 2011 16:45

ik en mijn vriendin gaan binnen een jaar of twee trouwen en we zitten met een financiële ongelijkheid. We schelen 11 jaar en zij is nog student. We zullen trouwen als ze is afgestudeerd. Ik veronderstel dat we zullen trouwen met wettelijk stelsel. Misschien met stelsel van gescheiden goederen. Maar veronderstel in dit verhaal toch maar wettelijk stelsel.

Ik heb een appartement gekocht waarop ik een lening afbetaal, ik heb ook nog een aanzienlijk deel geld op bankrekening. Zij heeft eigenlijk zo goed als niets.

1) Ik zou haar graag mede-eigenaar maken van het appartement want ik denk dat dit het meest rechtvaardige en tot de minste discussies leidt (voor verbouwingen enzo) is. Maar dit wel op basis van hoeveel ze heeft bijgedragen aan het appartement. We willen beiden eigenlijk niet dat ze plotseling voor 50% eigenaar is en nog maar 2% heeft bijgedragen en dat ze bij een eventuele scheiding een half appartement cadeau krijgt. Kunnen we dit best nog regelen voor het huwelijk of tijdens het huwelijk? Wordt dit dan geregeld door de lening te herschrijven? Gaat zij registratierechten moeten betalen?

2) Ik ben op dit moment eigenlijk 50% eigenaar en de bank de andere 50% (ongeveer). Als ik er zo over nadenk kan ik eigenlijk de lening op haar overdragen en ik stop met afbetalen? Maar ja, heeft dit wel nut want als je trouwt met wettelijk stelsel betaal ik eigenlijk altijd mee aan die lening want wat naar de bank gaat heb ik minder in de gemeenschappelijke delen.

3) Een andere zaak waar ik soms over nadenk: stel dat we binnen 10 jaar een huis kopen. Waarschijnlijk zal de bron van de financiën voor 50% de verkoop van het appartement zijn en 50% gemeenschappelijk spaargeld gezien dit huis verworven wordt TIJDENS het huwelijk behoort dit tot de gemeenschappelijke delen. Dus beiden zijn voor 50% eigenaar en krijg je weeral het verhaal dat bij scheiding de andere partner plots met 25% van de ander aan de haal gaat en dat willen we vermijden.

allez, 't is simpel: als we scheiden willen we niet dat één van beide partners plots met een groot vermogen van de ander aan de haal gaat. Dus hebben we ook al stelsel van scheiding van goederen overwogen, maar ja, eigenlijk wordt dit enkel maar gekozen door zelfstandigen en artsen? Is dat niet te zakelijk en te weinig liefdevol? of moeten we toch scheiding van goederen met beperkte gemeenschap overwegen? Ik hou rekening met het feit dat misschien 1 van de partners een tijdje thuis blijft of half time gaat werken om voor de kinderen te zorgen en dan zou ik het niet fair vinden dat die dan bij een scheiding benadeeld is.

Het systeem dat 1 partner eigenaar van de woning is en die alleen afbetaalt en de andere de huishoudkosten betaalt vind ik geen rechtvaardig systeem want de éne partner investeert in een woning en heeft na 20 jaar een woning afbetaald en de andere heeft na 20 jaar helemaal niets. Als ik mij niet vergis :-).

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8991

#2 , 08 feb 2011 17:04

je kan best huwen met een huwelijkscontract waar beide vermogens van beide partners goed en uitgebreid in beschreven staan:
zodat er vaststaat wat van wie was VOOR het huwelijk.
De aankoop of afbetaling van het huis kan je ook afspreken en laten beschrijven: het gedeelte dat al afbetaald is VOOR het huwelijk staat dan vast en ook wie hoeveel bijdraagt in de loop der jaren;
als je dat in een goed huwelijkscontract laat beschrijven zullen er ook nooit discussies zijn van wat van wie is.
Want het staat dan beschreven.
In geval van scheiding zal dan ook datgene toekomen aan elkeen waar hij of zij recht op heeft.
en dat is de meest liefdevolle beslissing die je nu kan nemen: er voor zorgen dat elkeen zijn rechten en plichten op materiel vlak juist en goed verdedigd worden vooraf :-) veel geluk!

gasgeven
Topic Starter
Berichten: 22

#3 , 08 feb 2011 17:13

mmh, kan je beschrijven volgens wettelijk stelsel wie hoeveel bijdraagt TIJDENS het huwelijk voor een onroerend goed? Er bestaat toch slechts het gemeenschappelijk inkomen?

Reclame

gasgeven
Topic Starter
Berichten: 22

#4 , 08 feb 2011 17:33

nog een andere vraag: aangezien mijn vriendin helemaal geen kapitaal heeft zal ik ook de kosten van het huwelijksfeest waarschijnlijk volledig zelf moeten betalen. Kan ik vastleggen in het huwelijkscontract dat zij mij nog de helft van de huwelijkskosten (min de giften) verschuldigd is?

gasgeven
Topic Starter
Berichten: 22

#5 , 08 feb 2011 18:20

heb je zo een voorbeeld van hoe de verdeling van een woning beschreven is in een huwelijksakte? Ik wel voorbereid bij zo'n notaris op bezoek gaan om te vermijden dat ik sommige termen niet begrijp.

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#6 , 08 feb 2011 21:20

Beste ,

als u uw vriendin echt graag ziet , stel ik het volgende voor. Jullie trouwen in het wettelijk stelsel. Maar bij een contract bij de notaris brengt u de woning én de lening in de gemeenschap , waarbij zij mede-eigenaar en mede-kredietnemer wordt. In die akte wordt tevens beschreven hoe , enkel bij einde van het huwelijk via scheiding , de woning wordt verdeeld en zij een vergoeding ontvangt voor haar inbreng. Ik zou in alle geval mijn dochter afraden te huwen indien zij geen mede-eigenaar wordt. Zij zou na een aantal jaren toch met lege handen staan , neen toch!
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#7 , 08 feb 2011 21:31

Kan ik vastleggen in het huwelijkscontract dat zij mij nog de helft van de huwelijkskosten (min de giften) verschuldigd is?
Moet zij dan ook de helft van haar bruidsboeket terugbetalen????? Goede afspraken zijn nodig, maar nu ook weer niet gaan overdrijven....
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

gasgeven
Topic Starter
Berichten: 22

#8 , 09 feb 2011 10:51

ik voel er mij niet goed bij om zo'n clausule in te bouwen over de kostprijs van het huwelijksfeest maar je moet weten dat het geld voor het huwelijksfeest voor 100% van mijne kant gaat komen behalve dan het trouwkleed, dat betalen haar ouders. Momenteel studeert ze en haar ouders betalen gene rotten bal voor de studies. Ze krijgt wel studiebeurs uit Duitsland maar dat is eigenlijk ook voor 50% een lening, dus een persoonlijke schuld die ze inbrengt in het huwelijk. Ik heb veel zin om het huwelijk 1 of 2 jaar uit te stellen, dan kan ze meebetalen, we vertrekken onmiddelijk al met een ongelijkheid. Zo'n trouwfeest kost wel 10.000 euro he. En op giften van haar kant zullen we ook niet moeten rekenen, in Duitsland geven ze 20 euro per persoon als ze naar een trouwfeest gaan.

eylis
Berichten: 8991

#9 , 09 feb 2011 11:15

om in gemeenschap van goederen te trouwen is er een héél belangrijke factor nodig: solidariteit en een zekere gelijkheid van inbreng.
Als de ene partner wél voor de andere partner kan inspringen in geval van financiele nood, maar omgekeerd niet, zou ik gewoon trouwen met scheiding van goederen. Vermits jullie al vertrekken met een héél grote ongelijkheid.

En beter nog: als ik héél het verhaal in acht neem (studies nog niet afgerond, zware studielening, kosten trouwfeest van 10.000 worden niet gedeeld...klinkt allemaal niet echt ok...) zou ik het volgende aanraden:

Eerst wettelijk samen te wonen met een duidelijke boedelbeschrijving bij de notaris totdat je aanstaande een tijdje afgestudeerd is én inkomsten kan verwerven om haar financiele achterstand bij te werken. en dan over een jaar of 4 te huwen. en te kunnen starten zonder schulden.
in elk geval: moest ik in haar situatie zijn, ik stelde dit zelf voor.
Wat mij puzzelt...: is er spoed om persé meteen te trouwen? Is het je aanstaande die er druk op zet?
Een wettelijke samenwoning geeft jullie op dit ogenblik perfect de omkadering die nodig is. Wat de afbetaling van het appartement betreft: spreek voorlopig (in deze fase) een "woonvergoeding" af: dat wil zeggen dat ze bijdraagt in de kosten die het gebruik en slijtage (het verwonen) van het appartement veroorzaken : dit is geen huur, maar een bijdrage (dat kan bijvoorbeeld een 300 à 400 euro per maand zijn. )
Wacht dus echt even met trouwen: eerst wat werken en geld verdienen: zoals het oude spreekwoord: en hebt ge meubelen en huisgerief, ge kunt trouwen met uw lief :-) en dat geldt tegenwoordig ook voor vrouwen dus :-)
succes!

gasgeven
Topic Starter
Berichten: 22

#10 , 09 feb 2011 11:59

ja, er is druk van haar ouders maar ook omdat we het zelf leuk vonden om snel te trouwen, als zij geen studies meer zouden hoeven te doen waren we al getrouwd, kwestie dat we nog jong en fris zijn voor onze kinderen. Maar dat is de romantiek, maar na een tijd maakt ge u toch zorgen dat het huwelijk gaat overschaduwd worden door het financiële. Maar de druk komt van de ouders (en van de grootouders en haar imago tegenover héél haar familie, tantes, nonkels, neven,nichten alles inbegrepen) en is om godsdienstige redenen. Het is al een wonder dat we nog samen zijn want ze hebben al het mogelijke gedaan om ons uit elkaar te krijgen. Maar momenteel hebben ze mij wel aanvaard. En als die gaan horen dat we uitstellen zal mijn vriendin het weeral mogen uitzweten en als ze ook nog eens horen dat het om financiële redenen is weet ik nog niet wat ze gaan zeggen maar het zal weeral niet om blij van te worden zijn :-). Maar we zijn wel gelukkig hoor :-).

eylis
Berichten: 8991

#11 , 09 feb 2011 12:46

mooie ouders zijn dat dan...druk zetten om te huwen, maar zelf geen financiele inbreng kunnen geven om het huwelijk(sfeest) te bekostigen...
als jullie dan toch al samenwonen..,niemand hoeft te weten dat jullie er voorlopig een wettelijke samenwoning van maken en dan over 2 jaar trouwen.
Bovendien, met kinderen beginnen over 4 jaar is niet ovr 15 jaar... en waarom zou je niet starten met kinderen als het er financieel wat beter uitziet.... het is echt fijner als je je geen zorgen moet maken om fiancien...

gasgeven
Topic Starter
Berichten: 22

#12 , 09 feb 2011 13:06

ok bedankt!

gasgeven
Topic Starter
Berichten: 22

#13 , 09 feb 2011 14:10

just ik denk er juist aan: ik denk dat het eerste dat haar ouders gaan zeggen is om goedkoper te trouwen.

eylis
Berichten: 8991

#14 , 09 feb 2011 14:39

wat pertinent onjuist is, maar wel begrijpelijk als je bekijkt vanuit welk standpunt ze natuurlijk redeneren...
hun dochter bezit op dit ogenblik niets ogf heeft zelfs schulden (studielening), en kan trouwen met een man die inkomen heeft én een eigen appartement (toch al voor een deel)
dat zou ik zeker ook als raad geven dat trouwen absoluut goedkoper is se :-)
wat hier belangrijk is: raad vragen aan een totaal onafhankelijke specialist.
Loop eens binnen bij een notaris: eerste orienterend gesprek is gratis...

gasgeven
Topic Starter
Berichten: 22

#15 , 09 feb 2011 16:00

ik bedoel een goedkopere huwelijksfeest he

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”